Иран е репатрирал телата на 7 членове на Корпуса на

...
Иран е репатрирал телата на 7 членове на Корпуса на
Коментари Харесай

Телата на убитите ирански гвардейци са репатрирани от Сирия

Иран е репатрирал телата на 7 членове на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, убити при нападението против консулското посланичество на страната в Дамаск, за което Техеран упрекна Израел, оповестяват локални медии, съобщи Агенция Франс Прес.


Гвардейците, измежду които двама генерали, са починали при въздушния удар на 1 април, който изравни със земята консулската постройка на иранското посолство. Анализаторите преглеждат този ход като част от засилените израелски дейности против ирански и проирански командири в Сирия и Ливан, които съгласно тях могат да прераснат в по-широка война.

" Телата на мъчениците от иранското посолство дойдоха на летище Мехрабад " в Техеран, заяви осведомителната организация ISNA.

Тя популяризира малко видео, на което се вижда по какъв начин ковчезите им се придвижват с автомобил.

Иран заяви, че измежду починалите са двама бригадни генерали от външнополитическото поделение на армията - силите " Кудс " Мохамед Хади Хаджи Рахими и Мохамед Реза Захеди.

Сирийският център за наблюдаване на човешките права, който следи войната, съобщи, че Захеди е бил пълководец на силите Кудс за Палестина, Сирия и Ливан.

Смъртта му настъпи близо 6 месеца след началото на войната на Израел в Ивицата Газа против Хамас, подкрепяното от Иран палестинско придвижване.

Държавните медии оповестиха, че погребението на гвардейците ще се състои на 5 април, което съответствува с годишния Ден на Кудс (Ерусалим), когато иранците възнамеряват да проведат шествие в поддръжка на палестинците и против Израел.

Иран, върлият зложелател на Израел, е главен съдружник на сирийския президент Башар Асад по време на 13-годишната революция в Сирия. Техеран твърди, че има единствено военни съветници в страната и отхвърля да е изпращал сили да се бият там.

В изказване за Деня на Кудс иранското външно министерство възобнови " поддръжката на Ислямската република за законната битка на палестинския народ " против Израел.

Базираната във Англия Обсерватория съобщи, че при ударите във вторник са починали общо 16 души, в това число осем иранци, петима сирийски бойци и един от ливанското придвижване Хизбула. Според нея са починали и двама цивилни жители.

Ударът по Дамаск е петият за една седмица, при който са изумени цели в Сирия.

Израел отхвърли да разяснява удара по консулството, за който Иран се закани да отвърне.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей назова удара " обезверено " изпитание на Израел, което " няма да ги избави от проваляне в Газа ".

Войната в Газа стартира с нападението на Хамас против Израел на 7 октомври. Иран отхвърля да има директно присъединяване в това нахлуване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР