Иранският президент Хасан Рохани обяви готовност да преговаря незабавно със

...
Иранският президент Хасан Рохани обяви готовност да преговаря незабавно със
Коментари Харесай

Иран е готов за диалог със САЩ

Иранският президент Хасан Рохани разгласи подготвеност да договаря неотложно със Съединени американски щати, увеличавайки слуховете за среща с американски представители. " За договаряния (със САЩ) ние постоянно сме подготвени, даже и този час, даже и в този момент ", сподели Рохани в телевизионно послание в неделя. Въпреки това съгласно неговия интернет портал той слага условия: преди този момент американците да се вразумят, да сложат завършек на натиска и да анулират глобите против Иран.

Изявлението на Рохани се случва в удивително време: външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф дойде в Ню Йорк, където ще приказва пред Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации. В Техеран се популяризират клюки, че Зариф има намерение да употребява случая, с цел да приготви среща с американската страна в Ню Йорк през септември. Тези клюки в този момент са подхранени и от изказването на Рохани.

След излизането на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение от Виена от 2015 година и налагането на нови наказания против Иран двата съперника се намират в възобновен спор. А след няколко случая към маршрутите на кораби в Персийския залив и Оманския залив през последните седмици се следи повишаване на опасенията, че сред двете страни може да се стигне до военна ескалация. Вашингтон и Техеран се засипват взаимно с обвинявания и закани. Въпреки това американските управляващи неведнъж подчертаха, че Съединени американски щати не желаят да водят война с Иран и по-скоро търсят дипломатическо решение. В същото време те ясно демонстрираха, че имат намерение да запазят хода на икономическите наказания и по-скоро да ги засилят.

Напрежението провокира паника в Европа. Европейските страни, подписали нуклеарната договорка - Германия, Франция и Обединеното кралство, направиха взаимно изказване, в което показаха угриженост по отношение на ориста на съглашението за иранския атом и приканиха за деескалация на обстановката в Персийския залив. Според документа тези страни " са загрижени за рисковете, че нуклеарната договорка, под напън поради глобите на Съединени американски щати, както и заради решението на Иран да не извършва няколко централни точки от съглашението, ще продължи да се разпада ". Германия, Франция и Англия показаха убеждението си, че всички страни би трябвало да " схванат вероятните последици от своите дейности ", и приканиха Техеран да извърши напълно съглашението.

" Думите на европейците за нуждата да се запазят споразуменията за нуклеарната стратегия на Иран не са задоволителни ", сподели обаче иранският външен министър. Според него управляващите в Техеран " не са видели никакви на практика стъпки от европейските страни за реализиране на тези планове ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР