Ирландската журналистка Вероника Герин (1959-1996) вярва в излагането на истината

...
Ирландската журналистка Вероника Герин (1959-1996) вярва в излагането на истината
Коментари Харесай

Трагичната история на Вероника Герин – журналистката, убита, за да мълчи

Ирландската журналистка Вероника Герин (1959-1996) има вяра в излагането на истината за наркобосовете и престъпността в Ирландия и продължава да написа публикациите си, макар заканите, които получава.

На 26.06. Герин става 24-тият публицист, умрял по време на работа през 1996 година. Убита е в автомобила си, до момента в който чака зелената светлина на светофара. Герин е релативно нова в публицистиката – има единствено 6-годишен опит, само че през 1996 година тя е една от най-ярките звезди. Работата й е оценена в доста страни, защото тя съумява да наблюдава и разгласява информация, която доста нейни сътрудници избират да запазят в загадка. След гибелта си Герин се трансформира в народен воин.

След като приключва счетоводство в Trinity College, Герин се причислява към компанията на татко си, само че се отдръпва след гибелта му през 1983 година, с цел да образува лична компания за връзки с обществеността. 7 години по-късно се насочва към публицистиката, започвайки да написа бизнес материали за „ Sunday Business Post ”. През 1994 година става проверяващ публицист в „ Sunday Independent ” – един от най-купуваните вестници в Ирландия.

В „ Sunday Independent ” тя написа престъпни истории. Скоро си основава име в журналистическите кръгове, с помощта на обстоятелството, че излага истината за процъфтяващата търговия с опиати в Дъблин, както и за проведената престъпност. Герин е възмутена от дейностите на мафията, които документира и е разочарована от невъзможността на полицията да се изправи против наркобосовете. Затова стартира да работи против тях сама. „ Тя нямаше журналистическо обучение. Имаше обаче елементарна философия – искаше да получи само истината “ – споделят сътрудниците й от „ Sunday Business Post ”.

Характерът на Герин е композиция от непримиримост и храброст. Тя постоянно работи от колата си, а не от офис, а от време на време спи пред домовете на хората в продължение на дни, до момента в който не се съгласят да беседват с нея. Тя не разчита на полицейска информация, а сама се свързва с нарушителите, убеждавайки доста от тях да опишат в детайли активността си.

През октомври 1994 година Герин изпитва първите съществени последствия от една от историите си, когато към дома й са изстреляни два патрона, до момента в който тя е вътре с дребния си наследник. Инцидентът се случва единствено месец, откакто написа публикация за живота на ирландски наркобос, прочут като „ Генералът “, който е открит погубен в автомобила си.

Само няколко месеца по-късно (през януари 1995) отваряйки вратата на дома си, Герин се изправя лице в лице с мъж, който насочва револвер към главата й, след което го смъква и я прострелва в бедрото. Той съумява да избяга и не е разпознат. По-късно самата Герин споделя, че тази опасност евентуално е поради публикацията, в която разказва най-големия обир в ирландската история (този за 4.4 милиона $ от хипотетично секретно хранилище до летището в Дъблин).

През септември 1995 година Герин посещава конната плантация на Джон Джилиган – водач на подземния свят на Дъблин. Тогава той дава отговор на въпросите й (след като раздира блузата й, с цел да ревизира за сложени микрофони), само че няколко дни по-късно в телефонен диалог посред им, Джилиган заплашва Герин, че ще изнасили сина й, в случай че си разреши на разгласява историята му във вестника.

На 26.06.1996 година Герин е сама в автомобила си, когато стопира на светофар в Дъблин и организира бърз диалог със своя другарка. Двама мъже на мотори стопират от двете страни на автомобила й и откриват огън, прострелвайки Герин 5 пъти – във врата и гърдите, убивайки я за секунди. Убийците съумяват да избягат преди да има време за реакция.

Полицията стартира следствие незабавно, само че самите те споделят, че ще мине доста време, преди да открият килъра на Герин. Основният обвинен е Джон Джилиган. Той напуща Ирландия в деня преди убийството и по-късно е екстрадиран от Амстердам, въпреки че в последна сметка е оневинен за убийството. Неговите най-близки подчинени обаче, Браян Мийхън и Пол Уард получават доживотни присъди. Въпреки това, доста хора се съмняват, че точно тези двама мъже са убийците на Герин.

Източник: biography.yourdictionary.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР