Иран вече разполага със 128,3 кг уран, обогатен до 60

...
Иран вече разполага със 128,3 кг уран, обогатен до 60
Коментари Харесай

Иран има уран за три атомни бомби

Иран към този момент разполага със 128,3 кг уран, обогатен до 60 %. Информацията е на организация " Ройтерс ", която се позовова на конфиденциален отчет на Международната организация по атомна сила (МААЕ). Според документа, за основаването на атомна бомба теоретически са задоволителни 42 кг от това вещество, обогатено до 90 %. Респективно запасите на Иран, при изискване, че продължат да се обогатяват, ще са задоволителни за три атомни бомби.

" Това е съществено количество, изключително в случай че не се употребява за нищо ", разяснява пред " Ройтерс " почитан американски посланик. Той добавя, че Иран е единствената страна в света, която обогатява уран до такава висока степен, без да създава нуклеарно оръжие.

По данни на МААЕ, напоследък Иран ежемесечно обогатява до 60 % към три кг уран. По-рано този индикатор е достигал до девет кг, показват от организацията. Дипломатическите източници свърват това понижение на темповете с непреките договаряния сред Техеран и Вашингтон, в следствие от които се стигна и до продан на пандизчии през септември.

Иран не извършва условията на МААЕ

През 2015-а година Иран подписа Съвместен изчерпателен проект за дейности с групата на шестте - Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия, Германия и Франция. Планът предвиждаше последователното снемане на икономическите наказания, наложени на Иран, който в отговор трябваше да редуцира нуклеарната си стратегия. Но през 2018-а година Съединени американски щати под управлението на Тръмп оповестиха, че излизат от съглашението. Оттам нататък пък Техеран стартира да се отхвърля от осъществяването на своята част от уговорките.

Преди година МААЕ изиска от Иран да извърши следствие във връзка със следите от уран, открити на три недкларирани от Техеран обекта. Прогрес в следствието обаче не бе реализиран, а през септември Техеран лиши акредитацията на някои от инспекторите на организацията.

Въпреки всичко Иран надали ще се сблъска със съществени последици по линия на МААЕ, написа " Ройтерс ". Както отбелязва организацията, Съединени американски щати и Европа се стремят да заобикалят допломатическите затруднения с Иран на фона на продължаваща война на Израел с терористичната организация Хамас - съществува опасението, че Техеран или негови сателите могат да се намесят в нея.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР