Инвестицията в образованието е ключът към възпитанието на деца, полезни

...
Инвестицията в образованието е ключът към възпитанието на деца, полезни
Коментари Харесай

Владо Николов, Георги Куртев и Здравка Евтимова: Материализмът съсипва бъдещето

Инвестицията в образованието е ключът към възпитанието на деца, потребни на обществото. Около този извод сплотяват мисли няколко известни българи, с които кореспондент на БГНЕС беседва на тематика „ виновното родителство “.

Своя опит и способи в развъждането и възпитанието на деца споделиха многодетните татковци – волейболният национал Владимир Николов и пиар специалистът Георги Куртев. Към тях причисляваме и мнението на майката и горда баба – писателката Здравка Евтимова.

Бившият национал и съпредседател на волейболния „ Левски София “, Владимир Николов е татко на пет деца и съгласно него най-хубавата инвестиция и най-добре изхарчените пари за бъдещето на децата са в обучение. Той е на мнение, че възпитанието на децата е развой, в който родителите имат съществена роля и отговорност, само че също по този начин това е отговорност и на цялото общество.

На волейболиста му прави усещане, че родителите на деца, които са VII – VIII клас, към момента ги водят и прибират от учебно заведение, до момента в който в интервала, когато той е бил дете, много по-рано децата са ставали независими.

Бързите заеми не водят до бързи решения

Финансовата просветеност е извънредно значима, счита Николов – както за родителите, по този начин и за децата.

„ Всеки един човек би трябвало да знае, че по този начин рекламираните в последно време бързи заеми не водят до бързи решения, а водят до дълготрайни проблеми и това е в 100% от случаите. Това би трябвало да бъде обяснено “, акцентира Николов, като означи, че би трябвало да се прави разлика сред харчене и инвестиция.

Волейболистът е безапелационен, че обезпечаването на материални придобивки основава предпоставки децата да се разлигавят и родителите, които обезпечават всичко за своите деца, унищожават бъдещето им.

„ Децата би трябвало да се научат да се борят за това, което получават. Когато го получават наготово, те стопират да се борят. В секундата, в която родителите не са до тях, те към този момент не знаят по какъв начин да се борят “, добави той.

Николов описа, че с децата му беседват доста. „ Говорим във у дома, опитваме се да поддържаме връзка с децата, опитваме се да не минава ден без да сме говорили за разнообразни тематики. Сега съответно първите двама са се насочили към спорта. Коментираме, че в случай че желаят да бъдат сполучливи, би трябвало да поставят повече старания, би трябвало да влагат освен физически старания, само че да влагат разсъдък в това, което вършат, би трябвало да влагат мисъл, би трябвало да бъдат по-ефективни “, изясни той.

Лесна облага няма, парите се печелят с труд

Георги Куртев, пиар специалист на сегашния кмет на Столична община, е татко на шест деца на възраст от 10 до 22 години. По думите му въпросът за самостоятелността на децата е доста значим и родителите би трябвало да оказват помощ на децата си да израснат като независими хора, които да взимат независими решения.

И до момента в който неговото детство е минало в игри, охлузени колене и шевове, които са му помогнали да се оправи с компликациите и да добие автономия, то през днешния ден той вижда доста родители, които бдят като орлици децата си, които в един миг стават неспособни да се оправят сами с житейските обстановки.

„ Аз изучавам моите деца да почитат това, което имат, без значение дали е материално като пари, или материално като предмети, тъй като и за двете е положен някакъв труд “, сподели Куртев, който също по този начин учи децата си какъв брой е значимо да рециклират.

Според него подрастващите би трябвало да знаят, че лесна облага няма и парите се печелят с труд.

„ Не е нужно да имаш 6 дипломи, значимото е да имаш огромна обща просвета и нещата, които правиш, да знаеш по какъв начин ги правиш, и постоянно съм поставял образованието пред материалното. Да, децата би трябвало да са облечени и нахранени – никой не желае децата му да гладуват, само че е значимо образованието, тъй като една нация, която не е образована, страда “, съобщи той и добави, че родителите би трябвало да умеят да възпитават деца, които са смислени, почтени и потребни на обществото.

Куртев означи, че не утвърждава родителите да обсипват децата с предмети, тъй като по този начин те ще чакат да получат всичко наготово в живота. Самият той показа, че е дал на децата си свободата да избират с какво да се занимават, постоянно е вярвал в техните избори и ги е подкрепял.

Родителят е този, който поставя основата на бъдещия човек

„ Моята религия е, че човек, с цел да е благополучен, би трябвало да си върви по личния път. Подкрепям, давам мнение, само че никога не осъждам и никога не развявам пръст “, сподели той и уточни, че за децата са много обезкуражаващи думи от сорта на „ аз споделих ли ти, че това няма да стане по този метод “.

Децата желаят да усещат, че родителят е постоянно зад тях. „ Слушайте децата си деликатно и бъдете почтени и открити с тях “, посъветва Куртев и добави, че децата са отражение на родителите си и точно родителите са тези, които поставят основата на един предстоящ човек.

За сплавта сред любов и суровост

Писателката Здравка Евтимова счита, че от най-ранна възраст децата би трябвало да бъдат приучвани към автономия и от напълно дребни да добиват възприятие за отговорност. Според нея в доста фамилии, където и двамата родители работят, този развой е натурален.

„ Още от напълно ранна възраст човек би трябвало да се учи по какъв начин да се държи, тъй че да се впише в един колектив, а не да се трансформира в пирон, който се забива в стената и закача облеклата на всички останали в този колектив, с цел да притегли вниманието с значимостта си “, съобщи тя.

Евтимова означи, че основата във възпитанието на децата е сплавта сред любов и суровост. Давайки образец със личните си внучета, писателката изясни, че е намерила формулата за приключването на всевъзможни капризи и тръшкания, а точно думата „ бюджет “. Евтимова акцентира, че глезотиите унищожават характера.

„ Вместо капризи, да обкръжим детето с една доста, доста огромна любов, като мантията на тази любов от горната страна да е строгостта “, посъветва тя.

Писателката е уверена, че материалната осигуреност е нещо извънредно належащо и е значимо детето да вижда по какъв начин родителите работят, с цел да я реализиран и че нищо не им се дава „ на тепсия “.

Важно е, когато родителят се върне изтощен от работа, да не стартира да се кара на детето, а да го включи в домашните отговорности, като да вземем за пример да помогне в подреждането на масата, да поговори с него, а също и да му уважи брошура вечер преди лягане. Именно това съгласно Евтимова е първата стъпка към образоването на детето.

„ Като знаете, като можете, вие сте майсторите, деца! “

Писателката показа и персоналния си образец. Когато трите ѝ деца са били дребни, тя им е поставяла задания, като е следила доколко те са били изпълнени.

„ Ако не са изпълнени добре тази задача се слага отново на другия ден в двоен размер, до момента в който човек свикне да я извършва качествено. И несъмнено съм била доста изискваща майка, само че аз нямах време доста да се занимавам с децата си. Единият ми наследник отговаряше за образованието на щерка ми по български и британски, другият по математика “, изясни тя.

Евтимова добави, че е възлагала тези задания на децата си, защото тя и брачният партньор ѝ са работили доста, тъй като материалната страна в фамилията им е куцала. „ Те виждаха, че парите не порастват по дърветата, а са плод на доста, доста труд и схванаха, че в случай че няма подобен труд, просто няма живот. Това е един от сложните образци, само че аз съм уверена, че през компликациите се коват характерите “, описа още писателката.

Евтимова заключи, че постоянно е казвала на децата си: „ Като знаете, като можете, вие сте майсторите, деца! “ Сега споделя това и на внуците си, а какво ще стане, животът ще покаже. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР