Интересът на гражданите се гарантира чрез държавните институции, а не

...
Интересът на гражданите се гарантира чрез държавните институции, а не
Коментари Харесай

Експерт за ЧЕЗ: Участието на държавата в предприятията не гарантира интересите ни

Интересът на жителите се подсигурява посредством държавните институции, а не посредством присъединяване на страната в предприятията. Това разяснява някогашният министър на околната среда Юлиан Попов във връзка хипотезата за вероятно държавно присъединяване в договорката за ЧЕЗ.

" В момента България има един много самостоятелен регулаторен орган (КЕВР), на който можем да разчитаме, само че е доста добре предприятието и регулаторната работа да бъдат отделени, с цел да може едното да следи другото. Започнем ли да ги свързаме, нещата се оплескват ", посочи Попов.

По думите му, ЧЕЗ е огромна за българските мащаби компания, само че не и за международните. Информацията, че зад офшорното финансиране наднича руско-грузински вложител, би била притеснителна, в случай че се окаже вярна.

" До този миг, това e излязло във вестник на един чех, който се кара с различен чех. Ние постоянно мислим, че ние сме корумпираната страна, страната, завзета от олигарси и така нататък и всички други са задачите в бяло. Чешките милиардери обаче са едно доста изключително събитие, които са окупирали тотално страната си. Ако един се кара с различен, ние не трябва да допускаме, че това е самата истина. Трябва доста да внимаваме с тези техни кавги ", предизвести специалистът.

Според Попов, договорката за ЧЕЗ не застрашавала националната сигурност, тъй като е обвързвана с енергийната сигурност на крайния консуматор, само че " КЕВР и министъра на енергетиката имат пълномощия, сега в който те сметнат че съществува риск за сигурността на доставките, да се намесят ".

Той акцентира, че е време да се престане да се приказва за АЕЦ " Белене ", защото свръхпроизводство на сила е районен, европейски и световен проблем поради възходящата енергийна успеваемост и евтината сила от ВЕИ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР