Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в

...
Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Иска ни се да видим повече японски инвестиции в България

Иска ни се да забележим и повече японски вложения в България, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след диалозите в Министерство на външните работи с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, който дойде на публично посещаване в София по нейна покана.

Разговаряхме и при премиера за чудесните благоприятни условия за японските високотехнологични компании за правене на бизнес в България. Вече има много огромни компании и доста се надяваме да забележим в скоро време и производител на коли, освен производител на авточасти, от Япония в България, сподели министър Захариева, която изрази вяра и за растеж на японските туристи. Тя подсети, че няма директна линия сред София и Токио, само че въпреки всичко 14 000 туристи от Япония посещават България. Захариева е уверена, че в случай че се работи взаимно за такава линия, този брой ще се удвоява през всяка последваща година.

Между българския и японския народ има извънредно топла връзка, другарство и схващане. В последните две години имаме извънредно натоварен продан и на най-високо политическо равнище, уточни Захариева, която напомни визитата на японския министър председател Абе в България предходната година - първо такова посещаване у нас, след което двустранният стокообмен се нараснал 30 % по отношение на миналата година. Захариева означи и други визити на високо ниво, като уточни, че през септември т.г. се планува двустранен бизнес конгрес в Токио, като изрази вяра съществуващият доста по-голям търговски капацитет да бъде по-осъществим след него.

Премиерът Борисов е получил покана за посещаване в Япония, като министър Захариева се надява визитата да може да се реализира до края на тази или при започване на идната година.

Като неоценима тя дефинира поддръжката на Япония за България в годините на прехода в страната ни. Повече от 1 милиарда и 400 млн. лв. е помощта, предоставена на България в този интервал.

Радвам се, че в този момент дружно с Япония работим по планове и подкрепяме приятелите ни от Западните Балкани, сподели Екатерина Захариева, като уточни, че единият е обвързван с ръководството на риска при бедствия, а сега се развива нов план за поддръжка на дребни и междинни предприятия.

Развиваме взаимоотношенията си доста след визитата на премиера Абе в България през януари предходната година, сподели министър Таро Коно, като уточни, че България е значим сътрудник на Япония, който споделя главните полезности и поддържа стабилността на Балканския район. Отново потвърдихме нашето партньорство и обсъдихме по какъв начин можем да засилим двустранното съдействие в разнообразни сфери, сподели Коно. В сферата на двустранното икономическо сътрудничесто споделихме една и съща концепция - че към момента има голям капацитет за развиване. Обменът на информация и основаването на удобен капиталов климат е от главно значение за привличане на повече търговия и вложения и от двете страни, сподели Коно.

Министърът ще посети през днешния ден студиото на японската компания Sega в София, като уточни, че Япония има потребност от високвалифицирани IT инженери, а България е мощна в този бранш. Коно сподели, че би желал евентуалните японски вложители да обръщат повече внимание на този бранш в България.

Таро Коно означи и като извънредно значимо Западните Балкани да реализират непоклатимост и развиване като част от Европа, а тя да остане обединена към главните полезности. С оглед на европейското участие на страните от Западните Балкани, Япония високо цени съдействието си с България.

Двете страни са обменили и визии по районни въпроси в Европа и в Източна Азия. Споразумяхме се тясно да си сътрудничим за цялостна възбрана на нуклеарните оръжия на Северна Корея, в това число цялостното използване на съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, сподели японският външен министър.

В началото на изказването си министър Захариева напомни малко известния факт, че японски благородник, самурай, е считан за първия японец, стъпил на българска земя преди 142 години. Барон Сейго Ямадзава рискува живота си за свободата на България през 1877 година, като по лично предпочитание, от наблюдаващ към съветските императорски войски, персонално се включва за освобождението на Плевен като командващ взвод. След края на войната си потегля от страната ни с военни почести и медали.

И двамата министри означиха тройната годишнина в двустранните връзки тази година. България и Япония имат обичайно другарски връзки. През 2019 година се означават 110 годни от първите публични двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възобновяване на дипломатическите връзки. Япония е третата стопанска система в света, стратегически сътрудник на Европейски Съюз и НАТО.

Двустранният ни стокообмен регистрира постоянен растеж в последните години като за 2018 година се е нараснал с близо 30 на 100 и възлиза на 214.7 млн. $. През 2018 година към 11 300 японски туристи са посетили страната ни, а броят на българските туристи в Япония е към 3500 души. Визитата на Таро Коно е първото посещаване на министър на външните работи на Япония от 12 години насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР