Иракските депутати одобриха новия премиер и правителството му след шест

...
Иракските депутати одобриха новия премиер и правителството му след шест
Коментари Харесай

Ирак назначи нов премиер след месеци на протести и интриги

Иракските депутати утвърдиха новия министър председател и държавното управление му след шест месеца без кабинет . Партиите се караха до последния миг поради министерски постове, осведоми " Ройтерс ".

Новият министър председател Мустафа ал Кадими , някогашен началник на иракското разузнаване и някогашен публицист, ще управлява държавното управление. Той ще стартира мандата си без целия кабинет, откакто н яколко претенденти за министри бяха отхвърлени.
 Иракският министър председател с стратегия за ръководство
Иракският министър председател с стратегия за ръководство

Представя новите министри до дни

Иракски представители оповестиха, че Кадими е одобряван както от Съединени американски щати, по този начин и от Иран, чиято битка за въздействие в Ирак прерасна до открита борба предходната година.

Държавният департамент на Съединени американски щати излезе със известие, че държавният секретар Майк Помпео е поздравил новото държавно управление в диалог с Кадими . В известието се споделя, че Вашингтон ще възобнови 120-дневно изключение, което разрешава на Ирак да внася електричество от Иран, с цел да " помогне за обезпечаване на верните условия за триумф " на новото държавно управление.

Адел Абдул Махди, който краткотрайно ръководеше иракското държавно управление, подаде оставка предходната година като министър председател на фона на антиправителствени митинги . Хиляди протестиращи упорстваха за разкриване на работни места, а също по този начин упрекваха политическата класа, че е тласнала страната към стопански колапс.

Битка за министерските постове попречи на други две номинации след оставката на Махди през ноември да образуват кабинет.
 Коронавирус: Ирак забрани на организация
Коронавирус: Ирак забрани на организация " Ройтерс " да работи в страната

Защото осведоми, че страната не оповестява действителния брой на инфектираните

Мнозинството в иракския парламент утвърди претендентите на Кадими на постовете министър на вътрешните работи, защитата, финансите и електричеството . Гласуването на претендентите за министри на външните работи и петрола беше отсрочено, откакто партиите не съумяха да се договорят за претендентите. Те също отхвърлиха претендентите за министър на правораздаването, земеделието и търговията.

" Сигурността, стабилността и развиването на Ирак са нашият път ", написа Кадими в " Туитър " след парламентарния избор.

Той даде обещание да се бори с епидемията от ковид. В Ирак има повече от 2000 случая и над 100 умряли. Негов приоритет също е да подведе под отговорност тези, които са виновни за убийството на протестиращи по време на митингите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР