Инвеститорите продават позиции в щатски долари с най-бързия темп от

...
Инвеститорите продават позиции в щатски долари с най-бързия темп от
Коментари Харесай

Инвеститорите се отказват от долара, залагайки, че лихвите в САЩ са достигнали своя връх: FT

Инвеститорите продават позиции в щатски долари с най-бързия ритъм от една година насам, защото чакат по-ниски лихвени проценти през идната година, откакто Федералният запас на Съединени американски щати приключи нападателната си акция за повишение на лихвените проценти, заяви Financial Times .

Мениджърите на активи са подготвени да продадат 1,6 % от откритите си позиции в долари този месец, което е най-големият месечен отлив от ноември предходната година, показва изданието, като се базира на State Street, една от най-големите компании за ръководство на активи в света.

Банката съобщи, че вложителите всекидневно са правили " обилни " продажби, откогато на 3 ноември бяха оповестени по-слаби от предстоящото данни за заетостта в Съединени американски щати.

" Потоците през последните две седмици приказват за бързо преосмисляне на търсенето на долари ", съобщи Майкъл Меткалф, началник на отдела за макростратегии в State Street. Той добави, че последните продажби на зелени пари бележат разпадането на " извънредно огромна позиция на свръхпредлагане на американски [долари] ".

" Инвеститорите считат, че " в случай че [намаляването на лихвените проценти] фактически ще бъде осъществено, тогава няма потребност да държа толкоз доста долари ".

По данни на Международната организация по какаото (ICCO) международният пазар е изправен пред недостиг от 116 000 метрични тона какао за настоящия сезон на развъждане (от октомври 2022 година до септември 2023 г.).

През ноември американската валута означи най-лошото си месечно показване от една година насам, като специалистите предвидиха, че " продажбите от страна на мениджърите на активи може да са единствено началото на по-дългосрочна наклонност измежду вложителите да понижават експозицията си към американски активи ".

Според изданието слабостта на зелените пари играе в интерес на разрастващите се пазари, защото им оказва помощ да изплащат деноминирани в долари заеми и може да подтикне вложителите да се върнат към разрастващите се стопански системи след тежките продажби на дълг в твърда валута през тази година.

 © Bloomberg

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР