Интервю на Радио Фокус със Симеон Ставрев, кандидат за общински

...
Интервю на Радио Фокус със Симеон Ставрев, кандидат за общински
Коментари Харесай

Симеон Ставрев: Ръководството на Центъра за градска мобилност трябва да бъде сменено

Интервю на Радио " Фокус " със Симеон Ставрев, претендент за общински консултант в СОС, повдигнат от локална коалиция  

Здравейте, слушатели и фенове на Радио " Фокус “ и на Информационна организация " Фокус “. Това е платената ни платформа, която показва претенденти за локалните избори в България, които ще се проведат на 29 октомври. При нас към този момент е Симеон Ставрев, който е претендент за общински консултант в София от Обединението за София, което включва " Продължаваме промяната “ - " Демократична България “, " Спаси София “ и други организации. Добър ден. 

Здравейте. 

Здравейте. Ще приказваме по няколко тематики с вас. Първата тематика, която ще засегнем, е Центърът за градска подвижност (ЦГМ). Какви хрумвания, какви проблеми сте разкрили и какви оферти имате за решение на проблемите? 

ЦГМ може би е " обичаното “ сдружение на софиянци. Те го свързват с това, че им подвигат колите или че ми желаят пари за паркиране в " Синя “ и " Зелена зона “. Основните проблеми с ЦГМ в действителност са два. Първо, ЦГМ са тези, които продават билети и карти за градския превоз, и те ръководят една нова билет система за 100 милиона лв.. От друга страна, ЦГМ се занимава и със " Синята “ и " Зелената зона “ в града, само че на практика в тази " Синя “ и " Зелена зона “ към този момент няма свободни места за паркиране. Реално, в случай че вие плащате почасово паркиране, вашите пари не отиват за това да се строят нови паркинги, а отиват, с цел да се субсидира градския превоз. От друга страна пък, в градския превоз похарчихме в действителност едни 100 милиона лв. за тази нова билет система, която е една много висока сума, и хората на практика не са сигурни какво се случва с отчетността на това сдружение. Най-грубо казано, консорциумът, който построи тази билет система за пласиране на билети, е със притежател, съгласно нас, едно сложено лице – един гръцки жители от един дребен град до Солун. Ние предходната година се опитахме да разберем кой е този човек, намерихме го в обществените мрежи. Казвахме: вижте, този господин сигурно не е човек, който знае по какъв начин се прави бизнес за 100 милиона лв.. Да пристигна тук, да заповяда, да изясни по какъв начин го е направил. И съмненията против това сдружение са много съществени. Миналия месец успяхме да спрем една социална поръчка, тяхна, за 6 милиона лв., която беше много странна, тъй като в публичната поръчка бяха написани неща, които можеха да бъдат направени за 100 000 лв., за 1 милион или за 2 милиона, само че не и за 6 милиона. Така че с ЦГМ проблемите са много съществени и като цяло сдружението би трябвало да бъде ръководено по много по-различен метод. За мен персонално и управление би трябвало да бъде заменено, тъй като аз на практика се явявам притежател на това сдружението общински консултант, като ваш представител, като наши гласоподаватели, и в последна сметка те не споделят какво се случва вътре, не ни дават никаква информация. И по този начин. 

Проблемите са доста, само че един от тях е и ключът към детските градини и неналичието тук-там. Имате ли някакво решение на този по този начин наболял проблем? 

Да. Моето дете също не е признато в детска градина, в действителност е в ясла втора поредна година. Много добре знам какъв е казусът. Проблемът е в това, че няма здания. Аз не мога да схвана до ден сегашен по какъв начин толкоз мандата и толкоз обещания на ръководещите не се случиха тези детски градини. Истината е, че би трябвало да се построят още няколко десетки здания и този проблем ще бъде безусловно решен. Това е решението. Допълнително, намирането на личен състав, несъмнено, е мъчно, тъй като за яслите е по-специфично, тъй като там има по-големи условия за хората, които гледат децата, само че в последна сметка и това е решим проблем. Сгради и личен състав. Пари в действителност има, само че сега хората си дават главно парите – по 800-1000 лв., за частни детски градини, просто тъй като няма къде да запишат децата. То е разбираемо това нещо. 

В какъв диапазон може да се случи това? 

До 2-3 години най-грубо. Има планове, които към този момент са почнали. Горе-долу строителството е за две години, откакто бъде определен реализатор, т.е. мине се през публичната поръчка. Така че в случай че до една година се разгласи социална поръчка от влизане в мандата, в следствие две години строителство – в границите на две-три години този проблем би трябвало напълно да бъде решен. 

Така. Друг проблем, който би трябвало да обсъдим с вас, е ръководството на " Топлофикация “, това постоянно задлъжняло дружество. Какви решения имате там като период и време за реакция? 

Решението е доста просто. Това се знае доста от дълго време. До хората обаче не стига тази информация. В " Топлофикация София “ има четири отоплителни централи, които изгарят газ и ни затоплят топлата вода и парното. Това е чисто софтуерно. Това би трябвало да са ТЕЦ-ове, а ТЕЦ-ът главното нещо, което прави, е да създава ток. Проблемът обаче е, че в София, като се изключи че две от централите – те не са ТЕЦ-ове, те са единствено отоплителни централи, те единствено изгарят газ и не вършат никакъв ток, а другите две отоплителни централи, които са ТЕЦ-ове, създават ток доста малко. Истината е, че би трябвало да се влагат пари в " Топлофикация София “ за нови когенерационни мощности, които да създават доста повече ток, този ток да се продава на пазара и надлежно да се понижат както задълженията на сдружението, по този начин и сметките на хората, тъй като като продаваш тока, с тези пари може да субсидираш по-ниска цена за клиентите. 

Много слушатели и фенове се оплакват от неточното отчитане на техните топломери или не напълно правилното, или не обективното. Ще има ли хрумвания за усъвършенстване на тази система? 

Това към този момент зависи от управлението на " Топлофикация “, което аз дръзвам да настоявам, не се оправя добре. Тази година предложиха бизнес проект, в който заложиха 145 милиона лв. загуба. Представете си изпълнителен шеф на сдружение, което има 2 милиарда активи, може би към този момент и съвсем 2 милиарда пасиви, което е съвсем в механически банкрут, идва и споделя: " Аз в този момент ви предлагам още 145 милиона лв. да задлъжнеем “. Не е съответно това нещо. Всъщност управление на това сдружение би трябвало да бъде заменено и бордът му, с цел да стартират хората да имат някакво минимална доверие на това общинско дружество. Впоследствие да се изчистят сметките, с цел да се знае какво тъкмо има в тях, тъй като множеството хора нямат никаква концепция за какво заплащат 100, 200 или 300 лв. и защо тъкмо ги заплащат. 

Какви са ви концепциите за усъвършенстване работата на Столичния инспекторат – също доста значима тематика? 

Столичният инспекторат е една извънредно значима институция, която сега не си прави съответно работата, или най-малко не прави това, което би трябвало да прави. Те са тези, които би трябвало да гледат дали има паркирани коли в зелени площи, би трябвало да обикалят непрекъснато по регионите, да ревизират този тротоар има ли пропаднала шахта в него или не, дали има дупка на плътното платно и след това тази информация да я обобщават и да я подават натам, където би трябвало някой да реагира и да оправи този проблем. Те не го вършат сега. Шеф на Столичния инспекторат стана шефът на Столичната полиция, който се занимаваше… да не споделям какво направиха по митингите 2020 година на площада. Но на практика това е един човек, който съгласно мен не прави нищо в Столичния инспекторат. Отделно има инспектори, които са разпределени по регионите, само че те не зависят от районния кмет, те са, каквото им се каже от централата на Столичния инспекторат. Нашата съществена задача е да децентрализираме Инспектората по този начин, че инспекторите по региони да бъдат подчинени на районните кметове и надлежно вместо районните кметове сами да обикалят, както примерно прави нашият областен кмет в " Слатина “ – по всичките улици самичък, да задължава тези инспектори да правят работа на терен, да обикалят по през целия ден, да записват какво не е наред и надлежно идващият виновен по веригата да го оправя. 

Това в действителност е обвързвано и с интензивността на жителите, самите те имат опция да подават сигнали. Имате концепция за платформа, която да улесни тази връзка сред жителите и общината. Каква е тя? 

Да. Вчера на едно събитие с Васил Терзиев представихме нашата идея за приложение за София. Идеята е аз и вие, всеки един от нас да има на телефона си приложението на София. С това приложение с две натискания на екрана вие ще може да си купите карта за градския превоз, да си платите почасовото паркиране, да си купите годишен стикер за паркиране, да видите къде има повреди, тъй като сега, с цел да ревизирате за повреди, би трябвало да отиде при всяко друго сдружение, а това приложение може да ви изпрати просто известие, нотификация, че ви стопират водата, тъй като еди-какво си. Надяваме се в бъдеще водата да стопира доста по-малко, само че като цяло желаеме да имаме едно приложение на София, с което хората да се усещат доста по-близо до общината, а не като някакви странични наблюдаващи и общината да им бъде мащеха. Планираме в приложението още много други неща, като разискване на бюджета, хората да могат да гласоподават, да кажат " Ние в този момент желаеме тук да се построи този бул. и да се направи този тротоар “ и когато забележителен брой хора гласоподават за това нещо, надлежно районният кмет или огромният кмет да го вземе поради и да го приоритизира.  

Добре. Благодаря на Симеон Ставрев, който беше тук при нас, в нашата платена платформа, която е част от акцията за претендентите за локални избори. Той е претендент за общински консултант от " Продължаваме промяната “ - " Демократична България “ и " Спаси София “. 

Цялото изявление може да видите в прикаченото видео! 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР