Иран твърди, че израелският заговор за саботаж срещу програмата за балистични ракети е осуетен

...
Иран обвини Израел, че се опитва да саботира програмата му
Коментари Харесай

Иран обвини Израел, че се опитва да саботира програмата му за балистични ракети чрез дефектни чужди части, които могат да експлодират, повредят или унищожат оръжията, преди да могат да бъдат използвани.

Офисът на израелския премиер отказа да коментира обвинението от четвъртък, въпреки че то идва на фона на дългогодишни усилия както на Израел, така и на Съединените щати да атакуват Иран. В репортаж, излъчен по иранската държавна телевизия, се казва също, че частите могат да бъдат използвани в обширния арсенал на Иран от безпилотни самолети, които станаха известни на фона на използването им от Русия във войната й срещу Украйна.

Репортажът на държавната телевизия описва предполагаемата израелска операция като „един от най-големите опити за саботаж“, които Иран някога е виждал. Той обвини израелските агенти на Мосад, че доставят дефектните части, които докладът описва като „конектори“ на ниска цена.

Кадри, излъчени от държавната телевизия, показват предполагаемите части, като някои от тях изскачат във въздуха, сякаш са засегнати от експлозив.


Частите, показани в телевизионния репортаж, изглеждаха като военен стил, кръгли електрически съединители с висока плътност. Такива конектори могат да се използват за свързване на електронни компоненти на ракета или дрон, като неговия компютър за насочване, и да пропускат както електричество, така и сигнали. Видеоклип, публикуван от Иран в миналото, показа ракетни учени, работещи с подобни конектори.

„Това беше поставено в част, наречена конектор, която отговаря за свързването на [компютърната] мрежа от балистични ракети, произведени в Иран, както и безпилотни самолети, каза в доклада военен кореспондент на държавната телевизия Юнес Шадлу.

„Очевидно частта е съдържала модифициран експлозивен комплект, заложен в нея и е бил настроен да експлодира в определен момент.“

В репортажа на държавната телевизия не се обяснява защо Иран иска да купи конекторите в чужбина, въпреки че някои ирански уебсайтове, рекламиращи такива конектори, предполагат, че произведените в Русия са най-добрите на пазара. Русия е изправена пред международни санкции заради 18-месечната си война срещу Украйна, която постави под въпрос собствените си доставки на електроника, необходима за ракетни системи.

„Не за първи път“

Произведените в Иран дронове, използвани от Русия във войната, също използват кръгли конектори, според доклади на експерти, които са разрушили оръжията.

Телевизионното предаване не каза кога властите са открили дефектните части или дали те са били инсталирани в някоя балистична ракета преди това.

Заместник-министърът на отбраната на Иран Мехди Фарахи също обвини, че вражески агенти са се опитали „да поставят експлозивна и неоткриваема верига“ в ракетите, „така че тя да избухне в определен час и дата“, каза агенция IRNA.

През май 2022 г. експлозия в Парчин, голяма иранска военна база и база за разработка на оръжия източно от Техеран, уби инженер и рани друг. Има и други взривове, включително провали в космическата програма на Иран, която САЩ отдавна критикуват като напредък в програмата на Техеран за балистични ракети.

Ню Йорк Таймс през 2019 г. съобщи, че САЩ при тогавашния президент Доналд Тръмп са ускорили саботажна програма, насочена към ракетната и ракетна програма на Иран, която датира от администрацията на президента Джордж Буш.


Иранският Корпус на стражите на ислямската революция (IRGC), твърдолинейна сила, отговорна само пред върховния лидер аятолах Али Хаменей, контролира арсенала на страната с балистични ракети.

Фабиан Хинц, експерт по ракети и научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, който проучи записите на частите от държавната телевизия, каза, че кръглите конектори „се използват в почти всеки тип балистична ракета“.

„Много вероятно е Иран да закупи тези конектори от чужбина“, каза Хинц. „Това не е първият път, когато Иран говори за манипулиране на компоненти, за да саботира ракетната програма.“

Израел също е заподозрян в поредица от целенасочени убийства на ядрени учени в Иран. Саботажни атаки също нанесоха щети на ирански ядрени обекти.

Компютърният вирус Stuxnet в края на 2000-те също атакува контролни модули за уранови центрофуги, карайки чувствителните устройства да излязат извън контрол и да се самоунищожат. Експертите масово приписват атаката на САЩ и Израел, както и Иран.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР