Ирландската нискотарифна авиокомпания Rayanair отмени полети от и за София,

...
Ирландската нискотарифна авиокомпания Rayanair отмени полети от и за София,
Коментари Харесай

Ryanair анулира полети от и за София

Ирландската нискотарифна самолетна компания Rayanair анулира полети от и за София, макар обещанията си, че това няма да се случи. Към момента е обиден единствено маршрутът от Лондон до София и назад, излиза наяве от оповестеният тази заран лист на анулации. Сутрешният полет от Лондон " Станстед " (11:40) до София и назад (12:05) няма да се реализира на 22 септември. На 28 и 30 септември, както и на 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 и 28 октомври се анулира вечерният (21:35 от Лондон, 22:00 от София), оповестиха от превозвача. Rayanair анулира към този момент над 2000 полета поради комплициране при планирането на отпуските на пилотитеси, най-малко такова е формалното им известие. Над 400 000 души са наранени от казуса.

Решението на превозвача беше огласено в петък, когато Rayanair заяви, че до края на октомври по 40-50 полета на ден от летища в цяла Европа няма да бъдат осъществени. Европейската комисия прикани през вчерашния ден самолетната компания да извърши отговорностите си към пасажерите, като с изключение на други възможности и връщане на парите, им предложи и дължимите обезщетения. Според европейското законодателство, пренасочването би трябвало да се реализира до 48 часа преди или след полета, за който е закупен билет.

Право на отплата има и пасажерите, които са осведомени за анулирането на билета им по-малко от 2 седмици преди датата на полета. Дължимата сума варира от 250 евро за направления до 250 километра до 600 евро за дистанции, надвишаващи 3500 км. Пътниците могат да изискат и в допълнение заплащане, в случай че могат да потвърдят, че са претърпели финансови вреди вследствие на отменяне на полета, да вземем за пример изпускане на връзка за по-нататъшно пътешестване, в случай че са научили за анулацията на полета по-малко от седмица преди реализирането му. Допълнителната отплата зависи от времето на различния полет, препоръчан на пасажера, посочи Еврокомисията.

Потребителски организации в Италия, Испания, Белгия и Португалия оповестиха общи дейности в отбрана на пасажерите, заплашвайки Rayanair, че в случай че до осем дни не предприеме дейности да компенсира клиентите си, ще я дадат на съд. На незабавна конференция в Дъблин през вчерашния ден, притежателят на самолетната компания Майкъл О`Лийри сервира извинения на пасажерите за породеното стеснение. Той даде обещание 75%- 80% от тях да получат гратис пренасочване към различен полет на Rayanair в същия ден, като анулирания, за който имат билет. На останалите ще бъде препоръчана финансова отплата от €240 до €400 (£212 до £354) според от дължината на полета. Допълнителни разноски на пасажерите, като наети коли чартърен, няма да бъдат изплатени от Rayanair, заяви притежателят. Няма да се покриват и суми за пазаруване на билети от други самолетни компании, с които да бъдат осъществени анулираните полети.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР