Инвеститорите в OpenAI полагат усилия да върнат Сам Алтман обратно

...
Инвеститорите в OpenAI полагат усилия да върнат Сам Алтман обратно
Коментари Харесай

Инвеститори в OpenAI се опитват да върнат Алтман като изпълнителен директор

Инвеститорите в OpenAI поставят старания да върнат Сам Алтман назад на поста основен изпълнителен шеф, откакто той беше ненадейно отхвърлен в петък, написа The Wall Street Journal.

Алтман е споделил на вложителите, че в случай че се върне, желае нов ръб и управническа конструкция, съгласно източници на изданието. Той също по този начин разисква основаването на компания, която да притегли някогашни чиновници на OpenAI, в това число тези, напуснали в символ на митинг против отстраняването му.

Очаква се Алтман да вземе решение сред двете варианти още този уикенд.

Водещи акционери в OpenAI, в това число Microsoft и компанията за рискови вложения Thrive Capital, подкрепят напъните за връщането на Алтман.

Microsoft влага 13 милиарда $ в OpenAI и е неговият главен финансов покровител. Thrive Capital е вторият по величина акционер в компанията, показва WSJ.

Други вложители също поддържат тези старания.

Разговорите идват на фона на хаоса в компанията, откакто бордът на OpenAI ненадейно реши да се раздели с Алтман, изтъквайки липса на искреност в връзката от негова страна. Бордът намали и Грег Брокман, президент на OpenAI и също съосновател, което го накара да напусне.

Няколко откриватели в OpenAI подадоха оставка, някои от корпоративните клиенти на компанията търсят други възможности, а финансирането с високи залози от фондове за рисков капитал към този момент е застрашено, споделят още източниците на WSJ.

Точната причина за уволнението на Алтман не може да бъде открита, само че е ясно, че в продължение на седмици е имало напрежение към бързото разширение на комерсиалните оферти на OpenAI, което съгласно някои членове на борда нарушава първичната харта на компанията за създаване на безвредна AI технология.

Под управлението на Алтман OpenAI се трансформира от дребна организация с нестопанска цел в компания на стойност милиарди долари, частично с помощта на стартирането на поделение, генериращо облага (for-profitarm), което разреши набиране на милиарди долари финансиране от Microsoft.

Камшичният удар от последните два дни отразява напрежението сред изследователската организация с нестопанска цел, учредена от Алтман преди 8 години, чийто ръб преди малко го уволни, и комерсиалното звено, което пусна ChatGPT преди година, трансформирал се в един от най-популярните артикули в историята на технологиите, отбелязва WSJ.

Зад разтърсванията стои странната управническа конструкция на OpenAI, за която постоянно се отбелязваше, че има силата да уволни Алтман.

Повечето основни изпълнителни шефове на софтуерни компании, които са и създатели, имат капитал в своите компании и се регистрират пред ръб, цялостен с представители на вложителите, с цел да подсигуряват, че решенията се вземат в най-хубавия интерес на акционерите. Алтман и другите съоснователи основават конструкция, в която нито едно от тези неща не важи, изяснява WSJ.

OpenAI е учредена като Неправителствени организации през 2015 година Алтман основава комерсиално поделение четири години по-късно и малко откакто става основен изпълнителен шеф – с цел да разреши на компанията да събере милиардите долари, нужни за финансиране на образованието на AI модели. Търговското поделение към момента се ръководи от организацията-майка, която е с нестопанска цел.

Звеното, генериращо облага, е 49% благосъстоятелност на Microsoft и включва като поддръжници група от най-хубавите рискови капиталисти, на които е обещан дял от облагите на OpenAI. В последна сметка никой от тях няма никакъв надзор върху ръководството на компанията.

Вместо това OpenAI се ръководи от съвет, присъщ за организациите с нестопанска цел. Само на малцинство от нейните членове е позволено да имат финансов дял в компанията, съгласно устава ѝ. Самият Алтман не е имал капитал в компанията, което в допълнение понижава въздействието му в борда.

Тази конструкция разрешава на борда всъщност да в профил  Алтман без единодушието на някои от най-големите вложители на OpenAI и без значение, че той е индивидът, обезпечил бърз финансов триумф на компанията.

Миналата седмица Алтман се е оплакал на свои сътрудници, че е неуместно главните акционери да нямат думата в ръководството на компанията, съгласно източниците на WSJ.

Неговото премахване пристигна като потрес за вложителите, чиновниците и клиентите на OpenAI.

Microsoft, Thrive и други вложители са били известени уволнението му минути преди новината да бъде оповестена. Повечето чиновници и клиенти са разбрали за раздялата с Алтман от обявата в блога на OpenAI.

В обособена записка, изпратена до чиновниците в събота сутринта, основният действен шеф Брад Лайткеп смекчава тона, заявявайки, че решението на борда не се дължи на „ корист или нещо, обвързвано с практиките за финансиране, сигурност и дискретност, а на срив в връзката сред Сам и борда. “

Бордът, уволнил Алтман, включва Хелън Тонер, шеф на дотациите за стратегически и фундаментални проучвания в Center for Security and Emerging Technology (CSET), Таша Макколи, помощник старши академик по ръководство в Rand Corp., Адам Д’Анджело, някогашен изпълнителен шеф на Фейсбук и съосновател на Quora и Иля Суцкевер, който е основен академик в OpenAI.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР