Интерхотели е собственик на бившия грандхотел във Велико Търново и

...
Интерхотели е собственик на бившия грандхотел във Велико Търново и
Коментари Харесай

КТБ назначи любимия си синдик и в "Интерхотели" – Велико Търново

" Интерхотели " е притежател на някогашния грандхотел във Велико Търново и от години сдружението е на Георги Георгиев, който има и бизнес с горива

Още по тематиката
Собственикът му погаси задължението си към бизнес сътрудник

Компанията от групата на " Газпром " ще добави още осем обекта към портфейла си в България

Компанията, която е в процедура по неплатежоспособност, дължи над 31 млн. лева на банкрутиралата банка.
Нов краткотраен синдик е назначен в " Интерхотели " – Велико Търново, което влезе в процедура по неплатежоспособност в края на предходната година. По предложение на най-големия заемодател - Корпоративна комерсиална банка (КТБ), от месец на поста е назначен Росен Милошев, който синдиците на банката са избрали да движи несъстоятелността на още 20-ина компании, неплащащи заеми си към банкрутиралата институция. Това е четвъртият синдик, който влиза в хотелиерското сдружение за седем месеца. " Интерхотели " дължи на банката над 31 млн. лева по данни към февруари 2017 година Преди съвсем три годни обектът за малко се оферираше от съдия-изпълнител при оценка от 7.5 млн. лева, а през октомври предходната година още веднъж беше разгласен за обществена обмен, само че при цена 17.7 млн. лева Кандидати нямаше.

Хотелът в този момент работи, само че очевидно през контракт за наем. Според Имотния указател той е подписан през октомври предходната година и е с новото сдружение " Интерхотели " - Велико Търново. Едноличен притежател е 20-годишната Гергана Георгиева, която е щерка на притежателя на банкрутиралото сдружение " Интерхотели " Георги Георгиев.

Бъдещето на хотела е неразбираемо - едната алтернатива е да се одобри възстановителен проект, в случай че не, синдикът да го предложи за продажба.

Синдикът на синдиците

Производството по неплатежоспособност беше намерено с решение на Софийския градски съд (СГС) през ноември предходната година по искане на КТБ. За краткотраен синдик тогава беше избрана Ралица Топчиева, която остана на поста до края на март, когато изиска да бъде освободена. За малко повече от месец по-късно стават три смени, откакто избраният от съда нов синдик – Владимир Петков, също подава молба да бъде освободен " заради служебна ангажираност ". Влязлата след него в " Интерхотели " Елвира Танчева остава на поста единствено до началото на май, когато КТБ желае тя да бъде сменена с Росен Милошев. Той е назначен с решение на Софийски градски съд от 18 май.

Милошев е синдикът, поел най-голяма част от длъжниците на КТБ по искане на синдиците на самата банкрутирала банка. Тази централизация даже става причина в едно от делата съдът да откаже назначението му, като показва, че той дружно с още няколко синдици " редовно и по неразбираеми аргументи се дефинира по всички несъстоятелности, по които главен заемодател е КТБ ". Назначаването на собствен синдик от банката на процедура й дава опция да управлява длъжниците.

По роман на Евгения Банева Милошев е основен воин в схемите на юрист Момчил Мондешки. Той е апетитен като непосредствен до синдиците на КТБ Кристи Мартинова и Ангел Донов, както и до Делян Пеевски. Милошев е синдик на " Елма " - Троян, която е била благосъстоятелност на Николай и Евгения Баневи. Той продава актива на брата на Мондешки - Младен.

Длъжникът

" Интерхотели " е притежател на някогашния грандхотел във Велико Търново. Той беше приватизиран през 2001 година от " Балкантурист Елит " (част от " Мултигруп " ), която пет години по-късно го продаде на " Генимекс ойл " на ловешкия предприемач Георги Георгиев против 4 млн. евро. " Ди енд Ди Джи нефт продуктс " (както към този момент се назовава " Генимекс ойл " ) също е дебитор на КТБ и е оповестена в неплатежоспособност.

Задълженията на " Интерхотели " и на мажоритарния притежател към КТБ са свързани със заеми, изтеглени за обновяване на хотела във Велико Търново след покупката му. Производството по неплатежоспособност против " Интерхотели " е по искане на банкрутиралата банка по отношение на заем за 10 млн. евро от 2010 година, който по-късно е повишен до 12 млн. евро. От документите по делото излиза наяве, че през първите години заемът е бил обслужван постоянно. Последната вноска обаче е направена на 31 май 2014 година и по-късно заплащания не е имало. Затова и началната дата на неплатежоспособността, избрана от съда, е 1 юни 2014 година Самата КТБ беше затворена на 20 юни същата година.

Според правосъдната експертиза към края на 2015 година отговорностите на " Интерхотели " към КТБ възлизат на 23.3 млн. лева Справка в KTBfiles демонстрира, че по последни данни на КТБ към февруари 2017 година непогасените отговорности са в размер на 31.5 млн. лева

Затъналото сдружение

" Интерхотели " е в тежко финансово положение, като в края на 2015 година има насъбрана загуба от 48.5 млн. лева, а приходите за цялата година са едвам 41 хиляди лева Към средата на 2016 година компанията не регистрира никакви доходи. От данните по делото за неплатежоспособност се вижда, че коефициентът на обща ликвидност към края на 2014 и 2015 година е под признатия норматив от 1. Краткотрайните активи са по-малко от краткосрочните отговорности, вследствие на което чистият оборотен капитал е негативен – минус 235 хиляди лева Анализът демонстрира още, че сдружението е декапитализирано. Заключението е, че откритото тежко финансово положение не се дължи на краткотрайни усложнения, а длъжникът не има активи за погасяване на отговорностите към кредиторите си. На тази база в края на ноември 2016 година съдът открива производството по неплатежоспособност.

От листата с приетите вземания, който е направен още от първия синдик Ралица Топчиева, излиза наяве, че " Интерхотели " дължи общо 33.4 млн. лева на пет кредитори. Освен КТБ измежду тях е и Националната организация за приходите, като информация в регистъра й демонстрира, че компанията има неплатени налози за 527.7 хиляди лева Другите кредитори са " Интерхотелс-кар ", " Енерго-про продажби " и едно физическо лице.

Вземания доста по-големи от тези на банкрутиралата КТБ са били предявени от други две компании, само че те не са били почетени. Става дума за " Рейнолдс интернешънъл инвестмънтс ", която е претендирала за малко под 40 млн. лева, и " Си Ес Пи фънд управител " с взимане за 50.2 млн. лева Синдикът Топчиева обаче е сметнала договорите, на които двете компании базират настояванията си, за оскъдни, което е доказано и от съда.

Оздравяване от притежателя

Междувременно притежателят на " Интерхотели " Георги Георгиев е предложил проект за излекуване на сдружението. Това е станало на 6 юни, седмица след общото заседание на кредиторите, само че на 13 юни проектът е бил върнат с предписание на съда за премахване на нередности. Засега няма информация дали е подаден поправен вид, споделиха от адвокатската фирма на Росен Милошев. Когато това стане, предлагането ще би трябвало да бъде утвърдено от съда, преди да премине за разглеждане от кредиторите, прецизираха оттова.

Самият хотел във Велико Търново работи, въпреки че това най-вероятно става посредством контракт с " Интерхотели " - Велико Търново. Справка в Имотния указател демонстрира, че сдружението е сключило тригодишен контракт за наем с " Интерхотели " през октомври 2016 година Самата компания е основана напролет на предходната година с 2 лева капитал и предмет на активност хотелски и туристически услуги и други Първоначално едноличен притежател е Мая Николова - брачна половинка на Георги Георгиев, която през ноември е трансферирала компанията на дъщерята Гергана Георгиева. Адресът за преписка на сдружението съответствува с този на хотела във Велико Търново. Приходите на компанията за предходната година са в размер на 74 хиляди лева, а облагата е 11 хиляди лева

Преди две години в Имотния указател е вписан различен тригодишен контракт за наем - с " Интерхотел Велико Търново ". Компанията е на Мая Николова, която през октомври 2016 година трансферира собствеността на Георги Георгиев, само че договорката по този начин и не е вписана в Търговския указател. Точно по това време е подписан договорът за наем с дъщерята.

В случай че препоръчаният в този момент възстановителен проект на " Интерхотели " не бъде утвърден, главният актив на сдружението - хотелът във Велико Търново, ще бъде препоръчан за продажба от синдика. Засега оценка не е правена, а предходните опити за продажба от частни правосъдни реализатори демонстрират, че тя може да варира в необятни граници. Отсега обаче е ясно, че с приходите няма да се покрие и дребна част от насъбраните към банката задължения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР