Ирландският премиер Лео Варадкар ще търси среща с британския си

...
Ирландският премиер Лео Варадкар ще търси среща с британския си
Коментари Харесай

Ирландия иска нова среща с Джонсън

Ирландският министър председател Лео Варадкар ще търси среща с английския си сътрудник Борис Джонсън идната седмица, наблягайки в събота, че за Лондон ще е мъчно да продължи с новите оферти за Брекзит, показани предходната седмица.

Европейски Съюз и Ирландия обявиха в четвъртък, че е малко евентуално предложенията да доведат до договорка, като Дъблин изрично предизвести Англия, че се насочва към излизане без договорка, в случай че не направи повече отстъпки. " В момента се опитваме да организираме среща с премиера Джонсън идната седмица ", сподели Варадкар пред кореспонденти през уикенда.

" Времето е малко. Имаме европейска среща на върха на 17 и 18 октомври и не е рационално да чакаме 27 или 28 ръководители на държавни управления да вземат решение и да се съгласят с нещо, което са видели единствено ден или два дни преди този момент. "

Главният договарящ от страна на Европейски Съюз Мишел Барние също предизвести за неуспех на договарянията и съобщи, че Лондон ще би трябвало да поеме цялостната отговорност, в случай че това се случи.

Премиерът на Финландия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, съобщи, че е споделил на Джонсън в телефонно позвъняване в събота, че е значимо да се откри решение в границите на една седмица до срещата на върха.

Председателят на Европарламента Давид-Мария Сасоли също отхвърли в петък препоръчаните от Англия промени в съглашението за развода сред Лондон и Европейски Съюз. Предложенията не представлявали даже " обикновена основа " за съглашение, което законодателният орган на Европейски Съюз би могъл да утвърди, аргументира се Сасоли, като акцентира, че е " изцяло неразбираемо къде и по какъв начин тъкмо " ще се правят препоръчаните от Обединеното кралство митнически инспекции на остров Ирландия.

Късно в четвъртък обаче се появиха документи от шотландски съд, в които Джонсън дава обещание да изиска отсрочване на Брекзит, в случай че не бъде реализирана договорка до края на месеца. В английските медии се появиха и спекулации, че това е блъф от страна на премиера и че зад кулисите той се договаря с Полша и Унгария да наложат несъгласие на отлагането, като по този начин в действителност се стигне до Брекзит без договорка на 31 октомври. Повод за спекулациите стана тайнствено посещаване на унгарска дипломатическа делегация на Даунинг стрийт.

Проблемите на Джонсън не свършват с Брекзит - той има време до вторник да даде на общинския съвет в Лондон персоналната си преписка с американската бизнесдама Дженифър Аркури. В противоположен случай рискува да влезе в пандиза за 3 месеца или да бъде солено санкциониран. Аркури е получила над 100 хиляди лири обществени средства, до момента в който Джонсън е бил кмет на Лондон и го е придружавала на публични визити, макар че не е имала право на това.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР