Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди

...
Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди
Коментари Харесай

Аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди затворници

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди пандизчии, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Голяма част от освободените бяха арестувани по време на антиправителствените митинги. Неотдавна бяха пуснати на независимост бранители на правата на индивида, напомня още Българска телеграфна агенция.

Хаменей разгласи помилванията във връзка годишнината от Ислямската гражданска война през 1979 година Подобни събития към празника са се случвали и преди.

Няма да бъдат помилвани тези, които са наказани за шпионаж, ликвидиране, разваляне или подпалване на държавни или военни здания. Критици на режима в Иран споделят, че помилванията са метод за успокояване на протестиращите, откакто иранското политическо и религиозно ръководство беше подложено на напън поради твърдостта си.

Активисти също по този начин означават, че помилването изисква предявяване на обвинявания. По тази причина лишените от независимост би трябвало да се признаят за отговорни, с цел да бъдат пуснати на независимост.

По данни на правозащитни организации обаче най-малко 100 от арестуваните по време на антиправителстквените митинги, към този момент са били екзекутирани. Демонтрациите избухнаха, откакто силите на режима унищожиха младата жена Махса Амини за незадоволително прецизно осъществяване на задължението да покрие главата си.

Отделно от това траялите с месеци митинги провокираха най-голямата рецесия в Иран от десетилетия насам, при която починаха над 500 стачкуващи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР