Ирак, Иран и Турция координират действията си по отношение на

...
Ирак, Иран и Турция координират действията си по отношение на
Коментари Харесай

Ирак, Иран и Турция координират действията си за референдума в Иракски Кюрдистан

Ирак, Иран и Турция координират дейностите си във връзка с планувания референдум за самостоятелност в Иракски Кюрдистан. Външните министри на трите страни Ибрахим ал-Джаафари, Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу и техните екипи се срещнаха в Ню Йорк, осведоми БНР.

След диалозите през вчерашния ден беше оповестено взаимно изказване, в което те декларират, че обмислят взаимни контрамерки. Също по този начин се показват опасения, че плануваният за 25-и септември референдум за самостоятелност на Кюрдския самостоятелен регион в Ирак може да провокира нови спорове в района и да заплаши битката против групировката „Ислямска държава“.

Координацията сред трите страни по въпроса е реалност от известно време, като при започване на август началникът на иранския Генерален щаб ген. Багери посети Анкара. В идващите дни неговият турски сътрудник ген. Хулуси Акар ще върне визитата в Техеран, а на 4 октомври турският президент Реджеб Ердоган ще се срещне с иранския държавен глава Хасан Рохани. В Турция пък се чака посещаване от иракския Генщаб.

Междувременно турски военни самолети нанесоха удари против бази на Кюрдската работническа партия в планините на Северен Ирак.

Вчера вечерта турският президент Ердоган беседва в продължение на 50 минути с американския президент Доналд Тръмп, като в дневния ред на срещата им са били включени и районни въпроси.

Днес в Турция ще се проведат съвещания на Министерския съвет и Съвета за национална сигурност за разискване на турските ходове по повод самодейността на Ербил за всенародно допитване. Утре турският парламент ще разисква на изключително съвещание, преди началото на сесията, изпращането на военни елементи от страната в Сирия и Ирак. За дейности на въоръжените сили зад граница се изисква позволение на народните представители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР