Инвестиция в бъдещето - така мога да определя новия лазерен

...
Инвестиция в бъдещето - така мога да определя новия лазерен
Коментари Харесай

МБАЛ “Д-р Тота Венкова в Габрово вече разполага с ново поколение лазер за лечение на широк спектър урологични заболявания

„ Инвестиция в бъдещето - по този начин мога да дефинира новия лазерен уред, с който разполага Урологичното поделение в МБАЛ “Д-р Тота Венкова “. Апаратурата взема решение огромен набор от здравословни проблеми. В Северна България няма друго лечебно заведение, което да има уред от подобен висок клас.Лазерът се употребява за лечение на бъбречно-каменна болест - отстраняват се камъни, ситуирани в пикочния мехур, уретера и даже в бъбреците. С тази техника доста се усъвършенстват способите за безкръвно лекуване на бъбречно-каменната болест.



Преди се използваше литотриптер, което позволяваше да се разрушават камъни с размер до 2 см. Още при първата интервенция с лазера бе отстранен камък с размер от 5-6 см.

Другото приложение на лазерните интервенции е при доброкачествената простатна хиперплазия. Лазерът е златен стандарт за лекуване на болестта, което се характеризира с нарастване на простатната жлеза. Той дава опция да се лекуват пациенти, които в предишното трябваше да бъдат оперирани по типичен отворен прийом. Приложението му е при пациенти със доста увеличени размери на простатната жлеза. По-малко увеличените простатни жлези се лекуват по различен анемичен способ, който също се прави в Габрово, т.е. ние сме обхванали всеки един вид за лекуване на доброкачествената простатна хиперплазия “, изясни доктор Георги Атанасов, шеф на Урологичното поделение.



Д-р Атанасов работи над 20 години в габровската болница, където стартира професионалният му път. Споделя, че да е уролог е сбъдната му фантазия, а огромната му цел е да предлага грижа и нововъведения за пациентите.

“Урологията се промени извънредно доста в последните две десетилетия - навлезе нова техника, видоизмени се и се модернизира. Мога самоуверено да кажа, че това е една от най-напредничавите специалности, защото потреблението на скалпел и електронож към този момент е безспорна отживялост. Отворените и класическите интервенции все по- рядко се вършат “, разясни доктор Атанасов. Той посочи, че специализациите му в белгийската болница OLV, с която МБАЛ “Д-р Тота Венкова “ има партньорство, са подкрепили доста развиването му като експерт. Принос за построяването му има и взаимната работа с гостуващия лекар Фонтейн.

“Като регионална болница се стремим да поддържаме европейско ниво. Доказателство за това е фактът, че новият лазер в Урологичното поделение в Габрово е със същите параметри като този, който употребяват в партньорската ни болница в Белгия. Това се вижда от пациентите и от младите сътрудници, които избират да се развиват в МБАЛ “Д-р Тота Венкова “. Към момента имаме двама специализанти. Доктор Симеон Стефанов беше за 1 месец на специализация във белгийската болница, където се образова да работи с лазера. Другият млад сътрудник е лекар Стилиян Ибовски. "

За позитиви на специалността си той дефинира ежедневните победи в името на здравето - да се сложи вярната диагноза, да се приложи най-адекватното лекуване, да се покаже човешко отношение. „ Важно е да предоставяме навременна и правилна информация на пациентите, както и да се наблюдава развиването на болестта. Индивидуалното отношение се ползва в композиция с изпитани от опита способи, с цел да реализираме най-благоприятен резултат “, обясни доктор Атанасов.

Прилагането на тези елементарни правила, богатата експертиза на лекарите и актуалната техника подрежда отделението след най-добре разрастващите се в Северна България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР