Иран ще започне да обогатява уран в завода във Фордо.

...
Иран ще започне да обогатява уран в завода във Фордо.
Коментари Харесай

Иран възобновява обогатяването на уран

Иран ще стартира да обогатява уран в завода във Фордо. Това е четвъртата поредна стъпка от поетапното отдръпване на Техеран от нуклеарното съглашение, подписано през 2015 година.

По думите на президента Хасан Рохани и това деяние е обратимо, в случай че страните, подписали договорката - Русия, Китай, Германия, Англия и Франция, съблюдават уговорките си към нея.

Дейността във Фордо ще бъде следена и следена от Международната организация за атомна сила, увери Рохани. Държавният глава даде следващ двумесечен период на западните страни, с цел да изпълнят настояванията на Техеран и да спомагат за рухването на строгите наказания, наложени от Съединени американски щати, откакто страната едносттранно се отдръпна от договорката предходната година.
Хасан Рохани, президент на Иран: Предприемаме тази стъпка от на следващия ден. Ще дам заповед и указания на всички заинтригувани страни, и започваме инжектирането на газ в центрофугите във Фордо. Това може да провокира звук, да стартират да ни питат за какво го вършим и така нататък Но ние си знаем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР