Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в

Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в ...

Захариева: Искаме японски производител на автомобили у нас.


Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в България, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след разговорите с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, който пристигна на официално посещение в София по нейна покана, предава БТА.

„Разговаряхме и при премиера за чудесните възможности за японските високотехнологични компании за правене на бизнес в България. Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България“, каза министър Захариева, която изрази надежда и за ръст на японските туристи.

Между българския и японския народ има изключително топла връзка, приятелство и разбиране. В последните две години имаме изключително интензивен обмен и на най-високо политическо ниво, посочи Захариева, която припомни визитата на японския премиер Шиндзо Абе в България миналата година. 

Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна, каза министър-председателят Бойко Борисов, който също разговаря с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, съобщава правителствената пресслужба. 

Борисов е определил като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и е предал своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе. Още по тематаШиндзо Абе в София: Япония подкрепя силно сплотена Европа

Борисов е изразил увереност, че срещите на високо равнище ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. 

Премиерът е акцентирал върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Премиерът Борисов е приветствал обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани.

В рамките на разговора министър-председателят е обърнал внимание и на влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

Източник: investor.bg