Интернационален екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах

...
Интернационален екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах
Коментари Харесай

Астрономи с уникално откритие, засяга живота във Вселената

Интернационален екип от астрономи откри незнаен до момента източник на прахуляк във Вселената - спицифичен тип свръхнова, която взаимодейства с газ от обкръжението си, заяви уеб сайтът на в. " Индипендънт ".

Звездният прахуляк, именуван също галактически, образува градивните блокчета на скалистите планети, като Земята, и даже на самия живот. Един от най-големите въпроси за експертите обаче е какъв тип звезди го образуват и по какъв начин.

Свръхновите са мощни гърмежи в космоса през последните стадии от живота на някои звезди. Експлозията от вид Ia, която е във фокуса на проучването, е допустима в двойна звездна система.

Според английски учени ударната вълна, породена от детонацията на тази свръхнова, се разрушава в материал, изхвърлен преди този момент от едната или от двете звезди, създавайки нов галактически прахуляк.

Учените от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф са следили през първите три години след детонацията й свръхнова в спирална вселена на към 300 милиона светлинни години от нас. Според тях тя е една от най-плодотворните, произвеждащи прахуляк.

Досега откривателите са търсели тези по този начин наречени заводи за прахуляк измежду свръхнови от вид II - солидни звезди, които експлодират в края на късия си живот посредством развой, прочут като колапс на ядрото.

Професор Хейли Гомес, началник на Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф и един от съавторите на проучването, споделя: " В тази работа откриватели от целия свят използваха голям брой телескопи, които могат да търсят както във забележимата, по този начин и в инфрачервената светлина, с цел да следят необичаен тип астрономическо събитие, което се случва, когато доста остаряла, мъртва звезда с малко по-масивна и по-млада звезда-спътник експлодира. Титаничната ударна вълна на детонацията се разрушава в материал, изхвърлен преди този момент от едната или двете звезди, и този конфликт води до основаването на нова партида галактически прахуляк ".

Учените са изследвали свръхнова вид Ia, наречена SN2018evt.

" Изследването ни на SN2018evt сподели, че единствено 1041 дни след детонацията се образува голямо количество галактически прахуляк, равно на 1% от масата на Слънцето. Това може да изясни изобилието на прахуляк, което следим в тези странни елиптични галактики ", прибавя проф. Гомес, написа " Стандарт ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР