Интервю на Ирина Недева за - Как една страна във

...
Интервю на Ирина Недева за - Как една страна във
Коментари Харесай

Олеся Илашчук: От предоставената отбранителна помощ зависи животът на украинците

Интервю на Ирина Недева за

- Как една страна във война за своята самостоятелност и суверенитет чества своя народен празник?

- Добър ден, благодаря за поканата. На 24 август 2023 година Украйна и украинците означават 32-ата годишнина от оповестяването на независимостта от Съветския съюз. Това е и вторият Ден на независимостта на Украйна от началото на огромното и не предизвикано навлизане на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година Своята 32-рата годишнина от възобновяване на независимостта си Украйна посреща в ужасните условия на кървавата война. Война, водена от прилежаща страна, която след разпадането на Съветския съюз развиваше описа за " другарство и приятелство ", до момента в който в действителност, на процедура, Русия продължаваше пропагандата на Съветския съюз, който на собствен ред продължаваше пропагандата на царска Русия, с цел да прикрие имперските закононарушения против прилежащите страни и нации.

Украйна заплати кървава цена за своята самостоятелност. Както и за загубата на независимостта на Украинската национална република през 1920 година, за болшевишката окупация и насилственото влизане в състава на Съюз на съветските социалистически републики.

Тази година Украйна чества своя народен празник, до момента в който води война за своята самостоятелност, независимост и териториална целокупност, в изискванията на безжалостната война на Русия против Украйна, която продължава към този момент 19 месеца; в изискванията на тежките сражения за освобождението на украинските територии на изток и на юг; в лицето на непрестанните бомбардировки и систематичните отвличания и насилствена депортирация на хиляди украински деца.

Това е една реалност, която европейците доста мъчно могат да си показват, тъй като европейците са привикнали на дългогодишен мир. Мир, чиято полезност украинците премислят след съветската експанзия. И чиято цена са ежедневните жертви на украинските синове и дъщери.

Обаче, колкото и да е мъчно, украинците твърдо имат вяра в победата; те пазят суверенното си право на самостоятелност и независимост, организират промени за присъединение към Европейски Съюз и НАТО и не престават стимулирано да работят, всеки на своето място, като вършат успеха все по-близка. И приказваме за мир освен в Украйна, само че и в Европа.

- На самият 24 август се отваря освежен и преименуван монументът " Майка Украйна ". Как върви процеса на декомунизация в Украйна?

- В Украйна след възобновяване на независимостта през 1991 година тече пореден развой на декомунизация, преосмисляне на историята, възобновяване на историческата правдивост и реабилитация на политически репресираните. Разбира се, тази работа не може да бъде бърза и безпроблемна. Но тя е извънредно нужна.

Естествено нашият опит демонстрира също, че за превъзмогване на общественото разделяне в обществото към сходни въпроси основна роля играят образованието и публичното осъзнаване на нуждата от такива промени. Помагат и обществените разисквания на концепциите за процеса на декомунизация, които засягат и тематиката за топонимите и наследството на социалистическите монументи.

Последната дейна фаза на декомунизацията е в ход от началото на съветската експанзия през 2014 година Разбира се, процесът на освобождение от монументи и знаци на комунистическото минало изисква финансови средства. И демонтажът на герба на украинския Съюз на съветските социалистически републики от паметника " Родината Майка " е може би един от най-трудните (от техническа гледна точка) и финансово най-скъпите. Замяната на руския герб с украинския тризъбец е нашият метод за приемане на смяната на подтекста и преосмисляне.

Академичният съвет на Националния музей на историята на Украйна през Втората международна война, където се намира паметникът, реши да преименува Родината на “Майка Украйна ”. Ние имаме вяра, че обновената “Майка Украйна ”, като една от визитните картички на Киев и като знак на защитата на Украйна, ще продължи да въодушевява киевчани и гостите на нашата красива столица.

- Как оценявате какъв брой близки са историческите, културните и духовните връзки сред нашите нации?

- Украйна и България са доста близки. Нашите нации имат хилядолетна история на другарство и взаимоотношение. Нашата обща задача е да откриваме нови доказателства за тези обстоятелства и да разпространяваме общата ни история на съседство, съдействие и взаимопомощ.

Например малко се знае за историята на украинско-българските културни връзки през междувоенния интервал на предишния век. Едва неотдавна стартира задълбочено изследване на украинско-българските дипломатически връзки, които са открити преди 105 години, през 1918 година

Работим за активизиране на съдействието сред Института по история на Украинската академия на науките и Българската академия на науките. Но с изключение на научното съдействие е доста значимо да разпространяваме забавни страници от украинското наличие в България и от наличието на България в Украйна. Медиите играят значима роля за това и ние се надяваме на взаимноизгодно съдействие в тази област.

- Ще ви попитам за украинските българи - една от нишките, които свързват България и Украйна, са потомците на етническите българи в Южна Украйна. Много слушатели обаче може и да не си дават сметка, че етническите българи в Украйна са също съществено наранени от войната. Някои от тях водят война на фронта, други живеят под окупация. Когато ги чуваме в ефир, постоянно прецизират, че проучването и практикуването на родния български е било застъпено в Украйна - нещо, което се разграничава от солидната дезинформация по въпроса, която залива обществените мрежи и някои медии. Кажете ни какво се случва с тях? Имате ли усещания от общността на украинските /бесарабските, таврийските/ българи, както ги назоваваме?

- Когато се готвех за моя мандат в България, наложителна точка в програмата ми беше визитата на Одеска област - градове и села, където живее компактна българската общественост в Украйна. Имам незабравими усещания от това пътешестване, от топлите срещи с известни украински българи, които са посветили живота си на развиването на украинско-българската дружба и съхраняването на националната самородност на украинските българи. Имах достойнството да посетя гимназията " Раковски " и учебните заведения с преподаване на български език и културните центрове. Кметствата на градове и села, чиито ръководители се гордеят с сполучливия модел на общуване на многонационални общности.

За страдание, към този момент съвсем десетилетие съветската агитация в България развива описа за потискането на българската общественост в Украйна. Най-добрият отговор на сходни операции е гласът на самите украински българи. Те описват на български език за украинските действителности и удостоверяват, че точно след възобновяване на украинската самостоятелност получават право и са основани всички благоприятни условия за проучване на българския език като роден.

Днес ние молим към интернационалната общественост поради закононарушенията на съветския окупационен режим в окупираните украински територии. Сред тях има украински общини с жители от български генезис, в Запорожка и Херсонска област. Руските окупатори са им лишили правото да учат български език в Бердянск, Мелитопол, Мариупол, Приморск, и това е редом с другите доста на брой военни закононарушения, които съветските окупатори правят против мирното украинско население.

Ето за какво е безусловно безусловна и мотивацията на украинците, които са представители на други националности, да се борят за освобождението на страната си, за възобновяване на мира в името на нашите деца и правото да живеем в свободна и демократична страна.

- Година и половина след началото на съветската широкомащабна инвазия в Украйна, на какъв стадий са военните дейности? Вашият президент Володимир Зеленски съобщи, че " контраофанзивата не е филм, което целият свят да гледа ”. Какво ще кажете на тези, които чакаха по-бързи и по-големи резултати от контраофанзивата и изключително на тези, които обвързват резултатите с последващата военна помощ за Украйна?

- Контранастъплението изисква доста съществени старания от страна на украинските бранители, които всеки ден се сблъскват със съпротивата на врага. След няколко месеца придвижване през минни полета, села, открити степи и изтощителни сражения, украинските войски реализират прогрес по главните линии на нахлуване.

Още през цялото време на огромното навлизане на Русия, страната ни се обръща към задграничните си сътрудници с молба за практическа отбранителна помощ, само че времето също е значим фактор за настъплението на украинските въоръжени сили за възвръщане на законните ни територии. Получаването от Украйна на западни самолети доста ще форсира украинското контранастъпление. Колкото по-бързо получим такава помощ, толкоз по-лесно ще си върнем заграбените територии.

Руските окупационни сили, за жалост, имаха задоволително време да се окопаят в окупираните територии. Те са безжалостни към цивилното население, като не щадят нито завзетите плодородни аграрни земи, нито реките и езерата, нито промишлените предприятия. За да задържат територията, те употребяват тактиката на цялостно опожаряване и заличаване на територията (тактиката на “изпепелената земя ”). Ние виждаме това в Бахмут и в други градове и села в Източна Украйна.

От своя страна, украинската войска ползва диаметрално друг метод, като се пробва да резервира гражданската инфраструктура и да заобикаля жертви измежду мирното население.

- Увеличиха ли се заканите от разширение на фронтовата линия за Украйна, откакто " Вагнер " се реалокира в Беларус?

Преместването на съветската частна войска " Вагнер " там основава в допълнение предизвикателство за сигурността на цяла Източна Европа и източната граница на НАТО. На това предизвикателство би трябвало да отговори на първо място Алиансът.

- Какво става с украинската формула на мира, разширявате ли поддръжката за нея и смятате ли, че в България на най-високо равнище тя среща схващане?

Украйна интензивно, малко по малко, се движи към Глобалната среща на върха. След дейна подготвителна работа и работни срещи на равнище съветници на държавните глави имаме недвусмислено удостоверение, че интернационалните сътрудници са единомислещи в следното: Формулата за мир може да бъде единствено една - и тя е тази, която Украйна предлага.

В момента тече деен развой на координиране и завършване на решенията по осъществяването на всяка от 10-те точки на формулата за мир, препоръчана от президента на Украйна Володимир Зеленски. … България се съгласи да бъде взаимен водач в реализирането на параграф 2 от формулата - за продоволствена сигурност.

Много е значимо всички участници в този развой да схванат, че Формулата не се отнася единствено до приключването на войната на Русия против Украйна, а че всъщност това е рационализиране и на интернационалната сигурност и на интернационалния правов ред. Това е огромна и всеобхватна работа, изгода от която ще има цялата интернационална общественост.

- Какво мислите за положението на дезинформацията в България?

Дезинформацията е предизвикателство освен за България. Тя е световно предизвикателство, което изисква систематични промени в методите към развиването и контрола на осведомителната сфера. Това е значима задача за Украйна, изключително настоящо след съветската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година И таман Украйна в този момент има неповторим опит в противодействието на съветската дезинформация, на ранното разкриване и попречване на така наречен ИПСО (информационно-психологически специфични операции), които врагът интензивно употребява като съпътстващ инструмент в своята експанзия.

Украйна е подготвена да показа практическия си опит в тази област, както на държавно равнище, по този начин и на равнище неправителствени организации. Вече оказваме помощ за осъществяването на няколко плана. Извънредно значима задача е повишението на медийната просветеност на жителите, което в комбиниране с процеса на цифровизация, основава добра база за противопоставяне на подправените вести и Информационно-психологическите интервенции.

- Знаем, че от много месеци Украйна моли западните си сътрудници за многоцелеви изтребители като F-16 и ракети с по-голям обхват на деяние (ATACMS). От какъв вид военна помощ обаче се нуждае най-остро Украйна сега и въобще от какво има потребност Украйна в този момент?

Украйна е в непрестанен разговор с интернационалните си сътрудници по отношение на военната помощ. Интензивността на бойните дейности на фронта, както и гъстотата на ракетните офанзиви и нападенията с дронове в цяла Украйна изискват непрекъснато попълване на ресурсите.

Държавата агресор не демонстрира никакви признаци на подготвеност да се върне към спазването на интернационалното право и никакви признаци на отвод от проектите си да унищожи украинския народ и концепцията за украинска държавност.

В подтекста на противодействието на съветската експанзия Украйна по едно и също време прави качествено нов преход към високотехнологични оръжия по стандартите на НАТО. Успоредно с това се реализират голям брой процеси на превъоръжаване, професионално развиване, обучение и образование.

Успоредно с това интензивно се употребява и техника от остарялото съоръжение от руски вид. Ето за какво Украйна има остра потребност от разнообразни типове оръжия, тежко военно съоръжение, средства за противовъздушна защита и военна авиация.

Най-добрият метод европейските страни да влагат в личната си сигурност е да дават военна и практическа помощ за защита на Украйна. И колкото по-скоро и по-качествено се прави това, толкоз по-сигурно и безвредно ще бъде всекидневието на европейските жители.

- Ако съпоставите помощта от България с тази от другите европейски страни, като имаме поради и че в предходния постоянен кабинет на Кирил Петков България помагаше скрито, само че в този момент към този момент и в осъществяване на решението на Народното събрание, какво демонстрира едно такова съпоставяне?

Практическата помощ на България към Украйна има няколко обособени посоки. Просто още не е времето да вършим разбори и съпоставения. Нашата обща задача е да работим за това помощта за Украйна да бъде непрекъсната и непрекъсната. Защото от тази помощ зависи животът освен на украинските бойци, които пазят родината си. Те пазят и своите фамилии, своите съпруги, родители, деца и правнуци. И от предоставената отбранителна помощ зависи животът на украинците, които по цели нощи не спят; които би трябвало да стопират работата си по няколко пъти дневно и да се крият в бомбоубежищата, поради многочислените въздушни закани.

Това по никакъв метод не е опасност за България. Напротив, това е морална демонстрация на взаимна поддръжка за една другарска прилежаща страна, за приятелския народ на Украйна. И, естествено, това е и помощ за българската общественост в Украйна, която чака от своята прародина нужните решения.

Всяка суверенна страна сама дефинира какво може да даде и по какъв начин да помогне на своя сътрудник, който се нуждае от поддръжка.

От своя страна ние изпращаме претенции с молба за даване на най-необходимите оръжия и съоръжение. Водим деен политически разговор на високо ниво и доста високо оценяваме предоставения транш от помощта, възложен на 23 юли тази година, в сходство с решението на Народното събрание на Република България от 2 ноември предходната година.

Работим и по завършване на решението за прекачване на Украйна на повече от 100 бронетранспортьора от запаса на Министерството на вътрешните работи, които са извънредно значими за обезпечаване на логистиката в зоната на фронта.

Вярваме, че ще продължим градивния си разговор. И високо ценим цялата помощ и от държавното управление на България, и от българския народ посредством доброволчески придвижвания от страна на хора с огромни и откровени сърца. Благодаря ви доста от името на Украйна и от мое име. Това в действителност има особено значение за нас. То ни дава ентусиазъм и сили да се държим, да имаме вяра и да работим за успеха.

- Отново взор към Украйна. Виждаме и четем за огромен брой смени на лица на управителни постове - шефове на регионалните военни администрации, регионални шефове, шефове на основни предприятия. Това знак към Запада ли е, че Украйна се бори с корупцията, смяна, която демонстрира какъв курс ще поеме Украйна след войната или е по-скоро вътрешен развой на оптимизация във военновременни условия?

В изискванията на тази кървава война, Украйна интензивно организира промени, с цел да извърши критериите за влизане в Европейския съюз и НАТО.

Това е и реформиране на правосъдната система и правоохранителните органи, битка с прането на пари, използване на антиолигархично законодателство, битка с въздействието на частните ползи върху медиите и даване на нужните пълномощия на един самостоятелен медиен регулатор. Антикорупционното законодателство и ефикасните механизми за откриване и битка с корупцията са от гаранция за сполучливо напредване по този път.

Украйна е твърдо решена да показва своя ангажимент за осъществяване на отговорностите си при подготовката за започване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

- Знаем, че стотици хиляди деца от окупираните територии са били разселени в Русия, на процедура отвлечени и откъснати от техните фамилии. Какви стъпки препредприема Украйна, с цел да се върнат децата в Украйна? Как се случва този развой? Като замяна на военнопленници ли?

Вероломното нахлуване на Русия против Украйна, нахлуването и продължаващия гнет и геноцид над украинците доведоха до миграционни процеси, както в границите на Украйна, по този начин и в Европейски Съюз. В Европейски Съюз има към 6 млн. души със статут на краткотрайна протекция, а в Украйна - съвсем 5 млн. вътрешно разселени лица от изтока и юга на Украйна. Това основава комплицирано обществено напрежение.

Но най-лошото състояние сега е във краткотрайно окупираните територии. Не можем да разполагаме с информация за военните закононарушения и противозаконните дейности на окупаторите. Страшни обстоятелства се разкриват след освобождението на украинските територии, както стана в Киевска, Харковска, Херсонска област.

По време на конференция в София на 6 юли президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че до момента е незнайна ориста на 200 000 украински деца, които Русия е депортирала от окупираните територии.

А тези деца, които се връщат в Украйна вследствие на съдействието на интернационалните медиатори, ни описват ужасни обстоятелства за изискванията на престоя си, както и за целенасочената политика на русификация и за политическата агитация, която е била прилагана по отношение на тях в композиция със закани, психическо и физическо принуждение.

Такова отношение към украинските деца е удостоверение на геноцида на Руската федерация против украинския народ.

В процеса на търсене и връщане на нелегално депортирани украински деца вземат участие родственици, доброволчески и цивилен организации, интернационалните организации и партньорски страни. Процесът е извънредно комплициран и нескончаем.

- Каква е ролята на дамите на Украйна в тази война? Видях, че се образоват и дами водачи на F-16 в това число.

Ако погледнем обратно към предишното ще забележим, че дамите постоянно са взимали присъединяване във войните. Те са се сражавали за своята страна, за своя народ, за своите фамилии. И дамите са се сражавали доста дейно и мощно.

И когато е имало опасност за фамилията и земята им, те са се превръщали в мощни воини. Защото войната няма пол. Войната не се интересува дали сте жена или мъж. Когато една ракета удари къща, ракетата не се интересува дали вътре има мъже, дами или деца - всички умират.

Ето за какво 19 месеца след началото на пълномащабната война 60 000 дами служат във въоръжените сили на Украйна. Над 42 000 от тях заемат военни длъжности, а от тях 5 000 на фронтовата линия.

Войната има своето въздействие и след съветското навлизане през 2014 година броят на дамите в украинската войска непрестанно нараства. Но през последните 15 години ролята на дамите в украинската войска се промени доста. Става въпрос освен за броя, който се е нараснал съвсем 20 пъти за това време, само че и за качеството.

От 2018 година насам редица ограничавания бяха анулирани със закон и дамите могат законно да заемат бойни постове, да вървят на денонощни дежурства и да пътуват в командировки. През 2021 година за първи път в Украйна жена беше нараснала в генералска служба. Всъщност командващата Медицинските сили на въоръжените сили на Украйна стана бригаден военачалник.

- Накрая да попитам, да чакаме ли още веднъж аудиенция на най-високо равнище в България?

Мисля, че взаимната ни работа може да докара до подобен резултат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР