Иран заяви, че извънредната среща между страните по сделката за

...
Иран заяви, че извънредната среща между страните по сделката за
Коментари Харесай

Страните по сделката за иранската ядрена програма проведоха конструктивни разговори във Виена

Иран съобщи, че изключителната среща сред страните по договорката за иранската нуклеарна стратегия през днешния ден във Виена е минала добре, само че сподели, че ще продължи да понижава своите задължения по нуклеарното съглашение, в случай че европейците не го спасят, предадоха международните организации.

"Атмосферата беше градивна. Дискусиите бяха положителни ", съобщи иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. "Не мога да кажа, че сме решили всичко ", само че всички страни са "решени да спасят договорката ", съобщи той.
"Както сме казвали, ще продължим да понижаваме нашите задължения по договорката, до момента в който европейците не подсигуряват ползите на Иран според нея ", акцентира Арагчи.

Страните по договорката от 2015 година се събраха на изключителна среща, свикана в отговор на повишението на напрежението сред Иран и Запада. Англия, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран се пробват да спасят съглашението, откакто Съединени американски щати се изтеглиха от него през май 2018 година и възобновиха и ускориха глобите против Техеран.

Според Арагчи страните по договорката имат намерение в скоро време да проведат среща на равнище министри. По думите му механизмът ИНСТЕКС още не работи, само че е в финален стадий на подготовка.

Арагчи сподели, че на срещата е бил разискван въпросът със задържането на танкер с ирански нефт в Гибралтарския пролив, което той дефинира като нарушаване на нуклеарното съглашение.

"Иран има право да изнася своя нефт в сходство със Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД). Всякаква интервенция в износа на нефт нарушава СВПД и съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели той.

По думите му "страните, които са част от (ядрената сделка) не би трябвало да основават спънки за износа на ирански нефт ".

Иран задържа плаващ под английски байрак петролен танкер на 19 юли, откакто две седмици преди този момент Англия задържа танкер с ирански нефт покрай Гибралтар, който съгласно нея е нарушил глобите против Сирия.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков сподели, че страните по нуклеарната договорка са призовали Иран да се въздържа от нови стъпки по преустановяване на свои задължения по съглашението, планувани за 4-5 септември.

Постоянният представител на Русия при интернационалните организации във Виена Михаил Улянов съобщи, че оставащите участници в нуклеарната договорка са ангажирани с нейното осъществяване, макар че глобите на Съединени американски щати я подкопават.

Ръководителят на китайската делегация Фу Цун сподели, че страните по договорката желаят да подсигуряват съглашението и твърдо се опълчват на решението на Вашингтон едностранно да възобнови глобите против Иран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР