Интелектуалната собственост става все по-важен компонент на стратегическите ресурси и

...
Интелектуалната собственост става все по-важен компонент на стратегическите ресурси и
Коментари Харесай

Южна Корея издава повече патенти отколкото целия Европейски съюз

Интелектуалната благосъстоятелност става все по-голям съставен елемент на стратегическите запаси и конкурентоспособността на една страна. Не инцидентно на петте водещи в света патентни ведомства - на Китай, Съединени американски щати, Япония, Република Корея и това на Европейски Съюз, се падат към 85 % от всички световни поръчки за регистрация на права върху интелектуална благосъстоятелност.

Световната организация за интелектуална благосъстоятелност (WIPO) разгласява своя годишен рейтинг World Intellectual Property Indicators 2018, в границите на който бяха класирани страните с максимален брой издадени патенти през 2017 година.

По този индикатор водач през последните няколко години стана Китай, изпреварвайки Съединени американски щати и Япония. И другите страни измежду 10-тестрани с максимален брой на декларирани и получени патенти закономерно са водещи мотори на световната стопанска система и софтуерния напредък.

10. Австралия

Брой декларирани патенти 28 906, растеж 1,8%.

Австралия е основала една от най-ефективните в света системи за комерсиализиране на нововъведенията. В момента в страната интензивно се вършат разработки в региона на зелената енергетика и отбраната на околната среда.

9. Канада

Брой патенти 35 022, растеж 0,8%.

В сегашния миг националните разноски за просвета и технологии съставляват малко над 2 % от Брутният вътрешен продукт на Канада, което е сравнимо с този индикатор за Съединени американски щати, Япония и доста развити западноевропейски страни.

Броят на заетите в научно-технологичните браншове на канадската стопанска система е 60 души на всеки 10 хиляди заети в стопанството на страната.

8. Русия

Брой декларирани патенти за 2017-а 36 883, спад 11%.

Най-много патенти принадлежат на обвързваните с софтуерния парк " Сколково " и " Лаборатория Касперски ".

През 2017 година отчетливо се вижда понижаване на тази активност, поради икономическата рецесия и редуциране финансирането на научно-развойната активност на фирмите научните институти и университетите.

7. Индия

Брой патенти 46 582, растеж 3,4%.

Индия в последните години стана една от страните в света разработващи галактическа техника и спътници, свръхмощни компютри. Тя прави огромни крачки, както в теоретичната, по този начин и в приложната просвета. Има стратегии за нуклеарни и галактически проучвания, реализира огромни триумфи в биотехнологиите и електрониката.

6. Германия

Брой декларирани патенти: 67 712, спад 0,3%.

Иновационната политика на Германия е присъща с необятно развиване на иновационни центрове. Към сегашния миг в страната се наброяват над 400 такива центъра, в които влизат над 5 000 новаторски компании, научни институти организации, които услуги по въвеждането на разработките.

5. Европейски съюз

Брой изададени патенти общо: 166 585, растеж 4,5%.

И наши дни европейските имат водещи позиция в международен мащаб, въпреки техните новаторска действия да се мощно конкурирана от бързоразвиващите се и динамични стопански системи в Азия Може да се означи, че заради интеграцията и работата в интернационалните групи в границите на съюза към този момент е мъчно да се причисляват доста от откритията и изобретенията на обособена нация.

4. Южна Корея

Брой патенти за 2017-а: 204 775, спад 1,9%.

Над две трети от средствата за просвета се падат на предприемаческия бранш. Корейските конгломерати имат голям брой проучвателен подразделения и лаборатории.

Например, единствено Hyundai Heavy Industries има четири научно-изследователски института, работещи в региона на корабостроенето и корабоплаването. Корейските концерни интензивно поръчват разработки в чужбина, откриват зад граница центрове за тази цел, притеглят за работа в тях надарени студенти. Особено се натъртва на приложния темперамент на разработките и проучванията.

3. Япония

Брой патенти: 318 479, растеж 0,03%.

Япония е един от водачите на международната научна мисъл. Страната има високи позиции в доста области на високите технологии, автомобилостроенето, роботиката, медицината, икономисването на енергия.

2. Съединени американски щати

Брой декларирани патенти: 606 956, растеж 0,2%.

За последните 80 години учените и инженерите от Съединени американски щати имат голям принос за развиването на всички актуалните технологии. Не инцидентно американските учени са водачи по Нобелови награди за физика, физиология и медицина.

Ключова роля в проучванията, разработките и тяхното финансиране в играе частният бранш в страната.

1. Китай

Брой издадени патенти за 2017-а: 1,38 милиона, растеж 14,2%.

Вече няколко години Китай е номер едно в света по този индикатор.

По данни на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност (WIPO), на Китай се падат към 40% от 3,17-те милиона патентни поръчки, направени в света през предходната година. Значителна част от тях са свързани с IТ бранша.

Макар доста скептици да настояват, че данни за патентите са " изкривени " в формалните доклади, специалистите не могат да отхвърлят и подценен големия растеж на научната и новаторската интензивност в Китай. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР