Intel публикува на официалната си страница характеристиките на своя първи

...
Intel публикува на официалната си страница характеристиките на своя първи
Коментари Харесай

Intel публикува характеристиките на първия си 10-нанометров процесор



Intel разгласява на формалната си страница характерностите на своя първи процесор, създаден по 10-нанометров развой. Новият Core i3-8121U е пърият представител на фамилията Cannon Lake. Той съдържа две ядра, всяко от които може да обработва до четири потока от указания.

Чипът е предопределен за устройства с нараснали условия във връзка с енергийната успеваемост, като да вземем за пример преносими компютри. Работната периодичност на процесора е 2,2 GHz, само че при високи натоварвания тя може да доближава 3,2 GHz, с помощта на технологията Intel Turbo Boost 2.0.

Прочетете още: Intel трансформира процесорите си от осмо потомство, с цел да се оправи с Meltdown и Spectre

Според оповестените характерности чипът поддържа до 32 GB оперативна памет от вида LPDDR4. Заявената оптималната пропусквателна дарба е 41,6 GB/sec, което е с 22% повече от сходния по индикатори 14-нанометров Core i3-8130U от фамилията Kaby Lake. Освен това новият артикул на компанията поддържа 16 PCI Express канала вместо 12. (Вижте таблицата по-долу.)

В описанието липсват каквито и да е данни за графичните спсособноси на процесора. Не е изключено той въобще да не разполага с такава микросхема. Всъщност, първият преносим компютър, в който се употребява новият чип – Lenovo IdeaPad 330, е оборудван с дискретна графика.

Разработването на 10 nm чипове у Intel развой е съпроводено с проблеми. Оповестявайки финансовите резултати на компанията за първото тримесечие на 2018 година нейният основен изпълнителен шеф, Браян Крзанич, заяви за взето решение за отсрочване на всеобщото произвеждане на процесори с потребление на новия развой до 2019 година и фокусиране върху към този момент отработената 14-нанометрова технология.

Интересно е да се означи, че при смарт телефоните 10 nm процесори се употребяват към този момент една година. Първият подобен чип на Qualcomm да вземем за пример бе Snapdragon 835. Неговият правоприемник, Snapdragon 845, също е 10-нанометров. Разбира се, сравняването на x86 и ARM архитектурите по точи метод не е напълно правилно. Процесорите основани на първата са много по-сложни.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР