Интервю с д-р Иван Крумов – акушер-гинеколог, част от екипа

...
Интервю с д-р Иван Крумов – акушер-гинеколог, част от екипа
Коментари Харесай

Как да се предпазим от рака на гърдата - сами и с помощта на модерната медицина?

Интервю с доктор Иван Крумов – акушер-гинеколог, част от екипа на доцент доктор Илия Карагьозов дм в отделението по Оперативна Гинекология на МБАЛ ВИТА.

, има ли предварителна защита за рака на гърдата?

Предпазване от рака на гърдата, както и от другите карциноми,  е допустимо само и единствено посредством скрининг. При пациентки под 40-годишна възраст е целесъобразно провеждането на ехография веднъж годишно, в случай че пациентката няма недоволства. При дами над тази възраст подобаващото проучване е мамографията. Тя се прави на всеки две години, когато приказваме за пациентки без съответни недоволства или без генетична обремененост.  Когато съществува рискова приемственост, мамографията следва да се организира всяка година.

Това са главните положения при скрининга. Има и други схеми, само че те са съответно за пациентки с разновидности или висок кумулативен риск от развиване на рак на гърдата. В такива случаи към проучванията се прибавя МРТ (магнитно-резонансна томография) на всеки 2-3 години с изключение на мамографията. Понякога се позволява всяка година единствено МРТ според от съответния случай.

Какви са главните рискови фактори за възникването на рака на гърдата?

Рисковите фактори за развиване на карцином на гърдата могат да се разделят на такива, върху които не може да се окаже въздействие, като пол, раса и приемственост, и фактори, върху които човек може да влияе, с цел да понижи риска от развитие  на рак на гърдата.

Рисковите фактори биха могли и да се разделят главно в две групи:
Непроменими, най-често вродени (възраст, пол, раса, генетичен профил, фамилна обремененост, пораждане на доброкачествени разраствания на млечната жлеза и др.; Външни, условни фактори. Тук се включват метод на хранене, показател на телесна маса, тютюнопушене, банкет на алкохол, късна първа бременност, дълъг банкет на хормонални препарати.
Има ли наклонност все по-млади дами да се разболяват от рак на гърдата?

Да, обезпокоително наблюдаване е, че в последните години се трансформира възрастовата граница на заболяването. Установява се подмладяване на рака. В предишното се е срещал главно при дами на към 60 години, които са в менопауза и имат хормонален дисбаланс.

В последните години се открива подмладяване на заболяването с към 20 години, като се диагностицира при дами във фертилна възраст с естествен хормонален статус, което е доста обезпокоително за нас като гинеколози.

Наследствеността е фактор, допускам?

Ракът на гърдата е измежду най-често срещаните злокачествени болести с пожизнен риск от 12.9%. В последните години се създават разнообразни принадлежности за оценка на риска от развиване на карцином на гърдата, въз основата на които се оферират и разнообразни лечебни тактики.

Около 5-10 % от случаите  са с наследствена форма, за които е особено и по-ранно появяване. Най-честият синдром, включващ карцином на гърдата, е унаследен карцином на гърда и яйчник, които се предизвикват от разновидности на гените  BRCA1/BRCA1. Около 60-80% от случаите на унаследен рак на гърдата се дължат на разновидности в тези гени.

Как може да си помогнем сами?

Като постоянно преглеждате гърдите си за промени и подозрителни формирания. Нарича се самопреглед и се прави в първите чисти дни след менструацията и преди овулация.  Поставяте лявата си ръка на тила. С кръгови придвижвания в посока от мишница към център на гърдата се опипва цялата гърда. Препоръчва се ръцете да са насапунисани.

Друг метод е, заставайки пред огледалото, да поставите ръцете си до тялото и да огледате гърдите си за промени, по-късно повтаряте огледа и  с вдигнати нагоре ръце.

В легнало състояние поставяте възглавницата под рамото и вдигате съответната ръка зад тила. Използвайки другата си ръка, с дребни кръгови придвижвания разтрийте гърдата на сгънатата си ръка. Проверете цялата област на гърдата и подмишницата си.

За какви признаци да внимаваме?

Подуване на гърдата – цялата или част от нея, смяна в цвета на кожата, болежка в гърдата или зърното, хлътване на зърното, задебеляване или зачервяване на кожата, приключване на секрет от зърното, напипване на бучка в гърдата, напипване на бучка под мишницата.

Ракът на гърдата се среща и при мъжете. Кои са рисковите фактори при тях, разграничават ли се признаците, по какъв начин се диагностира този проблем при мъжете?

Под 1% от рака на гърдата и също толкоз от всички типове карциноми, се откриват и при мъжа. Около 1/3 от случаите се записват при пациенти над 70-годишна възраст.

Симптомите са сходни на тези при дамите – опипване на бучка, мъка, оток и/или зачервяване на кожата, инфилтрация на зърното, кървене,  изтичане на секрет от зърното, разранявания, опипване на увеличени лимфни възли в мишницата.

И диагностичните способи са същите – мамография преди всичко, ехография и МРТ (магнитно-резонансна томография). Рисковите фактори са сходни на тези, които се срещат при дамите.

Кои са главните типове рак на гърдата?

Туморите на млечната жлеза се разделят на неинвазивни и инвазивни.

Неинвазивният карцином (Ca in situ) се намира към момента на мястото, където е зародил. Раковите  клетки към момента не са разрушили базалната мембрана и не са засегнали близките тъкани. Това значи, че туморът още не е метастазирал. Основните разновидности на неинвазивния карцином са: дуктален или лобуларен.

При инвазивните карциноми на гърдата туморните кафези унищожават базалната мембрана под епителните кафези и инфилтрират близките тъкани, представлявайки към този момент същинското раково образувание.

Какви медицински проучвания се вършат за определяне на рак на гърдата?

 След провеждането на мамография/ехография/МРТ се пристъпва към дебелоиглена биопсия (кор биопсия) за доказване на групировката – дали е злокачествена или не.

В огромен % от случаите с карцином на млечната жлеза, туморните кафези съдържат по-голямо количество хормонални рецептори, посредством тях се одобряват сигнали за разделяне и разпространяване. При злокачественост се изследва рецепторният статус от взетия материал – най-малко ER (естроген), PR (прогестерон), HER2 (човешки епидермален рецептор за растежен фактор), Ki-67 (пролиферативен индекс).

Тази информация е извънредно значима в определянето на типа и схемата на лекуване.

Какво е лекуването?

Въз основа на типа на рак на гърдата, неговия етап и диференциация, размер и дали раковите кафези са чувствителни към хормони, лекуващият доктор избира типа терапия и схемата й.  Важно събитие е и общото здравословно положение на пациента и неговите настройки.

Основните начини за лекуване на рака на гърдата са: оперативни, лъчелечение, химиотерапия, хормонална терапия, таргетна терапия, имунотерапия.

Много значим е мултидисциплинарният метод, включващ онколог, хирург/гинеколог, лъчетерапевт, патолог и изразителен диагностик. Този метод дава по-цялостен взор върху болестта и оказва помощ да намерим най-ефективния път за лекуване на казуса.

Каква е прогнозата за преживяемост при сложена диагноза карцином на гърдата?

Ефективността при лекуването на карцином на млечната жлеза в България през последните години е неведнъж нараснала. Отчита се близо 80% увеличение на десетгодишната преживяемост на пациентите с диагноза рак на гърдата. Всичко това идва след сериозна работа по казуса на голям брой експерти, стотици медицински изследвания, одобряване на нови лечения и технологии при лекуване на болестта.

, какво бихте посъветвали Вашите пациентки?

Често изяснявам на пациентките си, че първите признаци при появяването на рак на гърдата нормално остават неразпознати. Поради тази причина е значимо дамите да извършват рекомендациите за скрининг на болестта.

Задължителен е обзор при специалист-гинеколог с профил Мамология или при експерт по Образна Диагностика. Важно е пациентките да се съветват по отношение на приема на контрацептиви, при анамнеза за фамилна обремененост или даже при проекти за корекции на бюст.

Ние, , сме на Ваше разположение за профилактични прегледи, съвещания и проучвания, които, както към този момент загатнах, са единственият метод за ранна предварителна защита и лекуване на рака на гърдата.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР