Интензивността на енергийните процеси в организма зависи от времето на

...
Интензивността на енергийните процеси в организма зависи от времето на
Коментари Харесай

Късната вечеря може да ви разболее

Интензивността на енергийните процеси в организма зависи от времето на денонощието - това се назовава циркаден темп. Съвсем разумно е графикът на хранене да е привързан с него. В средата на 80-те години на предишния век даже се появи специфичен термин - хронохранене.


През 2009 година е оповестена първата книга за хронохраненето, издадена от японски учени. " Фактът, че честотата на хранене е значима за здравето, е съзнателен както на Запад, по този начин и на Изток. Още в античната японска литература се акцентира смисъла на закуската ", акцентира един от създателите - Хироака Ода от университета в Нагоя.

Добре знае се, че хората, които работят през нощта, са по-склонни да страдат от сърдечни болести и затлъстяване. Съществуват доказателства, че при тях рискът от рак е по-висок. С помощта на хронохраненето учените се надяват да решат проблемите с наднорменото тегло и диабета вид 2, извънредно публикувани в развитите страни. Япония се намира в парадоксална обстановка: хората съблюдават диети, понижават калориите, поддържат физическа интензивност, а делът на популацията с метаболитни нарушавания нараства. Може би е значимо освен какво ядем, само че и кога.

Захарният диабет се предизвиква от нарушаване в метаболизма на глюкозата. Съществува директна връзка с циркадните ритми: глюкозата се метаболизира по-добре заран и следобяд. Късните закуски и вечери, които са постоянно срещани в актуалния свят, нарушават циркадните ритми и покачват равнищата на глюкоза в кръвта. В допълнение към появяването на диабет това способства за сърдечносъдови и стомашно-чревни болести. Тютюнопушенето, стресът, забързаният темп на живот утежняват обстановката.

В рисковата зона са хората с вечерен хронотип - " совите ". Според създателите на обзора " Хронохранене при лекуване на диабет " тези, които вечерят късно, са по-склонни да пропущат закуската, а това усилва вероятността от диабет вид 2 с 21%. Късната вечеря нарушава циркадните ритми и човек не получава сигнал за апетит на сутринта.

Дълго време беше невероятно да се формулира причинно-следствена връзка сред пропускането на закуската, продължителността на нощното недояждане и метаболизма. Наскоро оповестена работа, основана на данни от френско изследване NutriNet-Santé (над 103 000 попълнени въпросника), обясни част от тези въпроси.

Както откриха учени от Испания, от 2009 до 2021 година 963 участници във френската анкета са страдали от захарен диабет. И " совите " измежду тях са доста повече. По-рядко са боледували тези, които са си правили закуски или са спазвали нощно недояждане в продължение на най-малко 13 часа.

Късната закуска усилва вероятността от сърдечносъдови болести - заключават френски специалисти, анализирали същите въпросници. Почти две хиляди диагнози. И всеки час забавяне се отразява, а вечерята след девет часа вечерта усилва риска с 28%. По-дългият хранителен прозорец, т.е. гладуването сред вечерята и закуската, в противен случай, е от изгода.

" Вътрешният часовник - циркадните ритми контролират голям брой физиологични и биологични процеси в организма, в това число хормоналния баланс, съня, телесната температура и умствената активност ", изяснява диетологът Мария Меншикова от Teledoctor24.

Тези ритми, от своя страна, се дефинират от мелатонина (хормона на съня), който се създава от мозъка, добавя специалистът по биохакинг Галина Хусаинова. Откриването на молекулярните механизми, които управляват циркадните ритми, завоюва Нобелова премия през 2017 година

" В тибетската медицина тези механизми са известни от дълго време. Всеки вътрешен орган е зависещ на собствен личен график. За 24 часа се трансформират етапите на интензивност и бездейност, което се употребява в методите на лекуване и приемането на медикаменти в избрани часове. Следвайки циркадната медицина, здравият човек се разсънва в пет или шест сутринта, с цел да закуси в седем, когато стартира динамичността в целия стомашно-чревен тракт. Храносмилателният развой приключва с детоксикация в черния дроб от един до три часа сутринта (при изискване, че спим дълбоко) и пречистване на ректума в пет часа сутринта ", добавя Хусаинова.

Според нея забележителен принос в проучването на циркадните ритми на храните има Сатчин Панда, професор в института " Салк ". Той пробно потвърди, че 12-часовата пауза в храненето възвръща организма.

Основното предписание е да се заобикаля храненето късно вечер, споделя Меншикова.

" Например, в случай че закусвате в седем сутринта и вечеряте в осем вечерта, задачата е да намалите този период от 13 на 11 или 10 часа " - прецизира медикът.

Важно е да се съблюдава графикът на хранене. За закуска оптималният период е от 6:30 до 9:30 ч., а останалите хранения могат да се поправят. Трябва да се заобикаля " нощното " хранене и да похапваме не повече от три или четири пъти денем./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР