Интелектуалната собственост е един от най-ценните ви активи. Защитете своя

...
Интелектуалната собственост е един от най-ценните ви активи. Защитете своя
Коментари Харесай

Търговската марка – удобството да имаш закрила

Интелектуалната благосъстоятелност е един от най-ценните ви активи. Защитете своя бранд, с цел да се предпазите от недобросъвестно потребление на името и логото си. Регистрирайте своята комерсиална марка или индустриален дизайн – това поучава юрист Диана Попова, юрист със специализация по интелектуална благосъстоятелност.

От 2019 година има смяна в закона, която разрешава всеки юрист да съставлява ползите на свои клиенти пред Патентното ведомство, само че още преди този момент адв. Попова е натрупала подготовка и подготвеност. Според нея авторското право едва се познава в България, то всеобщо се нарушава, а множеството хора не си търсят авторските права. В своите профили в обществените мрежи адв. Попова дава потребна информация по тематиката. Въпросите, свързани с авторски права, в нейната процедура нормално се уреждат извънсъдебно. Защитата на нарушени права, свързани с комерсиалните марки, се развива по реда на плануваното в Граждански процесуален кодекс бързо произвеждане и в границите на 3-4 месеца има опция за приемане на правосъдно решение на две инстанции. Какво е добре да знаем за комерсиалните марки:

Ако имате дребен бизнес, притежавате огромна компания, прохождате като фрийлансър или даже набирате известност като инфлуенсър, е значимо да регистрирате името, което употребявате като комерсиална марка.
Какво е комерсиалната марка
Съгласно член 9 от Закона за марките и географските означения, марката е знак, кадърен да отличава стоките или услугите на едни търговци от тези на други лица и може да бъде показан в Държавния указател на марките по метод, който разрешава ясно и тъкмо да се дефинира предметът на закрилата, предоставена с регистрацията. Такива знаци са: думи, в това число имена на лица, букви, числа, рисунки, фигури, холограми, формата на стоката или на нейната опаковка, цветове, звуци или всевъзможни комбинации от такива знаци. Всичко, което може да ви отличи, може да е ваша комерсиална марка. За потреблението на непозната марка се носи и наказателна отговорност, само че нормално уреждането на такива разногласия става с цивилен каузи, исковете по които се съединяват с искове за породени вреди. По предписание марките се записват, с цел да се употребяват, а не просто някой да монополизира една дума, само че има и недобросъвестни заявители.
Кой може да записва комерсиална марка
Всяко физическо или юридическо лице, което предлага артикули или услуги, може да записва името, под което ги предлага. Повечето търговци записват фирменото название и лого. Много инфлуенсъри записват персоналното си име като комерсиална марка, защото посредством него оферират услуга. Наложените и одобрени марки записват всяка визия, обвързвана с продукта им – композиция от цветове, мелодия, включена в тв реклама, клипът, който се употребява, и всичко, което може да свърже съответния производител с предлаганата стока или услуга.
Ако не сте записали марката
Възможно е ваш съперник да записва употребяваното от вас лого или име. След регистрацията носителят на правото върху марката може да ви забрани да я употребявате. Това значи изцяло ребрандиране на активността, което е обвързвано с разноски и със загуба на клиенти. Потребителите може да сметнат, че недобросъвестният собственик на комерсиалната марка предлага вашите артикули или услуги, което да ги насочи към него. Възможно е ваш съперник, даже без да е записал вашата марка, да стартира да я употребява. Ако не сте защитили правата си, не разполагате с благоприятни условия за правна протекция, което постоянно води до съществени стопански загуби.
Ползите
Регистрацията на вашето име или лого като комерсиална марка е въпрос на търговски авторитет. Щом получите регистрация на комерсиалната марка, може да се противопоставите на всяко нейно потребление от трето лице. Можете да противодействате на различен да записва марка, която е сходна на Вашата, както и да употребяват такива знаци. Регистрацията на марката ни брани освен от фалшификати, които възпроизвеждат напълно нашия знак, само че и от такива, които го наподобяват. Съдебната процедура на българския съд, както и на съда на Европейски Съюз, е въвела строги критерии в кои случаи е налице нарушаване и по кое време сходството сред марките е наказуемо. Най-общото предписание е, че се изхожда от гледната точка на потребителя и опцията му да обвърже имитацията с истинския артикул.
Най-чести нарушавания
Често се употребява марка, сходна на към този момент записана от различен търговец. Популярен е казусът с имитацията на комерсиалната марка да добре разпознаваема верига таксита в София. Стигна се до циничен кръг от нестихващи каузи, след които се показваха нови и нови имитатори. Напоследък също се следи недобросъвестно вписване на комерсиална марка. Когато, да вземем за пример, се забележи, че избран уебсайт става известен и натрупа огромни облаги, само че се откри, че домейнът и логото му не са регистрирани, някой прави това от свое име. После той изпраща писмо до притежателя на уеб страницата с искане да заплати, с цел да му бъдат трансферирани правата. И следва опасността, че ще последва иск домейнът за бъде премахнат от регистъра и ще стартират и правосъдни каузи. В такава обстановка би трябвало по правосъден ред да се откри, че марката е записана недобросъвестно, след което Патентното ведомство заличава направената регистрация. Но всичко това лишава доста време и запаси и не е толкоз елементарно.
Кой би трябвало да си отваря очите
Преди да се премине към регистрация, всяка поръчка за комерсиална марка се разгласява в формалния бюлетин на Патентното ведомство, като от датата на регистрация тече 3-месечен период, в който можете да възразите, в случай че декларираната марка е сходна на записаната от вас. В този случай Патентното ведомство ще откаже регистрацията. Когато подадем поръчка за марка, никой няма обвързване да каже, че има по-ранна марка и заради подобие да следва отвод тя да се записва. Органът по регистрацията не е задължен да прави такава инспекция. Този, който ще записва комерсиална марка, би трябвало да ревизира дали има по-ранна сходна марка и дали лицето, което я има, я употребява под протекция на територията, на която ние ще търсим протекция. Така ще се уверим дали някой би могъл да подаде съпротива против нашата поръчка. В моята процедура постоянно върша такава инспекция и в случай че се постанова, давам насоки на клиентите по какъв начин да я модифицират.
Проучването
Реално всеки може да записва марката си, без да направи такова изследване. Отговорност на всеки, който записва марката, е да ревизира дали има нарушавания на правата, произлизащи от неговата марка. Затова е добре от време на време да се вършат инспекции дали има подадени поръчки за марки, сходни на нашата. И тогава да реагираме по законовия ред – посредством подаване на съпротива или посредством искане за изтриване на сходната марка. На моите клиенти предлагам услугата по мониторинг на тяхната комерсиална марка и два пъти в месеца наблюдавам в базите данни дали няма подадена поръчка за марка, която е сходна. Тримесечен е срокът след нейната обява, след него тя се записва, в случай че няма съпротива. Ако бъде подадена за регистрация марка, която към този момент съществува, само че никой не реагира против това, тя се записва и двете марки ще съществуват редом. В петгодишен период от приемането на втората регистрация може да се изиска изтриване на марката, само че тогава е по-сложно, в сравнение с преди регистрацията. Малките компании разпореждат на свои чиновници или на юрист със специализация в региона на комерсиалните марки да прави такова следене. Големите корпорации имат цели отдели, които наблюдават за закрилата на техните търговски марки.
На каква територия да записваме марката
Ако произвеждаме характерен артикул, предопределен само за вътрешния пазар, няма смисъл марката да се записва в други райони. Когато се прави експорт на територията на Европейски Съюз, марката може да бъде предпазена като европейска марка пред Европейската работа по интелектуална благосъстоятелност в Аликанте. Този акт ни дава отбрана на територията на целия Европейски съюз. Ако желаете да я вписване в Съединени американски щати, да вземем за пример, е добре да се свържете с локален представител, който да я записва пред съответното ведомство по народен ред. Може да се направи интернационална регистрация по реда на Мадридската конвенция, по този начин може да се записва марка във всяка страна по света. Това обаче е обвързвано с огромни разходи. Наистина няма смисъл марката да се записва в страни, в които тя няма да бъде употребена. Ако компанията е огромна и се е наложила на няколко континента, тя наложително би трябвало да се записва за всяка територия, на която държи да има протекция. Така ще може да се реагира против нарушавания, другояче няма да може да разчита на надеждна отбрана нито по административен, нито по правосъден ред.
Скъпо ли е
Регистрацията на марка не изисква чак толкоз огромен финансов запас, само че това е инвестиция. Марката е актив, който при сполучлив бизнес пораства. Базовата такса на Патентното ведомство за регистрация на марка за територията на България е 520 лева В последните 3 година даже има опция да се употребява европейско финансиране в региона на интелектуалната благосъстоятелност, като за дребни и междинни предприятия се възвръщат 75% от таксата за национална поръчка. За европейска марка таксата е 850 евро и от нея се възвръщат също 75%. Закрилата е за 10 година и тя може да се възобновява безграничен брой пъти.
Как да изберем представител
Важно е да изберете юрист, фокусиран върху интелектуалната благосъстоятелност. Материята е характерна и положителното ѝ познаване е от голяма важност. Най-често сполучливият избор става с добра рекомендация от удовлетворени клиенти. Доброто име се отстоява от всеки експерт с всеки съответен проблем, който му е поверен. Моята рекомендация е: Търсете експерт, когато стартирате бизнеса и налагате комерсиална марка, а не когато към този момент е зародил проблем. Когато проблемите ескалират, те по-трудно се вземат решение. При комерсиалните марки също е добре всичко да се прави в точния момент.

 Снимка - Личен списък

Адвокат Диана Попова е член на Софийската адвокатска гилдия с дееспособност да съставлява пред Патентно ведомство на Република България, пред Европейската работа за интелектуална благосъстоятелност - EUIPO и пред Световната организация за интелектуална благосъстоятелност - WIPO. Тя предлага изцяло правно обслужване за отбрана на всеки бранд - регистрация на комерсиална марка или индустриален дизайн, мониторинг за евентуални нарушавания, посланичество в производства по определяне на нарушавания, налагане на наказания и претендиране на компенсации – както по административен, по този начин и по правосъден ред. Преди 12 години избира да се специализира в региона на интелектуалната благосъстоятелност – включва индустриалната благосъстоятелност и авторското право. Индустриалната благосъстоятелност е обвързвана с комерсиалните марки, промишления дизайн, патентите, потребните модели.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР