Интервю на Деси ВЕЛЕВА- Г-н Москов, през последните месеци много

...
Интервю на Деси ВЕЛЕВА- Г-н Москов, през последните месеци много
Коментари Харесай

Владимир Москов: Парите трябва да са в общините, при хората

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

- Г-н Москов, през последните месеци доста общини в страната изпитват съществени усложнения поради пандемията от КОВИД-19 и енергийната рецесия. Какво е ситуацията във вашата община?

- За нас обстановката не е по-различна - и двете рецесии съществено ни затрудняват. Общината е газифицирана, имаме метанстанция и по този начин са обезпечени учебните заведения, детските градини и административната постройка предвид на икономии и по-чиста околна среда. Сега обаче, като ни удариха с тези високи цени, стана грубо.

Тревожна е обстановката и с разноските за ток на общината, на кметствата, за уличното осветяване. Вече се наложи да въведем ограничения - спрели сме осветлението сред града и някои от селата, въвели сме режим на лампите в парковете в нощните часове. Ограничили сме и използването на електроуреди в кметствата, само че въпреки всичко не може да се работи на студено. Не сме минали на крайни ограничения, надяваме се, че ще се откри решение в точния момент и ще получим обезщетения от страната.

- Остро стои въпросът и с КОВИД-кризата. Как се оправя болничното заведение и медицинският личен състав?

- Те са на лимита на силите си, само че към този момент удържат ситуацията. Но, в случай че продължи КОВИД-вълната със същите темпове, процесът ще стане неуправляем. Леглата в болничното заведение са заети. От няколко дни с предписание на регионалния шеф учениците са в отдалечено образование, само че не сме спрели детските градини. В детските градини ситуацията също е съществено, защото има много заболели и карантинирани учители и спомагателен личен състав. Поискахме да ги затворим за една седмица, само че от РЗИ не позволиха.

Призоваваме в тази сложна обстановка да се слушат здравните управляващи. Ние продължаваме да убеждаваме всички да се имунизират. Много хора си отидоха през годината поради подценяване на епидемията. Продължават да вървят сред хората фантасмагории и странни истории и се оказва, че човек би трябвало да препати, да премине през болница, с цел да види защо става въпрос. Пак споделям - медицинският личен състав е на лимита си, а обслужва, с изключение на нашата община, и общините Сатовча, Гърмен и Хаджидимово.

- Как оцелява бизнесът в общината в тази сериозна обстановка?

- Трудно е и за представителите на бизнеса, изключително за издръжката в хотелиерството и ресторантьорството. Проблем е заплащането на заетите в тези браншове. Общината освободи от наем наематели по времето, в което не работеха. Но и страната би трябвало да оказва помощ.

- На този декор въпросът за финансовата децентрализация на общините продължава да е водещ проблем.

- Това е проблем, за който Българска социалистическа партия беше най- безапелационна в посланията си, сложи го в програмните си документи, както и в договарянията. Никой различен не го е поставял толкоз изрично като нас, а в този момент и други партии заговориха. Истината е, че без да се обезпечи нужния финансов запас за общините, където са хората и където би трябвало да се вземат решение проблемите, зависимостите ще продължат. Ще би трябвало да се молим по министерства и институции.

Националното съдружие на общините в България е предложило задоволително открит механизъм, по който може да се осъществя децентрализацията, само че през последните 10 години нищо не се направи в тази посока. Изключение са някои дребни средства, които се отпуснаха за околните до централната власт. Трябва да има обикновено финансиране, с цел да може и лостовете да са в общините и да се вземат решение проблемите на хората.

На локално равнище има задоволително публичен надзор, кметовете се избират на четири години, тъй че, в случай че някъде възникне проблем, народът ще си каже думата. Общинските препоръки също имат избрани отговорности. Вероятно на някои места има деформиране, само че като цяло в общините стоят виновни хора и би трябвало да се отнасят към тях с по-голямо доверие. Ако ръководещите и общините работят в една посока, ще се случат чудеса в страната.

- Какви планове съумя да осъществя общината за 2021 година?

- Годината беше сложна, с доста необикновени проблеми, само че завърши с вяра, че сме набрали задоволително опит и ще се оправим с провокациите. Въпреки рецесиите, успяхме да решим някои значими проблеми за общината. Започнахме строителство на обществени жилища и обновихме ученическия лагер, в който от години не беше правена инвестиция. За опазването на здравето беше значимо откриването на отделението по инвазивна кардиология в районната болница, която обслужва регион със 70 000 население на четири общини. Там се ремонтира и вътрешното поделение, построи се фотоволтаичен парк, с който да можем да спестим средства за електрическа сила за болничното заведение. За нея също по този начин закупихме нов скенер и рентген.

По план по Оперативната стратегия " Околна среда " изградихме апаратура за разделно събиране и компостиране, което ни дава опция за съвременно отнасяне на отпадъците и понижаване на сметта, която ще се депонира в районното хранилище на града. Успяхме да сменим четири километра водопроводна мрежа на територията на общината.

Също по този начин асфалтирахме улици в Мосомище, Брезница и други села от общината. Санирахме детската градина в Мосомище и започнахме изцяло възобновяване на детската градина в Брезница.

- Какви вложения предвиждате за тази година?

- Амбициите ни са свързани с няколко огромни плана в региона на инфраструктурата. Също по този начин би трябвало да възобновим Дома на културата по Оперативната стратегия " Региони в напредък ". Това е последният план по нея и е сериозна инвестиция, която ще сътвори друга среда за културното развиване на града.

Друг план, за който има обезпечени средства, е за създаване на околовръстен път и кръгово придвижване в града, с които ще се освободим от сериозен трафик. Предвиждаме да аплайваме по план " Красива България " за възобновяване на детската ясла. Разчитаме на целеви средства за асфалтиране на улици в града и селата.

ВЛАДИМИР МОСКОВ е роден на 23 януари 1960 година в Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица образования и специализации по въпроси на Европейски Съюз, локалното самоуправление и локалното икономическо развиване. От 1995 година до момента е кмет на община Гоце Делчев. Член е на Комитета на районите в Европейския съюз и на Бюрото на Комитета на районите. Член е на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, зам.-председател на Националния съвет на Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР