Исках да изчакам поне няколко седмици, преди да пиша за

...
Исках да изчакам поне няколко седмици, преди да пиша за
Коментари Харесай

Минисериалът The Honourable Woman”

Исках да изчакам най-малко няколко седмици, преди да пиша за “The Honourable Woman ”. Премиерата на минисериала, продуциран от Би Би Си, беше по Sundance TV на 31 юли, а аз го гледах през октомври онлайн.

Първо, ненавиждам гръмките изявления. Например, бих могла умерено да кажа, че от “Вътрешна сигурност ” могат да си записват по какъв начин се прави “модерен параноичен трилър ” или че положителната остаряла английска школа в шпионския род е ненадмината. Или че когато нещо е малко и интензивно, е по-вълнуващо и оставащо в съзнанието от протяжните сезони на хитовите сериали, чиято цел е да натрупат рейтинг. С тях по този начин сме окапали най-после от гледане и очакване какво ще стане, че тъпият край се подразбира и всички увесваме нос разочаровано ( “Изгубени ”, за вас говоря). Но нищо от това няма да кажа. Ще бъда бяла и добра към обичаните си сериали. Само че “The Honourable Woman ” почувствах на друга енергийна орбита.

Историята е написана от А до Я още преди фотосите да стартират. Това я прави цялостна, смислена и обречена. Има единствено 8 епизода. Показва една далечна английска позиция към палестинско-израелския спор и е конструирана по този метод. Между сивия, влажен, полумрачен и на моменти футуристичен Лондон и прашния безпорядък, звук и постоянно слънце на Израел.Главната героиня Неса е от еврейско-английски генезис. Тя е щерка на оръжеен магнат, който е натрупал милиардите си, снабдявайки Израел с оръжие. В първата минута на сериала завършва тази част от фамилната история. Намираме Неса и нейния брат двадесет и няколко години по-късно. Тя е изцяло приключена персона, която обществено показва страсти по английски – лице с минусови температури, учтив звук и безчовечен самоконтрол, само че този облик ще се пропуква още веднъж и още веднъж през всичките 8 епизода. Неса води неуместен живот – непрекъсната цел е на атентатори, живее заобиколена от безчетна защита, не може да излезе сама на улицата, минава през задни входове, коридори, кухни на заведения за хранене и даже отиването на кафене е обвързвано със комплицирана скица за сигурност, която я лишава от всякаква независимост.

Двадесет години, откакто татко им е погубен, Неса и брат й желаят да насочат своите милиарди в вярната посока – мира. Имат благородния проект и средства да прокарат оптичен кабел към Газа и търсят подобаващия реализатор на тази поръчка, който би трябвало да бъде с безупречна известност. Него обаче го убиват във втората минута на сериала – и се стартира. Пресичане на ползи, пари, шпиони, политици, предприемачи, терористи и кой ли още не – всички са на екрана. Дали ще шушукат из лондонските шах клубове, или ще оставят кървави следи, всички желаят нещо.

Благородната жена схваща, че пътят, който е поела, е доста по-сложен, в сравнение с е мислела. Че този път няма по какъв начин да се измине без взаимни отстъпки и че по този път няма по какъв начин тя да не се компрометира. Но на сцената са и брат й и неговият живот, остарелият фамилен другар и неговите ползи, и даже икономката на брат й, с която споделят огромна загадка.

Няколко думи за актьорите. Всички са блестящи и са си на мястото. Но Маги Джиленхол е изключителна. Според мен до момента това е най-силната й роля и в случай че не завоюва купища награди, ще е доста, доста разочароващо.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР