Исках да докажа, че България не е зависима и можем

...
Исках да докажа, че България не е зависима и можем
Коментари Харесай

Двата кораба с газ от САЩ са тръгнали, знае се и цената: Петков

Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. По този метод да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. Това сподели министър председателят Кирил Петков в извънредно изявление в " На фокус с Лора Крумова ” по отношение на газовите доставки за страната ни.

 

" Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от " Газпром ”. Паралелно, до момента в който бяхме в Съединени американски щати, договорихме и азерския газ, който да пристигна в България на 1 юли, без значение дали е издигната гръцката връзка ”, добави министър-председателят.

 

По думите му гръцката връзка е доста значима, само че не е основна за доставките. Това " изхвърлило в кошчето ” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, тъй като тази връзка не е издигната.

 

Петков посочи, че договорът за американския газ към този момент е подписан и двата кораба са тръгнали, известно е и цената. " Подписан е непосредствено с американска компания. Няма да кажа имена, тъй като целият свят търси от кое място да купи полутечен газ ”, изясни той.  

 

Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отвод от количествата азерски газ. С това, по думите му, страната е изгубила стотици. " По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от " Газпром ”. Всички тези месеци тази облага е отивала някъде. Според мен това е функционалност на корупция ”, акцентира той.

 

Относно недоволството на превозвачите министър-председателят разяснява, че схваща представителите на сектора. " Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прелестно. Но нямаме ”, добави той.

 

Коментар от него пристигна и за записа от срещата с превозвачите: " Четири пъти ме прекъснаха и споделиха: " Нямаме време да Ви слушаме ”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: " Ето я вратата ”, разясни Петков.

 

Той акцентира, че дребните превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: " Не може да се поддаваме на чисто политическия напън на някакви хора, които желаят просто това държавно управление да не е там ”.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР