Инвеститорите и общините да бъдат облекчени при изработването или изменението

...
Инвеститорите и общините да бъдат облекчени при изработването или изменението
Коментари Харесай

Облекчения за инвеститори и общини при изготвяне на устройствени планове

Инвеститорите и общините да бъдат облекчени при изработването или изменението на подробните устройствени проекти (ПУП) на свои планове. Това оферират " Обединените патриоти " с промени в Закона за устройство на територията, импортирани в Народното събрание.

Измененията плануват отсега нататък кметът, регионалният шеф или районният министър да съгласуват заданията за устройствените проекти с ВиК-то, енергото, топлофикацията или газификационното сдружение на територията, за която се отнася планът.

Сега това се прави от вложителите. Нещо повече - те заплащат на експлоатационните сдружения такси, с цел да получат информация за точките за присъединение към мрежата.

" Патриотите " оферират експлоатационни сдружения към този момент да дават тази информация гратис в 14-дневен период от поискването й или да възразят против направеното искане.

Целта е понижаване на административната и финансова тежест в процесите на устройственото обмисляне, капиталовото планиране и разрешаване на строителството, както и ускорение на процеса. В момента съгласуването на заданията с всяка компания поотделно лишава доста време.

Също по този начин при подаване на заявките за издаване на визи за планиране в тях би трябвало да се разказва капиталовото желание и да се посочат нужните за проектирането и за присъединението към мрежите на техническата инфраструктура изходни данни, оферират вносителите, отпред на които е Искрен Веселинов, ръководител на парламентарната комисията по районна политика и заместник-председател на парламентарната група " Обединени патриоти ".

Образецът на заявката за издаване на визи за планиране се утвърждава от министъра на районното развиване и благоустройството, плануват още измененията. Това се прави за унифициране на документите.

Във визите за планиране с изключение на досегашните данни ще се включват и предоставените от експлоатационните сдружения изходни данни и условия за присъединение към мрежите на техническата инфраструктура.

Предлага се изходните данни и изискванията за присъединение да съдържат техническите параметри и условията на съответното сдружение към оборудванията в присъединения обект, скица с изтъкване на метода и мястото на присъединение, нужните сервитутни зони на оборудванията за присъединение, вероятните периоди за присъединение, както и други данни, избрани в съответните наредби по Закона за устройство на територията и Закона за енергетиката.

Предвидено е визите за планиране да са съображение за подписване на контракти с експлоатационните сдружения за краткотрайно водоснабдяване на строителната площадка по време на осъществяване на строителството, както и за краткотрайно електроснабдяване на строителния обект, когато в парцела няма ток.

Предлага се още експлоатационните сдружения да не могат да слагат нови утежняващи условия на възложителя.

Сега възложителите на устройствени проекти – държавни и локални органи, физически или юридически лица заплащат на експлоатационните сдружения за даване на информацията, нужна за правенето на съответните проекти.

По сходен метод стои и въпросът, когато се желаят нужните изходни данни и изискванията за присъединение при правенето на капиталови планове. На процедура лицата заплащат авансово, с цел да получат нужната информация по какъв начин да станат клиенти на съответните сдружения – за изследване на опциите за присъединение, за даване на данни, за подписване на предварителни контракти, за координиране на плановете и за окончателното присъединение към съответните мрежи, показват от " Обединени патриоти ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР