Инвеститорът в бъдещия столичен жилищен комплекс за 7 800 души,

...
Инвеститорът в бъдещия столичен жилищен комплекс за 7 800 души,
Коментари Харесай

Инвеститор в нов квартал в София върнат заради липса на училище и градина

Инвеститорът в бъдещия столичен жилищен комплекс за 7 800 души, който се възнамерява да бъде построен в притежаван от самия него празен парцел от 106 дка в " Модерно предградие ", ще би трябвало да предложи решение къде децата, които ще живеят в него, ще вървят на детска ясла и градина и на учебно заведение. Това реши през днешния ден комисията по устройство на територията в Столичния общински съвет, която е водещата по плана. В момента парцелът, който се намира до едно от софийските гробища, е празен и пустеещ. При разискванията надви мнението, че макар потребността от облагородяване и социализиране на зоната, това не би трябвало да става с градоустройствени взаимни отстъпки. След спор основният проектант на София Здравко Здравков самичък предложи да изтегли плана за обстоен организационен проект на новия квартал " Запад " за неговото преправяне от страна на вложителя - предприемача Христо Чепишев.

До решението се стигна, откакто подчиненото на Здравков общинско дружество " Софпроект " излезе с разбор, че построяването на новия комплекс при сегашната транспортна и обществена инфраструктура ще докара до огромни проблеми. От " Софпроект " пресметнаха, че при 7 000 жители на бъдещия ж.к. " Запад " към 2030 година потребност от ясла ще имат най-малко 209 деца, от градина - 298 деца, а от учебно заведение - към 500 възпитаници. " ПУП-ът не предлага решения за децата в яслена възраст. Липсва и отреждане за детска градина, която е сменена с детски център, което не е същото ", разяснява шефът на предприятието арх. Любо Георгиев. Според него в проекта категорично би трябвало да бъдат отредени точните места за детски градини, както и прилежащите им външни площи.

По въпроса с учебните заведения от " Софпроект " считат, че съществуващите към терена образователни заведения не са налични пешеходно. Единствено достъпът до 70-о учебно заведение " Кл. Охридски " е относително по-лесен, само че още веднъж с взаимни отстъпки. Освен това бе посочено, че след възможното му разширение образователното заведение може да одобри още 221 деца, до момента в който потребностите на " Запад " ще бъдат доста по-големи.

Относно транспортното обслужване на бъдещия квартал от Столична община считат, че в това отношение също ще има проблеми. " Съществуващата инфраструктура няма потенциал да организира упования авто трафик ", заяви арх. Георгиев. Анализът сподели и непълен брой места за паркиране в " Запад ": при предстоящи 3 500 автомобила на притежатели на парцели в него плануваните паркоместа са 1 600 подземни и 200 надземни. От " Софпроект " изрекоха опасения, че компенсирането на неналичието ще бъде за сметка на зелените площи. Тези калкулации пристигнаха много изненадващо, защото при представянето на плана при започване на годината създателите му се похвалиха неведнъж, че са планували повече паркоместа в съпоставяне със законовите условия.

Представителят на вложителя отговори, че екипът е подготвен да преработи плана. Архитектът даде да се разбере, че вложителят преглежда опциите да отдели терен за построяването на детска градина. Той обаче за следващ път отхвърли да има потребност от ново учебно заведение, така в близост имало задоволително.  

Както " Сега " писа, при представянето на плана за новия квартал " Запад " преди няколко месеца стана ясно, че в него не е планувана нито една лицензирана общинска детска градина и нито едно учебно заведение. В отговор проектантите разясниха, че в него ще се изградят два детски центъра, които след това ще бъдат дарени на Столичната община. Относно изчезналото учебно заведение от архитектурното бюро обявиха, че в радиус от 1,4 км. от бъдещия квартал имало 13 други начални учебни заведения и гимназии. Казано бе още, че разгънатата застроена повърхност на новия квартал ще е към 230 000 кв.м. и че това ще бъдат преди всичко жилищни здания. Броят на жилищата в ж.к. " Запад "  ще е към 2 000. Новият квартал ще се обслужва транспортно от бъдещата станция на метрото в " Модерно предградие ", чието финансиране още не е обезпечено и построяването й е под въпрос.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР