Интервю с политолога Борислав Ангелов за предизборната кампания, изборите и

...
Интервю с политолога Борислав Ангелов за предизборната кампания, изборите и
Коментари Харесай

Борислав Ангелов: Aко иска да имаме редовно правителство, избирателят трябва да гласува!

Интервю с политолога Борислав Ангелов за предизборната акция, изборите и най-важното - какво следва за България след 2 октомври

 

- Г-н Ангелов, има ли вяра въпреки всичко за кабинет или ще отидем на една генерална подготовка за последващи избори?

- За страдание ходът на акцията, който върви, и освен, още през цялото време на встъпването на служебното държавно управление, което се трансформира в състезател в самата предизборна акция, ние се намираме в обстановка, при която се цели да има ниска изборна интензивност.

- Защо?

Да се докара до патова обстановка или до обстановка на мощна фрагментация. Ами явно е, че някои хора не желаят има опция да се сътвори устойчиво ръководство в България след изборите. Целта е, виждате, че дори когато пристигна самото служебно държавно управление, то по този начин направи, такива дейности предприе, такива мащаби с назначения, които подсказаха, че то ще желае да ръководи дълготрайно както нормално го прави едно постоянно държавно управление, само че в доста по-дълги периоди. Засилва се една незаинтересованост в българските гласоподаватели, усилва се омразата и настроенията към политиците, че не ги харесват, че не ги утвърждават. И това всичко влияе върху цялостната картина, която виждаме. Ние виждаме по какъв начин не можем да разпознаваем, че има някаква партия огромно доверие, а те са дребни. Не можем, няма политическа групировка, която да има най-малко над 1 милион гласоподаватели зад себе си.

- Което какво ни приказва, че ще се активизират твърдите ядра и ще имаме 7, може и 8 партии даже в Народното събрание? Което единствено по себе си значи, че няма да могат да се схванат между тях, тъй че да им стигне болшинство.

- То и при 8 партии няма да могат да се схванат, само че има заплаха и да са по-малко, и да 6, отново не могат да се схванат. Да, тъй като ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане “, в случай че имат 121 гласа, аз не виждам по какъв начин ще може да бъде формирано държавно управление в идващия парламент. Очевидно, че няма да може да се случи.

- А за какво ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане “, за какво ги слагате в един тим?

- Ами тъй като това нещо се вижда като деяние, като държание от страна ГЕРБ, с цел да може да се направи по този начин тяхната игра, тяхната тактика по този начин, че без тях един тип не може да се направи държавно управление.

- Това ли ги прави играчи в един и същи тим?

- Общо взето да, този избор ги прави. И не трябва да забравяме, че това бяха трета групировка за нас Има Такъв Народ, които смъкнаха с вота на съмнение предходното държавно управление. Това също оказа въздействие. Така че не трябва, те тогава си направиха, договориха се и съумяха да смъкват държавното управление.

- Дали тогава в този момент отново няма да съумеят да се договорят, в случай че нещо ги сплоти?

- А то това ще бъде доста забавно и да забележим дали ще би трябвало да ги сплоти.

- Има ли такава тематика, има ли такава идея, хайде, даже тази дума ще употребявам, която би могла да направи заварката сред тези 3 партии, и тази заварка да бъде законна, несъмнено?

- Ами то заварката, която те направиха юни месец, тя отново не беше доста законна. Това беше сделка.

- Да, само че единствено по себе си тук ставаше въпрос за гласоподаване, сами по себе си трите партии отхвърлят да имат нещо общо, да имат някакви общи допирателни точки. Докато в този момент, в случай че съумеят по някакъв метод да се схванат, макар че доколкото запознат съм доста анализатори, това е идея пердута. Нали по този начин?

- Да, по този начин е. Те между тях наподобяват като мощно, като формати, които не могат да се схванат, които не играят дружно. Обаче в случай че погледнем гласуванията им по какъв начин са били в предишния мандат на Народното събрание, ще забележим, че " Възраждане “ са правили извънредно огромен брой % гласоподаване с ГЕРБ и Съюз на демократичните сили. Така че ние виждаме едно държание за пред публиката, а напълно виждаме друго деяние, което е в самата институция, наречена Народно заседание. Аз желая да вметна нещо доста значимо. Обикновено замисълът когато се прави, а и когато тръгнеш да сваляш примерно държавно управление, както беше юни месец, с избор на доверие, че ти имаш опция и ти си подготвен да продължиш ръководството на страната. Особено по този начин е в Германия. Това се назовава един градивен избор на съмнение. Там към този момент е доста ясно кой ще поеме по-късно ръководството на страната, а не както при нас се получи – да се сътвори един политически вакуум, да се сътвори един безпорядък и да вървим към предварителни избори в един подобен доста комплициран миг, в който се намира освен страната, само че и Европа.

- Г-н Ангелов, желаете ли да погледнем и към другия вероятен предполагаем тим, който може да влезе в Народното събрание – това са досегашните съдружни сътрудници в ръководството: " Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, " Демократична България “ и, и споделям, на кантар, защото е съгласно множеството социологически организации, още две обединения, едната от които е новата групировка " Български напредък “?

- За Има Такъв Народ и за " Български напредък “ най-важното нещо, което е, това ще бъде изборната интензивност. Аз не считам, че те се намират в обстановка на тренд на повишаване на гласовете. Да, имаше към Има Такъв Народ едно повишаване, само че то беше по отношение на лансираната концепция за референдум за президентска република, което обаче към този момент се вижда, че стартира да понижава. Няма го този спор, не се организира никакъв диалог по тази тематика. А " Български напредък “ още от самото им основаване потегли с едни стойности, и тя вместо да стартира да качва, тя върви надолу с всеки един освен месец, към този момент всяка една седмица те вървят въпреки всичко надолу. Там очевидно…

- От къде е тази статистика?

- Няма социологическа организация от нашите по-авторитетни, която да не е го отчела това нещо като стойности както потеглиха май месец вървят надолу като поддръжка.

- Всъщност, в случай че позволите да вметна, първоначално те не бяха регистрирани в социологическите проучвания, защото публично партията към момента не беше учредена, записана, имаше един интервал от време, в който това да се случи публично. Така че в моментните проучвания, които имаме към днешна дата, те са някъде може би към 4-те % дружно с Има Такъв Народ, както споменахте. Коя от двете партии има повече късмет, по този начин да го назовем, от дребните обединения?

- Принципно не би трябвало да има повече късмет групировката, която е по-новата. Само че в нея лицата не чак толкоз нови, изключително лицето, което е водещо лице. Той беше въпреки всичко предходната година министър-председател 7 месеца, управляваше страната като длъжностен министър-председател. Така че аз не виждам и там нови лица да има. Липсват представители в " Български напредък “, което е доста значимо.

Липсва кой да излъчва посланията какво те ще създадат. В момента хората желаят да чуят освен да се установяват обстоятелства по какъв начин в този момент, в какво положение се намираме ние, в какво положение се намира Европа, в какво положение се намира светът. Хората желаят да чуят оферти за решения и желаят да видят, че има диспути по тези оферти за решения, да бъдат препоръчани от някого. А другояче сега в доста случаи българските политици, и то изключително по време на акция, те установяват, те не оферират решения. Те приказват: " Ние примерно живеем зле, имаме висока инфлация, нямаме газ, да чакаме висок ток заплащане “, което също е доста неприятно. Това, на което сме очевидци сега, което ние виждаме, че българските гласоподаватели се плашат надали не за това каква зима ни чака и това нещо се насажда и потегля точно от политиците. Не може служебното държавно управление да приказва в такава посока също – неговата работа и работата на политиците е да приказват какви решения ще вземат, какво ще създадат, с цел да не се случи това нещо. А те приказват като странични наблюдаващи в профил, за които за тях това няма никакво значение. За страдание в България политиката отдавана не е политика. Ние сме доста принизихме и нашият спор липсва. Той не е спор по политики, той е на личностно равнище, на нападки, на борба, на опълчване, на очерняне на съперника. А това не води до висока изборна интензивност, не води към връщане на доверието към политическата система като цяло.

- Какъв е потребният ход на гласоподавателя тогава?

- О, гласоподавателят има потребен ход, и той е да отиде да гласоподава. Значи, в един подобен развой, каквито са изборите, и в парламентарна народна власт гласоподавателят също носи своята отговорност – дали ще отиде да гласоподава, дали няма да отиде да гласоподава. В последна сметка тези, които отиват да гласоподават, какъв артикул ще се създаде от техния избор. И нещо доста значимо: колкото повече хора отидат да гласоподават, толкоз по-голяма легитимност има идващият парламент, и идващото ръководство, което може да се излъчи от Народното събрание. Колкото по-малко хора отидат да гласоподават, неговата легитимност спада.

- Трудно го схващат обаче хората това, и всеки си споделя: " От мен не зависи, за какво да отида да гласоподавам? “

- Ето това е неприятното, че тъкмо това потегля и тъкмо това се получава, и ние го виждаме в последните към този момент близо 2 месеца, дори месец и половина, виждаме, че дейности ориентирани на политиците точно към тази посока, което не може да бъде.

- Партиите, твърдите ядра на старите партии, в случай че можем по този начин да ги назовем, имат интерес от ниска изборна интензивност, по този начин ли?

- Не мога да го кажа това нещо сигурно, че имат интерес от ниска изборна интензивност. Зависи за кои партии приказваме. Ако приказваме за Движение за права и свободи – о, да, те желаят, тъй като техните гласове, те имат един таван, който те не могат да го надскочат. Колкото по-малко хора гласоподават, толкоз е по-голям делът и представителството на Движение за права и свободи в Народното събрание. Това не трябва да се не помни. Те нямат никакъв смисъл от висока изборна интензивност. ГЕРБ виждаме, че те вървят като едно плато, те също не обстановка, която е получава страната.

- При Българска социалистическа партия по какъв начин стоят нещата?

- При Българска социалистическа партия е въпрос освен на твърдото ядро. Българска социалистическа партия е подложена на доста мощна офанзива. Виждаме какво се случва от страна на дейностите на служебното държавно управление и на президента към нея като групировка политическа, особено към Корнелия Нинова. Така че за мен при Българска социалистическа партия е доста значим въпроса освен готовност на нейното твърдо ядро, а и привличане на външна страна – колкото се може да притегли нови гласове. И отсам има нещо значимо: гласове, които са изгубени, изключително предходната година, когато имахме 5 избора, те да бъдат, една част от тях да бъдат привлечени към нея. Ние по тази причина виждаме, че Българска социалистическа партия извънредно ревностно, само че доста заслужено реагира на всеки един опит обществени обещания, които тя е дала, и които се е стремяла да ги има, и се реализираха в предишното държавно управление, тя ги пази. И тя припомня, че това е нейно дело, тъй като това в действителност е нейно дело. И в това отношение те са поредни и са извънредно елементарно предсказуеми. Няма анализатор, който да не може да каже, че на Българска социалистическа партия дейностите в обществената сфера, както и в доста въпроси в геополитиката, те могат елементарно да бъдат прогнозируеми, те са предстоящи. Не можеш да очакваш някакво рядко решение. Те като сътрудник са предсказуем сътрудник, постоянен са, правилен са. Няма да тръгнат по медиите и да споделят: " Ние си отдръпваме поддръжката “ или да се във " Facebook “, както го направи Слави Трифонов, който не е политик. Това не е европейска политика.

- Обаче не са симпатични на младежите изключително, някак ти не припознават Българска социалистическа партия – тази остаряла партия с обичаи. Защо се получава по този начин?

- Ами, това към този момент е тематика за диалог, много дълга и тя е доста забавна. Може би тъй като са насадени доста митологеми върху това нещо.

- Да, може би трябваше да задам въпроса по следния метод: доближава ли Българска социалистическа партия до младежите.

- Аз считам, че доближава, тъй като те сега в действителност имат доста огромен % на младежи в листите. Такова подмладяване в тази партия в действителност не е имало доста от дълго време, което да забележим дали ще докара до акумулиране на поддръжка към нея.Има и нещо друго доста забавно. Там, в случай че виждаме на процедура, рейтингът, който е н ръководителя на партията, той е по-голям от рейтинга на политическата партия. То е тъкмо това, което… Има няколко митологеми, които Българска социалистическа партия би трябвало да съумее да ги преодолее, да ги надскочи в последна сметка. Тя ги има през всичките тези години от началото на прехода в България и тя доста мъчно съумява на моменти по този начин да се каже най-малко по някакъв метод да ги заобиколи, с цел да седи по-добре в обществото и да бъде по-приемлива и измежду по-младата част от хората.

- Това обновяване в редиците на Българска социалистическа партия, което стартира по времето на ръководителя Корнелия Нинова и което разсърди доста от старите ветерани, в случай че мога по този начин да се изразя, в Българска социалистическа партия, плюс ли беше?

- То кардинално е плюс, не е минус. Защото в един миг в последна сметка би трябвало да се разбере, че си има генерационни процеси, които си вървят. И няма по какъв начин, идват нови генерации с нови хрумвания, с нови визии и търсят реализация на техните визии. Такъв е ритъмът на живота, политиката е развой. Има и нещо доста забавно. Още 2017 година Българска социалистическа партия направи една крачка към подмладяване на своята парламентарна група. То тогава се случи. Въпросът е в този момент да е още по-голяма тази крачка и да забележим какво ще се случи в последна сметка и дали това ще даде един нов живот, нов подтик за Българска социалистическа партия като лява партия, като партия, която е част от европейското социалистическо семейство. Даже тя е част от международното социалистическо семейство. Ние нямаме друга такава партия с такива позиции тъкмо в тази част на политическия набор, каквато е Българска социалистическа партия – партия, която да приказва за обществена политика. Ние сега виждаме, че имаме доста въпроси, които са доста значими битови въпроси, обществени въпроси – по какъв начин ще изкараме зимата, по какъв метод ще изкараме зимата.

- Да, сега, в който в света се задава продоволствена рецесия.

- Да, също по този начин продоволствена рецесия.

- У нас може и да не доближи това, защото ние сме един от производителите на тези съществени първични материали – жито, зърно и слънчоглед, само че има страни, които ще усетят.

- За които това е доста огромен проблем. И дори те търсят вид и желаят страни, които са като нас, производители, да могат да внесат от нас. Търсят се механизми за това нещо. Виждаме, че неща, които са на доста дневен ред. Даже социологическите изследвания доста ясно го демонстрират – че главните проблеми за българите са цените, инфлацията и доста е значимо, приходите. Защото ние имаме доста ниска покупателна дарба. Ние няма по какъв начин да вдигнем нашата покупателна дарба, в случай че не подвигаме и приходите. Повечето неща, които хората сега дават, те са от първа нужда.

- Факт, за разкош.

- Да, за някакъв разкош, свръхлукс. То в Европа се следи спад на потреблението. Тук, при нас, е още по-зле ситуацията в този аспект.

- В този ред на мисли, този, който може да предложи същинска, действителна обществена политика, той ли ще ръководи България?

- Без подобен индивид не може да се организира обществена политика. В смисъл, това е доста значимо, тъй като те имат, най-близко са до възприятията и усета на хората, които го имат, до дебатите, които се водят и на европейско равнище най-малкото, в тази сфера. Няма по какъв начин да имаш едно устойчиво ръководство сега в бъдеще, в случай че нямаш в в случай че нямаш в своята коалиция една лява партия, обществена партия. Аз не виждам по какъв начин може да се реализира това. Ние сме правили опити, виждаме, че десни партии, националистически партии, патриотични се пробват да организират лява политика, само че това не е лява политика, обществена.

- Как беше, дясна политика с леви цели.

- Да, тъкмо по този начин.Това, което го сподели " Продължаваме промяната “, само че това не се реализира. То няма го това нещо. Патриотите, те също, в другите формати и разновидности, те също приказвам в подобен аспект. Всичките наблюдават доста, аз през годините съм забелязал, че всичко те наблюдават нормално какво ще се предложи в обществената сфера и те стартират да се надскачат един тип, да предлага повече, а огромният въпрос е дали е осъществимо, или не е осъществимо.

- А не може ли ляво и дясно в коалиция?

- Може. Защо да не може?

- Защо у нас няма почва? В Германия по какъв начин може?

- Ами, това зависи от културата на политиците, които имаме. Да върнем политиката в политиката, да върнем разговора, диалозите.

- Ами да забележим. Ние ще си упражним правото на гласоподаватели, само че останалото е в ръцете на политиците.

- Много е значимо в действителност да се гласоподава и хората би трябвало да схванат, че е значимо да се гласоподава в този момент, да не се улавят на въдиците, че разбирате ли, но то може да има още едни избори. То както може да има, по този начин може и да няма още едни избори и тогава да няма обстановка да се образува някаква тройна коалиция, за каквато говорехме първоначално. Или някакъв различен политически Франкенщайн, който изобщо не сме го желали, и който още повече да отврати българите от политиката.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР