Интервю на Васил Василев- Г-н Маргаритов, като бивш председател на

...
Интервю на Васил Василев- Г-н Маргаритов, като бивш председател на
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Служебното правителство мина границите на Конституцията

Интервю на Васил Василев

- Г-н Маргаритов, като някогашен ръководител на Комисията за отбрана на потребителите и зам.-министър на стопанската система с този сектор смятате ли, че по време на предизборната акция тематиката за потребителската отбрана се употребява за други цели, разнообразни от решение на същинските проблеми на хората?

- Това, което желая да подчертая,  е, че по време на ръководството на постоянното държавно управление от началото на годината до края на месец юли от екипа на Министерството на стопанската система под управлението на госпожа Нинова бяха осъществени голям брой дейности, които се отразиха удобно на потребителите: задоволително е да споменем, че беше неразрешено на мобилните оператори да вдигнат цените на услугите си два пъти, хиляди инспекции за недопускане на далавера с цените на олиото и горивата напролет, възбраната на райския газ в последните дни на ръководството, оферти и признат на първо четене закон за ограничение на произвола на колекторските компании, а също и надзор за използването на антикризисните ограничения: нулево Данък добавена стойност върху хляба и брашното, отстъпката в цените на горивата и още доста, не би ни стигнало мястото за изчерпателно изброяване.
За страдание обаче в последния месец и половина виждаме цялостна абдикация от страна на служебния кабинет в борбата с нелоялните практики на пазара. Вместо това от ден първи започнаха офанзиви против законното управление на КЗП със, забележете, въпроса: „ за какво си вършите работата и проверявате търговците? “ или пък дали сътрудник с двадесетгодишна адвокатска процедура имал трудов стаж – неуместни неща, които за жалост, като се изключи че евентуално целят избран резултат във връзка с предизборната акция, крият опасности за интензитета на потребителската отбрана в тези сложни за хората времена.

- В този смисъл смятате ли, че служебното държавно управление изземва пълномощия на постоянното?

- Според мен е налице прекосяване на границата, която духът на Конституцията и едно тълкувателно решение на Конституционния съд по повод периметъра на деяние на служебното държавно управление допускат. И ще Ви дам един съответен образец като човек, работил преди време и в системата на дипломатическата работа: тези дни разбираме, че президентът и служебното държавно управление назначават посланици. Бил изминал мандатът на досегашните и трябвало да се изпратят нови тъкмо в този момент. Само че когато Конституцията вкарва правилото на разделяне на управляващите, а законът на тази база доразвива нещата процедурно, концепцията е едно определено от Парламента държавно управление да номинира претендентите, а президентът като съдия да удостовери или не тези оферти, издавайки укази или отказвайки да го направи. А тук в този момент ние виждаме, по този начин да се каже, „ договаряне самичък със себе си “: няма го корективът, произлизащ от разделянето на управляващите. И дано бъда свестен вярно – сътрудниците, които биха отпътували на мандат несъмнено са блестящи дипломати, само че тук става въпрос за правила и най-много за отчитане на императива от решението на Конституционния съд за осъществяване от служебно властимащите само на дейности по оперативно ръководство и единствено по изключение на такива отвън този периметър. За страдание биха могли да се дадат и други образци в тази посока.

- Как ще се развият политическите процеси след изборите?

- Ако се има вяра на социологическите прогнози, ще е мъчно да се образува устойчиво ръководещо болшинство. Разумът обаче подсказва, че това е витално належащо в изискванията на рецесия и задаваща се тежка зима и всеки българин би трябвало да си дава сметка за това. Аз считам, че в едно такова бъдещо болшинство без обществена партия, която да подсигурява на хората постоянни приходи, спомагателни обществени заплащания и придобивки и действителни стопански ограничения за облекчение на тяхното състояние в идните сложни месеци, прекосяването през рецесията би било извънредно проблематично. А влизайки в серпантина на нови избори, нещата биха се влошили в допълнение, защото и в този момент виждаме да вземем за пример какъв брой бързо възходящите трендове в икономическото развиване от предходните месеци се трансфораха в инерция, виждаме и по какъв начин се вършат опити за разколебаване на правилата на данъчната система и бюджетната политика. Така че, мощно имам вяра в разсъдъка на българските жители и в случай че щете, даже в инстинкта на нашето общество за самозапазване в преломни и сложни времена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР