Ирландия ще проведе референдум за абортите на 25 май, обяви

...
Ирландия ще проведе референдум за абортите на 25 май, обяви
Коментари Харесай

Ирландия прави на 25 май референдум за абортите

Ирландия ще организира референдум за абортите на 25 май, разгласи държавното управление, представено от Ройтерс.

Дълги години в мощно католическа Ирландия имаше цялостна възбрана за непринудено спиране на бременността. Режимът, един от най-строгите в света, бе леко омекотен през 2013 година Оттогава абортите са разрешени, само че единствено по медицински аргументи - в случай че животът на майката е заплашен.

Властите дават за пръв път от 35 година опция на ирландците да трансформират законодателството за абортите.

На 25 май гласоподавателите би трябвало да кажат дали да бъде анулирана 8-ата корекция в конституцията, призната през 1983 година След референдума или в конституцията ще бъде записано, че майката и нероденото дете имат еднообразно право на живот, или Народното събрание ще бъде претрупан да регламентира абортите със закон.

Пътят към референдума бе прокаран от решението на ирландския Върховен съд при започване на март, че неродените нямат лични конституционни права отвън правото на живот, предпазено в осмата корекция.

Решението на съда бе по проблем на нигериец, които през 2016 година изискал да се анулира заповедта за депортирането му, издадена през 2008 година с претекста, че партньорката му от Ирландия е била бременна по това време.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР