Репресии и скръб, докато иранците отбелязват първата годишнина от смъртта на Махса Амини

...
Иранци у дома и в чужбина отбелязаха първата годишнина в
Коментари Харесай

Иранци у дома и в чужбина отбелязаха първата годишнина в събота от смъртта в полицейския арест на Махса Амини, като активисти говореха за подновяване на репресиите, за да предотвратят възраждането на протестите, които разтърсиха страната миналата година.

Амини, 22-годишна иранска кюрдка, почина няколко дни след ареста й от религиозна полиция за предполагаемо нарушаване на строгия дрескод за жените, който е в сила малко след Ислямската революция от 1979 г. Семейството й казва, че тя е починала от удар в главата, но това се оспорва от иранските власти.

Гневът от смъртта й бързо се разрасна в седмици на протести за нарушаване на табутата, при които жените късаха задължителните си забрадки в открито предизвикателство към исляма система на управление на републиката под ръководството на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Доклади извън Иран казват, че бащата на Махса Амини е бил арестуван за кратко в събота сутринта, преди да бъде освободен по-късно, тъй като официалният натиск върху семейството нараства да не провежда възпоменателна церемония за нея .

Режимът на Иран смаза протестите срещу фереджето, но „загуби битката“ за доверие

Амджад Амини беше задържан, докато излизаше от семейната къща в западния град Сакез и след това освободен, след като е бил предупреден да не провежда възпоменателната служба, казаха Кюрдската мрежа за правата на човека и 1500tasvir monitor.

Официалната информационна агенция IRNA описа съобщенията за ареста като „фалшиви“, заявявайки, че те са били насочени към „подстрекаване на населението да протестира".

Амджад Амини вече беше извикан от служители на разузнаването миналата седмица, след като обяви, че планира да проведе възпоменателна церемония. Един от чичовците на Амини, Сафа Аели, беше задържан в Сакез на 5 септември и остава в ареста.

Нямаше никакви следи от церемонията, която се е състояла на гроба й на гробището Аичи в Сакез, като някои доклади сочат, че силите за сигурност са блокирали достъп до сайта.

„Задушаване на несъгласието“

Протестите загубиха инерция след няколко месеца в лицето на репресии, при които силите за сигурност убиха 551 протестиращи, според базираната в Норвегия Iran Human Rights, и арестува повече от 22 000, според Amnesty International.

Иранските власти казват, че десетки служители на сигурността също са били убити в това, което те описват като "бунтове", подстрекавани от чужди правителства и враждебни медии.

Седем мъже са били екзекутирани, след като са били осъдени по дела, свързани с протести.

Кампания казват, че властите са подновили репресиите си в навечерието на годишнината, оказвайки натиск върху роднини на убитите в протестите в опит да ги спрат да говорят.

Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch съобщи, че членове на семействата на най-малко 36 души, убити или екзекутирани при репресиите, са били разпитани, арестувани, преследвани или осъдени на затвор през последния месец.

„Иранските власти се опитват да наложат задушаване на несъгласието, за да се предотврати публичното отбелязване на смъртта на Махса Джина Амини в ареста, която се превърна в символ на систематичното потисничество на жените, несправедливостта и безнаказаността от страна на правителството“, каза старшият изследовател на HRW за Иран Тара Сепехри Фар.

Една година на бунт в Иран след смъртта на Махса Амини 

Фокусираната върху кюрдите група Hengaw каза, че хората в западен Иран изразяват недоволството си чрез обща стачка, като магазините са затворени в дузина градове, включително Saqez.

Hengaw каза, че "репресивни сили" са били разположени около резиденцията на семейство Амини в Saqez, добавяйки, че в дните преди годишнината правителството е изпратило допълнителни сили за сигурност в региона.

Канали на персийски език базирани извън Иран, включително Iran International, излъчиха кадри на жители, които викат „Смърт на диктатора“ и главния протестен лозунг „Жена, живот, свобода“ от жилищни блокове в Техеран и неговия сателитен град Карадж през нощта.

„Удвояване надолу'

Въпреки че някои жени все още се виждат да се разхождат на обществени места без забрадки, особено в богатите, традиционно либерални райони на северен Техеран, парламентът, доминиран от консерваторите, в момента разглежда проектозакон, който ще наложи много по-строги наказания за неспазване.

„Ислямската република удвоява репресиите и репресиите срещу своите граждани и се стреми да въведе нови и по-драконовски закони, които допълнително ограничават правата на жените и момичетата“, каза Сара Хосейн, председател на Мисия на ООН за установяване на факти, създадена за разследване на репресиите.

Под лозунга „Кажете името й!“ се очаква иранските емигранти да проведат възпоменателни митинги, като се очакват големи демонстрации в Париж и Торонто.

Amnesty International обвини Иран властите за извършване на „литария от престъпления съгласно международното право, за да изкоренят всяко предизвикателство пред тяхната желязна хватка върху властта“ и се оплака, че нито един служител не е бил дори разследван за смъртта на Амини или репресиите.

В навечерието на годишнината главният враг на Иран Съединените щати и неговите западни съюзници, включително Великобритания и Европейският съюз, наложиха нови санкции на ислямската република заради потушаването на протестите й.

Обявявайки мерките, президентът на САЩ Джо Байдън ръководи международни призиви в знак на солидарност с иранците по случай годишнината от смъртта на Амини.

„Иранците сами ще определят съдбата на своята страна, но Съединените щати остават ангажирани да ги подкрепят“, каза той.

Говорителят на външното министерство на Иран Насър Канани разкритикува "незаконните и недипломатически действия" на западните страни в изявление късно в петък.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР