Интернет гигантите като Facebook, Google, Twitter и т.н. трябва да

...
Интернет гигантите като Facebook, Google, Twitter и т.н. трябва да
Коментари Харесай

Защо Facebook, Google, Twitter трябва да плащат за новините, които публикуват?

Интернет колосите като Фейсбук, Гугъл, Twitter и така нататък би трябвало да бъдат накарани да заплащат авторски права поради потреблението на новинарски материали, от които извличат големи облаги.

Това приканиха 9 огромни европейски осведомителни организации в известие, оповестено във френския всекидневник Le Monde.

" Фейсбук се трансформира в най-голямата медия в света ", се споделя в известието.

 Европейски Съюз желае Гугъл и Фейсбук да заплащат на издателите за потребление на наличието им
Европейски Съюз желае Гугъл и Фейсбук да заплащат на издателите за потребление на наличието им

Брюксел готви промени в законодателството, обвързвано с авторското право

Апелът идва в миг, когато Европейският съюз разисква инструкция, която да задължи обществените медии и други съществени играчи в световната мрежа да заплащат за милионите новинарски публикации, които разгласяват или препращат.

" Нито Фейсбук, нито Гугъл имат новинарска редакция. Те нямат публицисти в Сирия, които да рискуват живота си, нито отдел в Зимбабве, който да проверява отдръпването на Мугабе, нито редактори, които да ревизират и потвърдят информацията, изпратена от кореспонденти на терен ", изясняват организациите.

" Достъпът до безвъзмездна информация се счита за една от огромните победи на интернет, само че това е мит. В края на веригата информирането на обществеността коства доста пари ", настояват те.

Новините са втората причина, след протичащото се със фамилията и приятелите, поради която множеството хора влизат във Фейсбук. Социалната мрежа е утроила облагите си до 10 милиарда $ през предходната година.

И въпреки всичко колосите в международната мрежа записват големи облаги " от работата на други хора ", извличайки от това сред 60 и 70% от приходите от реклами. Гугъл е повишен с 1/5 през последната година.

Междувременно рекламните доходи за новинарските медии паднаха с 9% единствено във Франция през предходната година, което е " злополучие за промишлеността ".

Стълб на демокрацията, изложен на риск

" Годините минават (без да се направи нищо) и свободното и надеждно събиране на вести е застрашено, тъй като медиите просто няма да могат да заплащат за тях ", показват организациите.

" Разнообразните и надеждни новинарски източници, дирек на демокрацията, рискуват да бъдат подкопани ", прибавят те.

Опитите на новинарски медии във Франция, Германия и Испания да накарат интернет колосите да си заплащат са довели само до приемането на " няколко алегорични трохи ".

Информационните организации упорстват, че част от големия дисбаланс би могъл да бъде поправен, в случай че Европейски Съюз даде на тях и други медии авторски права за наличието, обвързвано с техния труд.

Някои евродепутати се притесняват, че препоръчаната регулация би заплашила свободния достъп до вести за потребителите на интернет. Според осведомителните организации това не е по този начин.

" Потребителите на интернет няма да бъдат наранени... просто тези, които в този момент прибират несъразмерна част от рекламните доходи, ще би трябвало да споделят забележителна част от тях с тези, които в действителност основават информацията ", посредством която се печелят парите, изясняват организациите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР