Иран обяви, че писмо от три европейски сили до Съвета

...
Иран обяви, че писмо от три европейски сили до Съвета
Коментари Харесай

Иран обвини Великобритания, Франция и Германия в жалка некомпетентност

Иран разгласи, че писмо от три европейски сили до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в което Техеран се упреква, че има балистични нуклеарни ракети, показвало тяхната " жалка непросветеност " в осъществяване на уговорките си към нуклеарното съглашение от 2015 година, осведоми " Ройтерс ".

" Последното Е3 писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации по отношение на ракетите е отчайваща неистина за прикриване на жалката им непросветеност в осъществяването на минимума от личните им отговорности по нуклеарното съглашение ", написа в " Туитър " иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Той прикани Англия, Франция и Германия да не се подчиняват пред " издевателството на Съединени американски щати ".

Посланиците на Англия, Германия и Франция, в писмо, публикувано през вчерашния ден, приканиха генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да осведоми Съвета за сигурност в идващия си отчет, че ракетната стратегия на Иран е " несъвместима " с резолюция на Организация на обединените нации, която поддържа нуклеарното съглашение сред Иран и шестте международни сили (САЩ, Русия, Китай, Франция, Англия и Германия).

Писмото се появи в миг на засилено напрежение сред Иран и Запада, като Техеран анулира поетите уговорките си по съглашението малко по малко в отговор на отдръпването на Вашингтон от пакта през предходната година и повторното налагане на наказания против Ислямската република, които удариха тежко нейната стопанска система.

Съветът за сигурност би трябвало да се срещне на 20 декември, с цел да прегледа спазването на резолюцията, подкрепяща нуклеарното съглашение, а европейското писмо " ще добави към това разискване ", посочи почитан европейски посланик пред " Ройтерс ".

Англия, Франция и Германия се пробват да спасят съглашението, според което Иран се ангажира да ограничи противоречивата си стратегия за обогатяване на уран в подмяна на анулацията на глобите. Ала Техеран разкритикува трите европейски сили, че не са защитили стопанската система на Иран от глобите на Съединени американски щати.

Съединени американски щати, които са може би най-големия зложелател на Иран, и техните арабски съдружници преглеждат програмата за балистични ракети на Техеран като опасност за сигурността на Близкия изток. Техеран твърди, че дейностите по създаване на ракети имали единствено и само защитителен темперамент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР