Ирландците днес гласуват на избори, които изглежда ще променят значително

...
Ирландците днес гласуват на избори, които изглежда ще променят значително
Коментари Харесай

Ирландският премиер се явява на рисковани избори при силно одобрение за "Шин Фейн"

Ирландците през днешния ден гласоподават на избори, които наподобява ще трансформират доста политическия пейзаж в страната, написа " Евронюз ".

Социологическо изследване по-рано тази седмица сподели, че националистката партия " Шин Фейн ", последовател на обединяването на Ирландия със Северна Ирландия, изпреварва дясноцентристката партия " Фина Гейл " на премиера Лио Варадкар и главният му конкурент " Фина Фойл ", отпред с Майкъл Мартин.

Защо Варадкар изпитва компликации?

Обявявайки предварителните избори по-рано този месец Варадкар уточни достиженията си по време на ръководството. " Ние модернизирахме нашето общество - брачно тъждество, права на дамите, действителен прогрес в образованието, обществените грижи и грижите за децата. Но това не е задоволително. Знам, че не е задоволително ", съобщи той в тирада в Дъблин.

И може би е прав. Според анкетата на Irish Times/Ipsos MRBI, оповестена в понеделник, поддръжката за неговата партия " Фина Гейл " е 20% - трета след левите националисти " Шин Фейн " (25%) и дясноцентристката " Фина Фойл " (23%).

Слабата поддръжка за Варадкар може да наподобява изненадваща поради достиженията му в стопанската система. От 2014 година брутният вътрешен артикул на страната надминава останалата част от Европейски Съюз всяка година. Състоянието на трудовия пазар също е извънредно положително - безработицата в под 5%.

На 41 години Варадкар е най-младият министър председател на Ирландия. Той е и първият хомосексуален на поста.

Проучванията демонстрират, че гласоподавателите поддържат дипломатическите му триумфи към Брекзит, които попречиха на връщането на физическата граница на острова.

 Лио Варадкар
© Reuters

Лио Варадкар

Ако резултатът от изборите зависеше от европейската политика на Лио Варадкар, " той щеше да завоюва елементарно ", само че " хората желаят смяна ", споделя Джон Тонги, специалист по ирландска политика в университета в Ливърпул, представен от " Франс прес ".

Но терзанията, свързани с жилищата, пенсиите и опазването на здравето преобладаваха предизборната акция, обръщайки настроенията против държавното управление на Варадкар.

" Варадкар е считан за много сполучлив в интернационално отношение, само че огромният проблем е жилищното настаняване ", разяснява Иойн О`мейли, доцент по политически науки в Dublin City University. По думите му наемите се усилват, изключително в столицата, и не се вижда държавното управление да се заема с казуса.

Освен това законоустановената пенсионна възраст ще се усили от 66 на 67 години през 2021 и на 68 през 2028 година, което провокира неодобрение измежду по-възрастните гласоподаватели.

Какво значи възходът на " Шин Фейн "?

" Шин Фейн " може да е привлякла поддръжка с апелите си за връщане на пенсионната възраст на 65 години и с предложенията за грантове за притежателите на жилища.

Бившето политическо крило на Ирландската републиканска войска (ИРА), дълго време маргинализирано в политиката на страната, в този момент води в изследванията. Лидерът на " Шин Фейн " Мери-Лу Макдоналд се трансформира в най-популярната фигура измежду всички съществени партии с утвърждение от 41%.

О`мейли разяснява пред " Евронюз ", че възходът на партията в изследванията може да има повече общо с " развой на елиминиране ".

За младежите, изтощени от политиките на икономии, лявата " Шин Фейн " въплъщава радикална смяна доста повече, в сравнение с двете партии от главното течение, изяснява той, като акцентира, че по-младите генерации нямат мемоари за насилието, с което тя дълго време се асоциира.

Въпреки положителното ѝ показване в изследванията обаче, е малко евентуално " Шин Фейн " да управлява идващото държавно управление, тъй като е издигнала единствено 42-ма претенденти, а за болшинство са нужни 80 места.

Другата водеща партия, " Фина Фойл ", господства ирландския политически живот в продължение на десетилетия, само че може да пострада от асоциирането ѝ с огромната финансова рецесия, блъснала Ирландия от 2008 до 2011 година

Както " Фина Гейл ", " Фина Фойл " споделя, че в последна сметка би желала да види обединяването на острова, само че че в този момент не е моментът.

В края на януари Мери-Лу Макдоналд сподели, че " Шин Фейн " ще се причисли към съдружно държавно управление единствено в подмяна на референдум за обединяване до 2025 година

Какви са вероятните обединения?

Според резултатите от социологическите изследвания евентуално ще има съдружно държавно управление.

" Най-очевидната " алтернатива за коалиция, съгласно О`мейли, ще бъде съюз на двете центристки партии, " Фина Фойл " и " Фина Гейл ", тъй като има политическо подобие сред тях.

Ако трендовете от изследванията се потвърдят на изборите, вотът ще докара до смяна в салдото на силите сред двете огромни партии в ръководещата коалиция. Лидерът на " Фина фойл " Майкъл Мартин, който е някогашен министър на външните работи, ще бъде в по-изгодна позиция да стане министър председател, отбелязва " Франс прес ".

Друга алтернатива би била коалиция сред " Шин Фейн " и " Фина Фойл ". " Фина Фойл ", сходно на " Фина Гейл ", към този момент отхвърля коалиция с " Шин Фейн " поради техните връзки с ИРА и различия по икономическите политики. Политическият прагматизъм обаче може да я накара да премисли позицията си.

Според политическия анализатор не може да се изключи и сюжет, сходен на този в Испания, при който още веднъж да се свикат избори в границите на няколко месеца при липса на съдружна договорка.

Жилищна рецесия

Партията на Варадкар " Фина гейл " е отпред на коалиция с " Фина фойл ". Двете десноцентристки партии се редуват в ръководството на страната от един век.

Изправен пред риска от раздробяване на обединението, Лио Варадкар избра в средата на предишния месец да свика предварителни избори, откакто изчезна рискът от Брекзит без договорка, написа " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Днешните избори, които съответстват по време с ръгби мача сред Ирландия и Уелс от Турнира на шестте народи, ще разрешат за идващото съвещание на Европейския съвет през март Ирландия да има настоящо ново държавно управление със " мощен мандат " за идните договаряния сред Лондон и Брюксел за бъдещите им връзки, акцентира Варадкар, обявявайки свикването на изборите.

Брекзит е " на полувремето " и " неуспех при постигането на комерсиално съглашение " ще бъде огромна и екзистенциална опасност за стопанската система ни през 2021 година ", предизвести той.

Тази тематика обаче не се отразява на изборните шансове, тъй като има консенсус за концепцията за решение с граница без бариери, с цел да не бъде обиден забележителният търговски стокообмен с английския комшия.

" Идеята, че Ирландия не може да смени държавното управление си поради Брекзит е цинична и обезверена. Националното единение, което постигнахме за Брекзит, ще бъде съхранено ", съобщи неотдавна Майкъл Мартин.

Притесненията на гласоподавателите се концентрират към проблеми като жилищното настаняване и опазването на здравето.

Недостигът на жилища докара до взрив на цените. Според асоциацията за подкрепяне на бездомниците " Фокус Ирландия " в страната в седмицата на Коледа е имало 9731 бездомници - техният брой се е нараснал близо четири пъти от декември 2014 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР