Интерпол на 100 години: Смесено наследство от преследване на бегълци и обединяване на полицейски данни от 195 държави

...
Интерпол навършва 100 години със смесено наследство — като погрешно
Коментари Харесай

Интерпол навършва 100 години със смесено наследство — като погрешно тълкувана организация за борба с престъпността, мрежа, която обединява полицейски данни от авторитарни държави и демокрации, и глобален съветник за това как да се справят с криминалните тенденции

ByLORI HINNANT Associated Press и JAMEY KEATEN Associated Press 6 септември 2023 г., 7:33 ч. Китай, за злоупотреба със системата за червени известия , който маркира хората, считани за бегълци от правоприлагащите органи по целия свят, и е един от най-важните инструменти на Интерпол.

„Червените бележки, дифузиите, всички онези чувствителни инструменти, които на една страна позволява хиляди престъпници да бъдат арестувани по целия свят всяка година - почти всеки ден имаме тези успешни истории - но от друга страна, като се гарантира, че тези инструменти не се използват или дори злоупотребяват или злоупотребяват за всякакви политически цели, военни цели“, каза Сток пред АП.

Дисиденти, малцинства и понякога търсещи убежище лица биват задържани погрешно. В поне един случай по време на мандата на Сток китайски уйгур беше задържан в Мароко, преди червената му бележка да бъде отменена и остава изложен на риск от екстрадиране в Китай. Интерпол е посочен в американско федерално дело, заведено през юли от египетско-американски активист, който беше задържан в Обединените арабски емирства за това, което полицията му каза, че е червена бележка през ноември 2022 г.

Stock казва, че случаи като този стават все по-редки според системата за преглед, въведена от него през 2016 г., и сега „неподходящите“ известия и разпространявания представляват само 5% от общия брой. Той каза, че ако Интерпол не съществува, ще трябва да бъде създаден, за да се справя със съвременната транснационална престъпност, нарастващ списък, който включва онлайн сексуално насилие над деца, кибератаки, трафик на околната среда, трафик на хора и тероризъм.

Тези престъпления, според специалистите на Интерпол, по същество се увеличават с много по-бързи темпове от бюджета на Интерпол. А за Интерпол и човека, който се описва като „международен държавен служител“ начело, успехът се измерва с количеството и целостта на предадената информация.

Бен Кийт , адвокат по правата на човека, каза, че има десетки случаи на хора, оспорващи фалшиви дифузии и червени бележки от 2016 г. насам, около половината от тях от Китай. Сток каза, че 95% от новите червени бележки не са противоречиви и че системата е ефективна. Той не пожела да посочи държави, които злоупотребяват със системата, но настоя, че са санкционирани вътрешно от Интерпол.

„Целият проблем с Интерпол е, че всичко е непрозрачно“, каза Кийт.< /p>

Организацията-предшественик на Интерпол, Международната комисия на криминалната полиция, е основана на 7 септември 1923 г. във Виена, Австрия. По време на Втората световна война организацията се премества в Париж и накрая във френския град Лион, където остава.

Последните няколко години бяха трудни.

Мън Хунвей, бивш служител на китайската полиция, който стана президент на Интерпол през 2016 г., беше задържан по време на работно пътуване до Пекин през 2018 г. и обвинен в корупция в изглеждащ комунист Партийна чистка. Съпругата му, която оттогава е получила убежище във Франция, продължава да се тревожи, че първото съобщение на Интерпол за изчезването на Менг е съобщение, че той е подал оставка, което влиза в сила незабавно.

През януари 2020 г. , съдът обяви, че той е осъден на 13 години и шест месеца затвор по обвинения в приемане на повече от 2 милиона долара подкупи.

През 2021 г. Интерпол е избран за президентът генерал-майор Ахмед Насер ал-Раиси, който като генерален инспектор в министерството на вътрешните работи на Обединените арабски емирства беше обвинен от правозащитни групи в участие в изтезания и произволни задържания в ОАЕ.

Stock няма контрол върху избора на президент, което е по-церемониална длъжност от тази на генерален секретар. Във вторник той описа обвиненията срещу ал-Раиси като „проблем между замесените страни“ и по подобен начин описа задържането на Менг като вътрешно китайско правно дело.

Той призна, че Войната на Русия в Украйна усложни още повече нещата, но не се спираме на нея.

„Нашата оперативна работа продължава“, каза той. „Глобалните конфликти, трудната ситуация може да окажат известно влияние върху нашата работа, но като цяло статистиката е доста ясна. Имаме повече данни в нашите бази данни от всякога.“

В бъдеще той се надява на още повече. Киберпрестъпленията и доказателствата за глобалния пазар за сексуално малтретиране на деца съставляват нарастваща част от делата на Интерпол. И двамата имат специални звена, посветени на тях, защото престъпленията пресичат границите бързо и невидимо.

И той не вижда решение, което да не включва правоприлагащите органи да разширят използването на изкуствен интелект и биометрични данни.

„Трябва да използваме изкуствен интелект. Няма друг начин за правоприлагането“, каза Сток. „Престъпниците вече го използват. Ние също трябва да използваме това.“

Това може да повдигне нови етични въпроси.

„Интерпол е са обвързани от собствените си правила да приемат, че всичко, което правителството членка представя, е легитимно“, каза Тед Бромунд, старши научен сътрудник в The Heritage Foundation, който е служил като експертен свидетел в случаи, включващи проблемни червени бележки.

Акциите също така се признават.

„Ние не контролираме нашите страни членки“, каза той. „Какво правят на национално ниво, как прилагат своите правила, как използват биометрични данни, как използват в бъдеще изкуствения интелект зависи от страните членки, а не от Интерпол.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР