Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Георгиев, как ще коментирате заявеното

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Георгиев, как ще коментирате заявеното
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Край на произвола на колекторските фирми

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-н Георгиев, по какъв начин ще коментирате декларираното желание на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова да се постави ред в активността на компаниите, които събират заеми - така наречен колекторски компании?

- Безспорен факт е, че има голям безпорядък при събирането на отговорностите на жителите, който е провокиран от страна на колекторските компании. Твърдя това напълно отговорно в качеството си на ръководител на Федерацията на потребителите в България.

От доста години хората се оплакват от неразбориите и своеволията на тези компании. Това е по този начин, тъй като не е организиран въпросът по какъв начин и по какви правила би трябвало да се правят вземанията.

На фона на тежката обществена, здравна, икономическа, ценова и енергийна рецесия българите са подложени на огромен психически, а тук-там - и на физически, напън, за събирания на вземания.

Хубаво е, че страната в лицето на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова най-сетне подхваща ограничения за отбрана на семействата от произвола на колекторските компании. Както тя разгласи, началото на смяната е съдружните сътрудници в ръководството да задействат уговорка и свика експертен съвет за основаване на общ законопроект.

- Вие сте дълготраен ръководител на Федерацията на потребителите. Кои са най-честите недоволства, които получавате, свързани с активността на компаниите за събиране на отговорности?

- Ангажиран съм с потребителските проблеми от близо 20 години, а от 6 години директно управлявам активността на федерацията. Тя е първата и достоверна потребителска организация в България, сложена в интерес на потребителите още от 1990 година и отговаряща изцяло на условията на Закона за отбрана на потребителите.

Най-честите недоволства на пострадали от колекторските компании са свързани с това, че в настояванията си до потребителите те не дават съвсем никаква основна информация по отношение на противоречивите отговорности. Вменяват се спомагателни отговорности, като разходи по каузи, правосъдни такси, възнаграждения, лихви и така нататък Налагат се и запори на трудови хонорари, банкови сметки, възбрани на недвижими парцели и какво ли не още.

Много постоянно се оказва и душевен тормоз посредством непрестанно звънене по телефоните на длъжниците и техните близки или познати. Има и значително случаи на жестоко и нападателно държание на чиновниците на колекторските компании, в това число закани за физическа разпра. Това са дейности, които насаждат боязън и накърняват човешкото достолепие.

Има недоволства, че постоянно пред жилищата на длъжниците се поставят обществени разгласи, а е редно тези хора да се уведомяват с писмени предложения.

У нас има законно регистрирани 17 колекторски компании. Но сега представители на към 40 подправени компании, които нито имат лиценз, нито са регистрирани, нито са потвърдили капитал, нито са легитимирали акционерите или участниците в тях. Като във филм на ужасите постоянно незнайни, нелегитимирали се хора тероризират популацията по по села и градове. Затова би трябвало да се постави ред в работата на тези организации.

- Има ли някакъв правилник сега за обжалване на настояванията за събиране на задълженията?

- Не, няма подобен правилник. А е редно да има, тъй като огромна част от задълженията са насъбрани в големи размери. Често това се случва по независещи от длъжниците аргументи.

На процедура огромна част от задълженията не могат да се погасят и се трансферират без категорично единодушие на наследници - деца и внуци. Те, от своя страна, постоянно са принудени да крият приходи, работейки в сивия бранш или заминавайки на работа в чужбина.

- Какви би трябвало да са главните акценти на предложенията, които да бъдат в основата на план на закон за статута и механизмите на работа на комерсиалните сдружения, извършващи действия по събиране на вземания по потребителските контракти?

- Идеята на предлагането е да се регламентира колекторската активност. Основни акценти в закона би трябвало да бъдат ясните правила, редът за отбрана правата на жителите и обособяване на извършващите правилно своята активност колекторски компании от такива, които работят на ръба на закона

- Трябва ли да има прошка при избрани случаи за хората, натрупали неплатени суми?

- Редно е да се намерения за прошка на задълженията за битови отговорности или общата отминалост да се понижи от 10 на 5 години. Това обаче не подхожда и не се приветства от Асоциацията на колекторските организации. Това е обяснимо, тъй като те натрупат огромни облаги от активността си. Това е все едно компаниите за дялово систематизиране да се откажат от взаимната си активност с " Топлофикация София ".

- В края на предходната година стана ясно, че се готвят промени в Закона за отбрана на потребителите. За какво става въпрос?

- Има утвърден законопроект за смяна на Закона за отбрана на потребителите. Той добавя критериите, по които Комисията за отбрана на потребителите прави преценка по кое време дадена комерсиална процедура е нелоялна. Тя ще бъде считана за такава, когато една и съща стока, предлагана у нас и в останалите страни членки на Европейски Съюз, има обилни разлики в състава или характерностите. Освен в случай че това не е обосновано от законосъобразни и справедливи фактори.

Предложените промени целят повишение равнището на отбрана на потребителите, възстановяване използването на законодателството и цялостно вземане предвид на родното законодателство с правото на Европейския съюз. Проектът съдържа справедливи критерии за налагане на санкции и имуществени наказания в случаите на нарушавания на Закона за отбрана на потребителите. Те ще регистрират следните детайли: естество, тежест, мащаб и дълготрайност на нарушаването, както и всяко средство за отбрана, предоставено от търговеца на потребителите за породената щета.

Основното изменение в Закона за отбрана на потребителите е условието за бистрота към онлайн местата за търговия по повод достоверността на отзивите на потребителите, както и въвеждането на възбрана за потребление на подправени и погрешни мнения на консуматори, даването на информация на потребителите по отношение на лицето, което продава стоките посредством онлайн мястото за търговия. Също по този начин даване на информация от страна на онлайн местата за търговия по отношение на главните параметри, с които се дефинира класирането на отправените оферти до потребителите в отговор на тяхното търсене, както и тяхната относителна значимост спрямо други параметри.

Мога самоуверено да заявя, че се обрисува добра вероятност за българските консуматори. Подчертавам, че от моя позиция настоящето управление на Комисията за отбрана на потребителите се се оправя доста добре със своите задания. Убеден съм, че при новото управление на Министерството на стопанската система и промишлеността българските консуматори ще бъдат предпазени още по-добре.

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е отбрана на правата на потребителите в Австрия и Англия. Има две специализации в региона на локалното самоуправление в Съединени американски щати. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията. Бил е четири мандата общински консултант в Хасково и ръководител на Общинския съвет. Сред създателите е на ПК " Екогласност ", а от 2006 година е водач на партията. Дългогодишен член е на националното управление на Федерацията на потребителите в България, а от 2015 година директно управлява активността й. Бил е депутат и в 42-рото Народно събрание от Българска социалистическа партия. Владее говоримо румънски и британски език.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР