Интернет пространството има важно значение за образованието и социалния живот

...
Интернет пространството има важно значение за образованието и социалния живот
Коментари Харесай

Какви са онлайн опасностите за децата и как да се гарантира тяхната сигурност?



Интернет пространството има значимо значение за образованието и обществения живот на децата през днешния ден. В същото време както родителите, по този начин и самите деца, би трябвало да са осведомени с увеличаващите се рискове там. Най-новите опасности би трябвало да се наблюдават, с цел да може съответно да се подсигурява онлайн сигурността.
Анонимизиращо приложение: онлайн заплахата Sarahah
Sarahah е приложение, което става все по-популярно измежду младежите. Sarahah (на арабски значи „ почтеност “) в началото е основано като приложение за бизнеса, посредством което да се дава анонимна противоположна връзка и което разрешава една по-искрена връзка сред работодателя и служителя.

Прочетете още: Мобилните приложения, които ще обхванат свободното ви време

Сега обаче тинейджърите и децата го употребяват, с цел да се тормозят взаимно през Snapchat. Линк към Sarahah разрешава на всички почитатели на едно дете да изпращат анонимни мнения към неговия Sarahah профил. Потребител, който желае да даде противоположна връзка, не се нуждае от профил в Sarahah. Това значи, че даден коментар не може да бъде проследен назад до този, който го е изпратил.

Децата употребяват приложението с вярата за позитивна противоположна връзка, по същата причина те изпращат свои risqu фотоси и през обществените медии. Със Sarahah обаче те са изложени за най-лошия тип кибертормоз.

Други анонимизиращи приложения са Yik Yak и Ask.fm.
Snapchat рискове: Snap Map
Опцията Snap Мap звучи като много злокобна функционалност за множеството родители. Едва ли доста от тях желаят хората да знаят къде е детето им когато и да е. Snap Map може да бъде употребен, с цел да се разбере домашния адрес, нормалните направления за напредване, учебното заведение и местоработата. Информацията за местоположението може да се споделя с непознати, да вземем за пример другари, срещнати в други приложения и уеб страници.
Snapchat рискове: My Eyes Only
Опцията за „ спомени” на Snapchat върви дружно с досието My Eyes Only, която не разрешава на други да виждат непокътнатите Snaps. По доста способи това наподобява положително решение за персоналното пространство на децата. Трябва да се има поради обаче, че те по този начин могат елементарно да крият фотоси и други Snaps от своите родители.
Snapchat рискове: би трябвало дa се внимава с филтрите
Повечето филтри в Snapchat са смешни и забавни. По-притеснителни обаче са филтрите за хубави селфита. Тази сексуализация на дребните деца може да има отрицателен резултат при самооценката им.

Филтри, като Flower Crown или Coachella освен прибавят резултати, само че трансформират лицевата конструкция и с тях децата стартират да наподобяват като порцеланови кукли. Те уголемяват очите, стесняват носовете, отстраняват кожните недостатъци, смаляват лицата (и може би най-обезпокоителното) изсветляват кожата.

Макар че е мъчно да се забрани цялото приложение, значимо е децата да осъзнаят въздействието на тази цифрова пластична хирургия и да не станат неуверени поради технологията.
Instagram заплахите: Instafamous
Другите обществени приложения могат да бъде също толкоз рискови за увереността на децата. Модните трендове като Thigh Gap (краката да са толкоз слаби, че да не се допират над коленете) и Thighbrow (кожата, която се събира начело и най-отгоре на бедрата при навеждане, сядане и клякане) са известни в Instangram и се популяризират от звездите.

Може би по-притеснителното от децата, които желаят да се похвалят с такива фотоси, или които се депресират, тъй като не дават отговор на стандартите, са родителите, които демонстрират своите деца в сходни пози и с сходни филтри, с цел да ги показват в онлайн пространството в най-хубава светлина.
Приложенията са пристрастяващи поради самия си дизайн
Има причина освен децата, само че и възрастните да се пристрастяват толкоз доста към някои приложения. Те са направени по подобен метод, че потребителите да прекарват цялото си време в тях: истории, уведомления, прелистване, прелистване, прелистване, несвършващи нови видео клипове в You Tube, известия, които демонстрират дали са били прочетени или не.

Съвети към родителите за онлайн сигурност
Блокиране, докладване и правене на скрийншот: притеснителните, плашещите или противозаконните изявления в известните обществени мрежи би трябвало да се рапортуват.

Изключване на опцията за автоматизирано възобновяване на приложенията: може би е комфортно и в доста случаи по-безопасно (ъпдейтите постоянно отстраняват уязвимости), само че при избиране на ръчно въвеждане на актуализациите може да се види какво тъкмо всяка от тях оправя или прибавя в изискванията на функционалностите.

Рисковете би трябвало да се обяснят на децата: рисковете от приложенията би трябвало да бъдат обяснени на децата и е добре да се наблюдават най-популярните такива. Децата са умни и когато осъзнаят, че приложенията се пробват да ги пристрастят и съставляват опасност за тях, те би трябвало много бързо да се съгласят с позицията на родителите.

Разговорите не би трябвало да се отхвърлят: в случай че децата се усещат неловко поради неща, които са видели в обществените медии или по новините, те би трябвало да усещат поддръжката на родителите. Дори в някои случаи устройствата, които родителите употребяват, може да са повода за това децата да не получават нужното внимание.

Личният образец : добра концепция е родителите да изключват личните си телефони по-често, давайки по този метод образец на своите деца.

Поставяне на граници: може да се забрани потреблението на устройствата по време на хранене или в спалните. Може да се опита и играта „ събиране на телефоните “, при която всеки слага мобилното си устройство в центъра на масата и първият, който го вземе, заплаща санкция.

Избягване на двойните екрани: гледането на телевизия със смарт телефон или таблет в ръка не е мултитаскинг (едновременно извършване на доста неща), а делене на вниманието. Медийния мултитаскинг даже може да има нездравословно въздействие върху мозъка, предизвестяват учените.

Дигитална детоксикация: може да се дефинира време, в което не се употребяват никакви устройства. Макар че технологиите са чудесни по доста способи, в случай че човек счита, че не може да живее без нея нито ден, то затова има проблем. В подобен случай е добре да се сформират два листата: един с всички устройства, от които човек „ зависи “, и различен с всички негови обичани действия. Ако се понижи времето, прекарано пред другите устройства, човек ще има повече благоприятни условия да се любува на живота. Трябва да се стартира с дребни и реалистични цели като обяд без телефон и излизане на открито. Амбициозните проекти, като изцяло отричане от технологиите за една година, са мъчно осъществими внезапно.

К омуникация с други родители: в случай че всички родители слагат идентични правила за своите деца, това би направило спазването им по-лесно. Същевременно самите деца няма да се усещат странни или изолирани.

Съвети към децата за онлайн сигурност:
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР