Интервю на Надежда УШЕВАГЕРГАНА СТОЯНОВА е учила в СУ Кирил

...
Интервю на Надежда УШЕВАГЕРГАНА СТОЯНОВА е учила в СУ Кирил
Коментари Харесай

ГЕРГАНА СТОЯНОВА: Искам да накарам българите да обичат България

Интервю на Надежда УШЕВА
ГЕРГАНА СТОЯНОВА е учила в СУ " Кирил и Методий " в Бургас с УПК плетиво. Паралелно се явява на изпити и в техникума за облекло в Карнобат. И приключва втора компетентност в междинното си обучение. Занимава се с дизайн на облекло. Още в ученическите години приготвя сбирки, които печелят първи места на състезания за фешън дизайн. През 1994 година приключва ВИТИЗ с магистратура, компетентност " Актьорско майсторство за трагичен спектакъл " в класа на проф. Надежда Сейкова и доцент Илия Добрев. Водеща е на предаванията " Знаете ли български? ", " Свят за двама ", " Природата в нас ". През 2000 година основава предаването " Иначе " за bTV, което води до 2006 година От 2007 година Стоянова е шеф на продуцентска къща " Иначе ", а също продуцира музикални и рекламни видеоклипове, документални филми, радиоклипове и разнообразни кино и телевизионни планове. Има функции в 27 кино лентата за Българска национална телевизия. През 2012 година е водеща на предаването " Малки истории " по Българска национална телевизия. Водеща е на всекидневното токшоу " Усещане за жена " по TV7. Година и половина работи в Министерството на културата като шеф на политическия кабинет. Участва в стартирането на ТВ " Българе " със лично утринно предаване " По-иначе с Гергана ". През 2018 година е определена за ръководител на Гилдията на актьорите, работещи в дублажа. Тя е първата жена ръководител на гилдията. Заема тази позиция до през днешния ден. През 2019 година придобива особена известност с ролята си на доктор Поли Грънчарова в сериала " Откраднат живот ". През 2021 година играе в първата българска пиеса за дублажа " Гласове чартърен " в Театър " Криле ", където си партнира със Симеон Владов, Виктор Танев и Симона Трайкова, с драматург и режисьор Христо Ботев. Същата година играе в моноспектакъла " Частица обич " на режисьора Андрей Калудов. През 2021 година печели " Икар " за " достижения в дублажа " за функциите на Елиза и Мария във " Влад " и всички женски функции в " Убийство в Ориент Експрес ". В юбилейната си година актрисата гостува в Лондон и Бирмингам с моноспектакъла " Частица обич ". Записа дует с сътрудника си артист Симеон Владов. Участва в концертите на " Пеещи актьори ". Записа 4 детски песнички за извоюван план от НФК, който се разрасна в книга с детски приказки и диск с песни към тях. Гергана е създател и реализатор на приказките и текстовете на песните. Освен това е деен участник в няколко акции от национално значение.
- Гергана, остава ли Ви време за отмора с тази " хиперактивност ", изключително през последните години? 
- Има една алегория за метача на лондонските улици. Той единствен почиствал целия Лондон. Когато го попитали по какъв начин изобщо има предпочитание и претекст да излиза на работа, той дал отговор: " Никога не съм имал задача да измета целия Лондон едновременно. Днес имам тези три улици, на следващия ден идващите три. И по този начин работата ми спори. " Та всичко е въпрос на положително обмисляне. Никога не движа по едно и също време всички планове. И по този начин всеки един намира своята публика в плануваното време.
Тази година навърших 50. И взех решение - 50 % от времето ще работя за прехраната на фамилията си. Останалите 50 обричам на разнообразни дела. Тази година се включих в младежкия фестивал " Спорт против експанзия ". Крайната ни цел е да се открият повече спортни клубове към учебните заведения в страната. И втората - акция за основаване на сертифицирани Екоучилища в България. Тези, които се записаха първи, би трябвало да покрият седем стъпки от условията, с цел да получат документи - саниране, озеленяване, енерго- и водоспестяване... Освен това организирам срещи с възпитаници от цялата страна, които назоваваме " Аз изучавам, аз мога, аз имам вяра, аз знам ". Вярвам, че с тези срещи децата осъзнават какъв брой е значимо да са любознателни, упорити, дисциплинирани. Определяме правила, които не трябва да нарушаваме като жители на Република България. Като да вземем за пример при никакви условия не приказвам неприятно за България. Всеки път, когато мога, намирам разновидности да кажа нещо положително за Родината. Редовно подкрепям мястото пред дома си. Радвам се на всеки български триумф. Уча съучениците си на родолюбие, великодушие, природолюбие. С децата назоваваме това МИСИЯ РОДИНА. Виждам невероятни резултати от тези срещи. И това ме изпълва с религия и вяра, че пораства потомство, което няма да се върти като нас в ужасяващия кръг от избори на избори.
Снимка Венелин Георгиев
- Разкажете повече за фестивала " Спорт против експанзията ", в който деца стават посланици на спорта в учебните заведения.
- За първи път се включвам в план от този вид! Смея да настоявам, че беше извънредно сполучлив в границите на тази година. Проведохме го в три града - Видин, Бургас и Пловдив. По време на плана се проведоха и семинари с деца и младежи сред 15 и 29 година Темите бяха свързани с методите за предварителна защита на насилието и експанзията. С помощта на квалифицирани лектори младите получиха значими умения за самокритика и се срещнаха с техники за справяне с казуса.
Всички от " Спорт против експанзията " имахме за цел да обвържем намаляването на експанзията с даването на съответен отговор на потребностите на младежите, главните от които са намиране на поддръжка и основаване на възприятие за значителност в общността и групата. Осъществихме го с финансовата поддръжка на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта за 2022 година, Министерството на младежта и спорта и фондация " Борис Христов ".
- Деца и експанзия звучи много ужасно. Защо тя съществува и измежду най-малките?
- Множество са заявените произшествия и случаи с летален край, които ясно демонстрираха, че макар ограниченията и стратегиите казусът продължава да съществува. В медийното пространство се отразяват главно отрицателни модели, което оказва в допълнение влияние върху визиите на младите и обществеността като цяло и покачва толерантността към експанзия. Различните й форми - физическа, вербална, кибертормоз, както и скритите пасивни форми и " немите " очевидци са на всички места към нас. Мисля, че децата през днешния ден имат прекомерно доста неупотребена сила. Ние преди време във всяко учебно заведение имахме опция да упражняваме разнообразни спортове БЕЗПЛАТНО.
Децата, с които работихме в плана, бяха поставяни в ролята на " зает участник ", разпознаващ и противодействащ на формите на експанзия. Убедени сме, че е доста по-вероятно точно техните послания да бъдат чути и разпознати като " свои " от връстниците им. Точно по тази причина всеки участник получи документ ПОСЛАНИК НА СПОРТ СРЕЩУ АГРЕСИЯ! Финалната цел е във всяко учебно заведение да има налични спортни действия за всички деца, и най-много за тези, които не могат да си разрешат да заплащат тренировките.
Снимка Венелин Георгиев
- Един от методите да учим подрастващите на полезности са книгите. Споделихте, че пишете детски приказки - по какъв начин Ви хрумна? 
- Това е един от плановете, които задвижих в юбилейната си година. Спечелих дотация от фонд " Култура " за концепцията си да запиша 4 песни с композитора Борис Чакъров. Започвайки работа с него, минахме през десетки разновидности. И в последна сметка взехме решение, че това би трябвало да са детски песнички, обединени в общ сюжет. Започнах да пиша текстовете, само че незабелязано цялата приказка потръгна в стих.
Получи се чаровна, дребна, занимателна история за животните в гората. Свраката пуска клевета, че пролетта няма да пристигна, в случай че те не почистят къщичките и бърлогите си. И стартира огромното горско пролетно почистване. След това взехме решение да издадем брошура с диск. Но осъзнахме, че ще бъде незадоволителна тази история, по тази причина в този момент пиша още две приказки с песнички към тях. Никога не съм си представяла, че мога да си почивам по този метод - в компанията на мишле, врабче и пчелички.
- За тази година завърши турнето на " Пеещи актьори ", в което сте водеща и пеете. То имаше огромен триумф. 
- Да, минаха концертите в Стара Загора, Бургас и зала 1 на НДК в София. За първи път всички дружно се събрахме точно в Стара Загора. Аз съм човек, учтив да изпитва почит към престижите. Много бързо респектът отстъпи място на обичта. Ние самите не усетихме по какъв начин това се случва. Когато завърши всичко и слязохме от сцената след третия бис, на никого не му се искаше да си потегля. Това е като да ядеш вкусно ядене и внезапно, преди да си завършил, да ти лишават блюдото и да загасят светлините на ресторанта. Затова с неспокойствие чакахме срещата ни в Бургас.
Ние всички сме доста заети и е същинско знамение, че успяхме да се стиковаме за цели три концерта. И, знаете ли, след финала в Бургас Игор Марковски, продуцентът на плана, получи известия от съвсем всички участници, че би било добре да се събираме дружно и отвън плануваните дати за концерти! Такава е силата на креативната сила и обич!
- Доколкото разбирам, до момента не е имало подобен план, с помощта на който 90 % от артистите за първи път излизат на сцена с оркестър...
Снимка Стайлинг Алегра
- Идеята е на Игор Марковски. Това са единствено български песни, писани от български поети, музицирани от български композитори, с български аранжименти. Признавам, че никой от нас не познава същинския мащаб на този план. Той е единствено в проектите на основателя му. И ние сме щастливци, че сме измежду определените. Участва оркестър от 55 души с диригент Георги Милтиядов. Актрисите Койна Русева, Стефания Колева, Милена Маркова-Маца, Мая Бежанска, солистката на нашумелите в последните години мюзикъли от сцената на Софийската опера и балет Весела Делчева, обичаната от екрана Катерина Евро.  Николай Урумов, Мариан Бачев, Александър Кадиев, носителите на " Икар " за достижения в дублажа Даниел Цочев и Симеон Владов. Любимецът от киното, театъра и телевизионните излъчвания Дарин Ангелов. И звездите в короната на концерт-спектакъла Орлин Горанов, Мариана Попова, братя Аргирови, Марги Хранова, Орлин Павлов. На 1 ноември се причислиха Герасим Георгиев-Геро и Людмила Сланева, Людмил Ангелов и композиторът Димитър Вълчев. В НДК изненадите бяха цели осем министър председатели на песни, които за първи път срещнаха своята аудитория.
- Хората Ви познават най-вече като актриса и водеща, а не щеш ли скоро записахте чудесна ария със Симеон Владов по текст на Павел Матев. Означава ли, че публиката ще Ви вижда към този момент в ново амплоа - на певица?
- Не бих могла да сложа определението певица до името си. Пееща актриса - да. Но знаете, че няма професионален артист в България, който да не е учил пеене. Гласът е съществена част от нашия работен инструмент - тялото. Разликата при мен е, че възобнових уроците по пеене 25 година откакто приключих академията. И това ме изпълва с благополучие! 
- Има ли тръпка? Подготвяте ли и други песни? 
- Не просто тръпка, има трескаво неспокойствие, което не стихва и до момента в който дремя. Сънувам песните, които разучаваме в час. В момента приготвяме танго, още веднъж в дует със Симеон Владов.
- Вашият глас стана един от най-разпознаваемите и приятни за слушане в България, в това число и с това, че направлява водачите на път...
- Моят глас е образец какво може да се реализира с доста труд. Нито тембърът, нито дикцията ми бяха това, което са в този момент. Това, което чуваме през днешния ден от гласа ми, е направено с 33 години усърдие и безумен труд. И в последните години актьорската ми работа в сериали и излъчвания се трансформира в реклама на гласа, който внезапно стана различим. Дълго време се случваше да ме разпознават единствено откакто заговоря. 
- Една от последните Ви сполучливи функции, с които придобивате още по-голяма известност, е на доктор Поли Грънчарова в " Откраднат живот ". С какво ще запомните това предизвикателство?
- Най-хубавото, което видях в този интервал, беше освен фантастичният креативен, само че и механически екип на сериала. Очарована съм от тези безупречни експерти. Неслучайно доста непознати продукции се снимат тук. Не единствено по-изгодните финансови условия са определящи. Наистина имаме изключителна школа за киноекипи!
- Казахте, че подготвяте нов моноспектакъл, в каква светлина ще Ви покаже той? 
- Новият моноспектакъл ще бъде по-скоро биографичен. Пиша книга с разкази и все не мога да я завърша. За страдание, няма късмет денонощието да усили часовете си. Затова прогресирам постепенно, само че настойчиво. Надявам се следващата година спектакълът да е реалност.
- 2022 година е юбилейна за Вас, изпълнена с разнообразни креативен изяви и страсти, с нови хора и дела. От позицията на Вашата 50-годишнина кое е най-важното?
- В началото на годината си помислих: " Спокойно! Вече си в средата на живота си, в най-хубавия случай. Нищо към този момент не е непременно! " Иииииии... тогава започнаха да се отварят опция след опция. Една от друга по-щури и привлекателни. И времето ми до края на годината внезапно свърши. За следващата година съм си дала обещание повече отмора. 
- Освен всичко останало, сте горда майка на две прелестни деца - на какво ги учите, по какъв път желаете да тръгнат?
- Оставила съм и двамата да вземат решение сами пътя, по който да вървят. Спокойна съм, че за главните полезности няма по какъв начин да се заблудят: труд, почтеност, ученолюбивост, непримиримост, героизъм, чест и горделивост! Истински се гордея с тях. Яна учи в Единбург - компютърни изкуства, снимане, монтаж и пиар. А Боян трета година е възпитаник в Гимназията по изящни изкуства в София. Изобщо не се интересуват от моята работа. Знаят, че съм малко по-активна и просто не се намирам постоянно у дома. Но очевидно съм заета. С нещо. Щом ме няма. Това желая и за тях. Да си намерят нещото, което ще ги кара да летят, когато не са у дома.
- На фона на всички функции, изяви, превъплъщения, дела... с какво желаете да Ви помни и свързва публиката? 
Ако ги назоваваме аудитория - това допуска, че някъде, в нещо са ме гледали. А бих желала в действителност да оставя диря като момичето от Бургас, което съумя да изживее живота си по най-вдъхновяващия метод и до последната си минута по всякакъв начин се опитваше да направи България по-добро място за живеене. Това желая аз. Да накарам българите да обичат България! >

 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР