Интериорните врати са от първостепенно значение за декора на дома.

...
Интериорните врати са от първостепенно значение за декора на дома.
Коментари Харесай

Избор на интериорни врати

Интериорните порти са от първостепенно значение за декора на дома. Не единствено функционалността и практичността, само че и комфортът и естетиката на дома зависи от техния избор. За да узнаете по какъв начин да изберете най-подходящите интериорни порти, измежду голямото многообразие от модели, е добре да обърнете внимание на препоръките на специалистите по отношение на типовете и устройството, функционалността и разноските.

Основни типове интериорни порти

Нека разгледаме тези варианти, които са най-практични и комфортни. Разбира се, всеки дизайн има свои лични характерности, разнообразни преимущества и дефекти.

Рамкови интериорни порти

При тях основата на вратата е солидна рамка, която е направена от солидно дърво. Най-често, като един от най-лесните за обработка и най-евтини материали, се употребява бор. От двете си страни рамката е покрита с MDF листове, а празнините вътре, сред обособените детайли, са уплътнени с лек изолационен материал или конструкция вид пчелна пита, направена от  MDF или картон.

Външните плоскости на тези порти са декорирани с натурален фурнир, PVC филм, ламинат или други декоративни материали. В сходство с дизайна, може да има и настройка за остъкляване. 

Предимства на рамковите порти:
лекотаразнообразие от моделиздравина на структурата
Панелни интериорни порти

Дизайнът им се основава и на дървена рамка, направена от солидни дъски. Рамката съдържа вътрешни детайли като отвесни стълбове и хоризонтални джъмпери. Пространството сред обособените елементи сред рамката се запълва със специфични панели. Част от такава интериорна врата би могла да се украси със стъкло или някой различен украсителен материал.

Панелите са направени от дърво или в композиция от дърво и МДФ. Това обезпечава богат избор от благоприятни условия за дизайн, без да е нужно да се прави компромис със издръжливост и качество. Тези интериорни порти са доста по-устойчиви на челни и странични деформации.

Предимства на панелните порти:
силаизискан външен видразнообразие от облицовки;звукоизолация
  Формовъчни интериорни порти

Дизайнът им е допустимо най-опростен - рамка, направена от летви или метал по периметъра и заряд от стъкло. Възможни са и разновидности с непрогледен заряд, както и  структура с спомагателна централна основа.

Стъклото за порти е нечупливо, само че въпреки всичко неговият значителен размер усилва тежестта на вратата. За украса на тези порти биха могли да се употребяват с изключение на стъклени и железни, пластмасови или дървени детайли. Оригиналният външен тип на такава интериорна врата ще се впише съвършено във всеки един жанр на декора, в това число Минимализъм, Хай-Тек и Еклектичен жанр.

Предимства на формовъчните порти
издръжливост и издръжливостчудесен дизайнразнообразни размери
Разнообразие от материали при направата на интериорни порти

Важна характерност също по този начин е типът материал, от който е направена една интериорна врата. Разнообразието от дизайни е голямо, като могат да се употребяват както изкуствени, по този начин и естествени материали като да вземем за пример дърво, метал, стъкло, МДФ и други.

Врати от солидно дърво

Ако се концентрирайте единствено върху здравината, тогава за вас  една такава врата е отличен вид - макар че е скъпа, тя е доста надеждна. В по-голямата част от случаите тези порти са панелни. Такива порти изцяло пасват на още едно доста значимо условие - те имат чудесна звукоизолация. Но в това време няма по какъв начин да пропуснем, че потреблението на порти от масив изисква повече грижи, да вземем за пример за тях е присъща сензитивност към мокрота, податливост към изсушаване, а също по този начин са и много тежки. Що се отнася до типовете дървесина, то най-често се употребяват дъб, бук, орех - доста подобаващи материали за първокласни порти по поръчка.

Врати от изкуствени материали

Използването на сходни материали прави интериорните порти по-евтини, освен това без да губят своите съществени свойства. Разнообразието на изкуствени материали е огромно - борови блокове, ПДЧ, МДФ, клетъчен картон. ПДЧ и MDF плоскостите могат да бъдат твърди или клетъчни. Кухите плочи въздействат върху устойчивостта на вратата, само че ги вършат по-леки и много по-евтини.

Най-добре е да закупите порти, направени от MDF - фибро повърхност на основата на естествени смоли. Това е един доста дълготраен, изцяло водоустойчив и екологично чист материал, който на всичко от горната страна е и супер елементарен за обработка, което е отлична характерност, когато се постанова да се създават интериорни порти с по-усложнени дизайни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР