Ирак би прекъснал дипломатическите си отношения с Швеция, ако Коранът

...
Ирак би прекъснал дипломатическите си отношения с Швеция, ако Коранът
Коментари Харесай

Ирак заплаши че ще скъса връзките си с Швеция при повторно запалване на Корана


Ирак би прекъснал дипломатическите си връзки с Швеция, в случай че Коранът бъде изгорял още веднъж на шведска територия. Това оповестиха от кабинета на иракския министър председател Мохамед Шиа Ал-Судани, написа " Ройтерс ".

Иракското държавно управление обаче категорично осъди от стотици иракчани . Припомняме, че те са сторили това в символ на митинг против проектите по-късно да бъде изгорял още един Коран в Стокхолм.

е свикана от поддръжници на шиитския свещеник Муктада ал-Садр.

Садр е една от най-влиятелните фигури в Ирак и командва стотици хиляди почитатели. Припомняме, че предишното лято те окупираха мощно укрепената Зелена зона на Багдад и участваха в кървави конфликти.

Садр разгласява през днешния ден в " Туитър ", че иракското държавно управление не би трябвало да прибягва единствено до наказание, а би трябвало да заеме твърда позиция. " Ще изчакам твърдия формален отговор, преди да подхваща каквото и да е свое лично деяние ", написа той.
 Сириец се отхвърли да гори Библията и Тората в Швеция
Сириец се отхвърли да гори Библията и Тората в Швеция

Гневен от горене на Корана, мюсюлманинът желал да подлага на критика по принцип нередността на действието

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, в това число Ирак, Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също осъдиха случилото се. Ирак изиска изгонването на причинителя, с цел да бъде изправен пред съда в страната.

Съединените щати също го осъдиха , само че прибавиха, че издаването на разрешителното от Швеция поддържа свободата на изложение и не е утвърждение на действието.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом разгласи, че личният състав на посолството е в сигурност. Той добави още, че иракските управляващи не са изпълнили отговорността си да защитят посолството в сходство с Виенската спогодба.

На тематика изгарянето на Корана той сподели, че случилото се е " изцяло недопустимо и държавното управление изрично осъжда тези офанзиви " и добави, че " държавното управление е в контакт с високопоставени иракски представители, с цел да изразим нашето безпокойствие. "

Финландската осведомителна организация STT заяви, че финландското посолство, което е част от същото заграждение като шведското, също е било евакуирано. По думите му личният състав е в сигурност и незасегнат.
 Отново митинг с изгаряне на Корана в Стокхолм
Отново митинг с изгаряне на Корана в Стокхолм

Това може да ядоса Турция преди срещата на НАТО във Вилнюс

Шведската полиция отхвърли няколко заявки по-рано тази година за митинги, които са щяли да включват изгаряне на Корана , базирайки се на опасения за сигурността. Съдилища в страната са отменили тези решения, под претекст, че сходни дейности са предпазени от широкообхватните закони на страната за независимост на словото.

Шведското държавно управление съобщи този месец, че обмисля смяна на закона, с цел да разреши на полицията да попречи на подпалвания на Корана на обществени места, в случай че те заплашват сигурността на Швеция.

Иракското външно министерство също осъди запалването на посолството . Освен това разгласи, че иракското държавно управление е инструктирало силите за сигурност да извършат бързо следствие, да разпознават причинителите и да ги арестуват.

Според очевидци, силите за сигурност са охранявали посолството, а пожарникари са гасили палежа.

По-късно първите са нападнали няколко десетки протестиращи, които към момента са били пред посолството с задачата да ги изгонят от региона. Преди това протестиращите са хвърляли камъни и снаряди към огромния брой събрали се сили за сигурност.

В края на предишния месец Садр прикани за митинги против Швеция и експулсирането на шведския дипломат след изгарянето на Корана в Стокхолм от иракчанин.

След палежа мъжът е подаден в полицията за пропаганда против етническа или национална група. В изявление за вестник той разказа себе си като иракски емигрант, който желае да забрани Корана.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР