Иран извърши вчера публична екзекуция за пръв път от повече

...
Иран извърши вчера публична екзекуция за пръв път от повече
Коментари Харесай

Първа публична екзекуция в Иран след повече от две години

Иран извърши през вчерашния ден обществена екзекуция за пръв път от повече от две години, заяви Франс прес, като цитира норвежката неправителствена организация " Иран хюман райтс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Екзекутираният е Иман Сабзикар, служащ, приет за отговорен за ликвидиране на служител на реда през февруари 2022 година в южния ирански град Шираз. Той беше обесен рано сутринта през вчерашния ден на мястото на закононарушението, оповестяват ирански медии. Присъдата е била доказана от иранския Върховен съд при започване на месеца.

Целта на общественото осъществяване на наказването е да сплаши хората, с цел да не стачкуват, съобщи Махмуд Амири-Могадам, шеф на неправителствената организация. Той прикани интернационалната общественост да отговори твърдо на тази процедура на Техеран, която дефинира като " средновековна ".

Екзекуциите в Иран се правят нормално в пандизите. Публичните изтезания се употребяват като средство за въздържане на други сходни прояви, изключително когато става дума за ликвидиране на член на силите за сигурност, отбелязва Агенция Франс Прес.

Последната обществена екзекуция в Иран беше осъществена на 11 юни 2020 година, напомня неправителствената организация, като изрази опасения, че други четирима, наказани за убийства на служители на реда при аналогични случаи, може да понесат същото наказване.

Броят на изтезанията в Ислямска република Иран се е удвоил през първата половина на годината, по отношение на същия интервал на 2021 година. През последните седмици деятели показаха опасения от засилващи се репресии в страната, до момента в който икономическата рецесия провокира необикновени демонстрации. Арестувани бяха интелектуалци и кинодейци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР