Интересни са превратностите на съдбата. Даниел Митов ще смени като

...
Интересни са превратностите на съдбата. Даниел Митов ще смени като
Коментари Харесай

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Интересни са превратностите на ориста. Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат (Георги Димитров) уволни през 2014 година.

 

Снощи служебният министър-председател Димитър Главчев изненадващо инициира незабавни промени в персоналния състав на служебния кабинет.

В предлагането си до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. 

 

Като претекстове за персоналната промяна министър-председателят показва нуждата от навременна и отговорна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците от друга.

 

Зад тази витиевата дефиниция се крият съответни аргументи за незабавното премахване на Стефан Димитров като външен министър.

 

Първо, роднинските връзки.

 

Стефан Димитров е посланик от кариерата и беше притеглен като член на служебното държавно управление от задачата ни в Черна гора, която оглявяваше. През последните 10 години е работил в Инспектората на Министерство на външните работи, оглавявал е отдел " Източна Европа ", управлявал е краткотрайно генералното консулство на България във Франкфурт на Майн и е управлявал дирекция " Двустранно европейско съдействие " във Външно.

 

Стефан Димитров е брат на някогашния непрекъснат секретар на Министерство на външните работи Георги Димитров, който бе уволнен от Външно до момента в който министър бе Даниел Митов. Официалният претекст за уволнението бе, че не е отговарял на условията за заемане на поста. Георги Димитров бе оголен като помощник на комунистическата Държавна сигурност - установен е за конфиденциален помощник и сътрудник на Първо и Второ основно ръководство на Държавна сигурност и е разгласен от Комисията по досиетата. Псевдонимите му били Антон и Боил. Според документите Георги Димитров сътрудничил към отдела “Чужди публицисти ” на контраразузнаването. Вербовчикът му е наследник на човек, който е бил персонална защита на Тодор Живков.

 

Кариерата на брат му - Стефан Димитров върви без кавги и бележи връх при държавното управление на Сергей Станишев, когато е назначен за началник на бюрото в Бон. Проверяван е от Комисията по досиетата, само че при него няма открита принадлежност към Държавна сигурност.

 

Тогава Георги Димитров е дипломат в Сърбия. През 2011 година той бе отзован от държавното управление на ГЕРБ и външния министър Николай Младенов поради агентурното му минало.  

 

През октомври 2014 година избухна още веднъж скандал с Георги Димитров, който беше уволнен дисциплинарно и от министър Даниел Митов. Като претекст беше изтъкнато, че непрекъснатият секретар е назначен от предшественика му Кристиан Вигенин в нарушаване на закона. Освен това е Димитров имал присъединяване в комерсиално сдружение. Върховен административен съд обаче не откри несъответствия със Закона за дипломатическата работа при назначението и върна Димитров на работа. В решението на съда е посочено още и че Димитров е премахнат като шеф на компанията, за която го упреква актуалното управление на Министерство на външните работи, още през 2002 година Магистратите обявиха, че са склонни да заплатят на оневинения разноските по делото, в случай че той уточни в какъв размер са.

Оттогава Георги Димитров е в обтегнати отнашения и с Младенов, и с Митов. Затова още при съобщаването на окончателния състав на кабинета Бойко Борисов разгласи:  " Никога нямаше външен министър да е този господин (Стефан Димитров, бел. авт.), в случай че имах какъвто и да било контакт с Главчев ".

 

Второ, опит за смяна на докрината на защитата и на външната ни политика.

Няколко часа през вчерашния ден преди да пристигна новината за предлагането на Главчев за промяна, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска с безапелационен звук Стефан Димитров да бъде освободен. По думите на Борисов, за разлика от министъра на защитата Атанас Запрянов, външният министър не се е справил добре на интернационалната конференция за Украйна.

" За външния министър ние не носим никаква отговорност. И в случай че Главчев не го смени, няма да има никаква поддръжка. Защото той трансформира доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на защитата и нашата партия ",каза Борисов. От думите му не стана ясно какво тъкмо има поради.

Преди това по време на интернационалната конференция Стефан Димитров съобщи, че България поддържа формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, и удостовери, че страната ще продължи да поддържа Киев. В изявлението си обаче министърът подменил и орязал съвсем всички тези, готови от специалистите на Външно, като изоставил позиции, които министерството пази от години. 

 

Борисов е ръководител на комисията по външна политика в Народното събрание и като подобен бил получил сигнали от разнообразни места за недоволството против Димитров, породено от неналичието на ясно изразена евроатлантическа позиция,

 

Трето, липса на навременна и отговорна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците от друга.

 

Както Епицентър. бг първи написа още нощес първият ни посланик безусловно сътворил скандал като през вчерашния ден сутринта непосредствено отказал среща с Джим О' Брайън, ръководител на Офиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати, събщиха с неразбиране наши достоверни източници. От октомври 2023 година О' Брайън пое поста на асистент държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на процедура основният посланик за Европа и връзките с някогашните руски републики. И отводът да бъде признат от българския външен министър е доста неприятен знак за нашите евроатлантически сътрудници.

След обяд в 17.00 часа, под напън, срещата въпреки всичко се е състояла, както излиза наяве от известие със фотоси във Facebook страницата на Министерство на външните работи, които се появиха в 22:21 ч. - откакто и Бойко Борисов, и Димитър Главчев оповестиха, че желаят оставката на Стефан Димитров. 

О'Брайън беше на посещаване в България поради Конференцията по сигурността в Черно море. Това е втората му аудиенция през последната година и половина - през февруари 2023 година той прикани за незабавно приемане на законодателство за промяна в прокуратурата, два месеца преди изборите след които Иван Гешев беше отхвърлен.

 

Стефан Димитров си разрешавал и необясними произволи. В събота през нощта по време на нападението на Иран против Израел служебният външен министър си разрешил да разгласява в обществените мрежи българска позиция, която не е съгласувана. Първият ни посланик се покрил като не отговарял на настойчивите позвънявания на премиера, който свика незабавно съвещание на службите и част от министрите във връзка със сигурността на страната. Оказало се, че в петък си е взел отпуска и се върнал в Черна гора като оставил дипламацията ни в ръцете на две зам.министърки, които нищо не разбирали.

 

Стефан Димитров не може да остане външен министър, обявиха изрично източници от държавното управление пред Епицентър. бг.

 

Явно изборът на външен министър е бил проблематичен въпрос за служебния министър председател Димитър Главчев.

Първоначално за длъжностен външен министър беше номиниран някогашният български консул във Виена Ивайло Ценов. Впоследствие обаче той отхвърли номинацията заради " персонални аргументи ", а в действителност тъй като беше несъответствуващ за поста, и на негово място беше препоръчан Стефан Димитров. 

 

Обобщено - Стефан Димитров бе освободен в деня, в който взе участие на интернационална конференция за сигурността в Черно море, която се организира в София, и ден след работното заседание в Народно събрание във връзка ескалацията на обстановката в Близкия изток. На съвещанието МВнР бе показано от зам.-министъра Мария Димитрова.

 

Сега президентът би трябвало да издаде декрет за назначението  на Даниел Митов за външен министър, след което той би трябвало да се закълне пред Народното събрание. Срок за това конституцията не упоменава.

 

Припомняме:  Даниел Митов е бил два пъти външен министър - първо през 2014 година в назначеното от тогавашния президент Росен Плевнелиев служебно държавно управление с министър председател Георги Близнашки. Остава на поста и в идващото постоянно държавно управление - на ГЕРБ - до началото на 2017 година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР