Ирландският премиер Лио Варадкар изненадващо подаде оставка от поста, както

...
Ирландският премиер Лио Варадкар изненадващо подаде оставка от поста, както
Коментари Харесай

Ирландският премиер Лио Варадкар изненадващо подаде оставка

Ирландският министър председател Лио Варадкар изненадващо подаде оставка от поста, както и като и водач на ръководещата партия „ Фина Гейл “, като се стимулира с персонални и политически аргументи, съобщи „ Ройтерс ”.

" Подавам оставка като ръководител и водач на „ Фина Гейл “ още през днешния ден и ще подам оставка като министър председател незабавно откакто моят правоприемник има опция да поеме поста ", сподели Варадкар пред публицистите, които се събраха пред постройката на държавното управление в Дъблин. Напускането на Варадкар като водач на трипартийната коалиция не води автоматизирано до избори, отбелязва „ Ройтерс ”.

Той сподели, че е изискал новият водач на партията да бъде определен на 6 април, което ще разреши идващият министър председател да бъде определен след великденската почивка на Народното събрание.

Говорейки прочувствено до момента в който даваше изказването си, Варадкар сподели, че това е било подобаващото време за него да се отдръпна и че няма „ действителна причина “ зад решението му.

„ Нямам нищо друго, което да чака, нямам нищо поради. Нямам избрани персонални или политически проекти “, сподели той.

Припомняме, през 2017 година Варадкар стана първият министър-председател гей на в миналото консервативната католическа страна и най-младият човек, заемал поста в историята на страната. Той се завърна на премиерския пост през 2022 година след сделка за ротация сред „ Фина Гейл “ и „ Фина Фойл “ - двете по-големи партии в тройната коалиция с по-малката Зелената партия.

Следващите избори би трябвало да бъдат свикани до началото на идната година. Претенденти да наследят Варадкар като водач на „ Фина Гейл “ са министърът на висшето обучение Саймън Харис, който беше министър на опазването на здравето по време на пандемията от КОВИД-19, министърът на предприятията Саймън Ковини, някогашният вицепремиер за държавните разноски Паскал Донохоу и министърът на правораздаването Хелън Макенти, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР