Интересно развитие в делото за шпионаж в полза на Русия,

...
Интересно развитие в делото за шпионаж в полза на Русия,
Коментари Харесай

Издирван за измами в Германия раздавал поръчките на българите, обвинени в шпионаж във Великобритания?

Интересно развиване в делото за шпионаж в интерес на Русия, в което бяха забъркани петима българи във Англия. В съдебната зала беше упоменато едно име – това на един от най-издирваните измамници в света - Ян Марсалек. Той е обвързван с една от най-големите финансови измами в Германия. Сега управляващите във Англия считат, че той е раздавал поръчки на посочения за мозък на българската група Орлин Русев, написа NOVA.

Разследващият публицист Фиделиус Шмид от " Шпигел " показва, че има съмнения, че петимата българи са били дейни и в Германия.

" Случващото се във Англия се отнася до доста европейски страни. Ян Марсалек е познавал българите от години, съществуват и имейли, в които става дума за следене на мобилни устройства. Британските управляващи считат, че Марсалек по поръчка на съветските секрети служби е инициирал групата, с цел да бъдат шпионирани и следени хора, само че и с цел да бъде купувано съоръжение за наблюдаване. Марсалек е имал ползи в шпионажа и криптирането, бил е доста заинтерсован криптографията да участва в неговата връзка. Организирал е следенето на публицисти от вестник " Файненшъл таймс ". Може да се допусна, че Марсалек е имал връзка с съветските секрети служби още преди войната в Украйна ", акцентира той.

По думите му компанията на Марсалек Wirecard е била изгряващата звезда на немския пазар за акции.

" За доста малко време компанията се разрасна. Предлагаха се услуги от сферата на електронните заплащания. Разполагаха с терминали за кредитни карти и предплатени такива, употребявани от хора, които не са желали да вършат обществени потоците си от пари. Тази компания видимо се разрастваше, до момента в който в един миг публицисти от " Файненшъл таймс " не откриват несъответствия. През 2020 година стана ясно, че 1,9 милиарда са изчезнали или в никакъв случай не ги е имало. Компанията банкрутира, а малко по-късно Марсалек изчезва, първо към Беларус, по-късно евентуално към Москва ", съобщи Шмид.

Според него Марсалек е бил виновен с бизнеса на компанията в Азия.

" Това беше неговата отговорност, целият оборот е минавал през него, когато компанията е банкрутирала, той е споделил, че ще пътува към Азия, с цел да се погрижи за изчезналите пари. Има и имейл за полет до Филипините, който се оказва подправен, а в реалност е бил в Русия. Германската прокуратура го търси с интернационална заповед ", изясни журналистът. И добави, че Марсалек не е избягал самичък, а има показания на съучастници, които са признали участие при организирането на полета.

" Вярвам, че е имал помощ от своите сътрудници в съветските служби. Марсалек парадираше и се хвалеше с връзките си с тайните служби. Дни след банкрута на компанията Wirecard стана ясно, че е разполагал с тайната формула на нервно-паралитичното вещество " Новичок " и я е показвал до хората. Той прекарва по-голямата част от времето си в Русия. Може би руснаците обичат да използват услугите му и желаят да го защитят. Българите наподобяват като инцидентно подбрана група хора, само че това не важи за Орлин Русев. Той е довел и други хора, а те не са били квалифицирани и подготвени шпиони преди този момент, придобили са умения последователно. Трябвало е да наблюдават, шпионират и следят, не са били експерти ", разяснява Шмид.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР